Pokaż wyniki od 1 do 10 z 270

Wątek: 1Ds Mark II vs 5D

Mieszany widok

sv
    Guest

Domyślnie

Tu masz dwa pliki z 1d mk III:
    http://download.yousendit.com/2655A9B80BA5E17A
    http://download.yousendit.com/23D8CA79750F635C

jeden z nich to jpeg wołany z rawa bez obróbki w PS (modelka w studio)
    drugi to sklejka 4 fotek ślubnych(plener) tak jak idą do klienta
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    W Marku III zniechęca mnie crop i te 10 MPX, do slubów potrzebuję lepszej jakości, to co proponuje 5 D w tym zakresie to minimalne minimum, jeżeli można tak się wyrazić. Jeżeli ktoś ma sample z Marka III , bardzo proszę podesłać, bo właśnie mam ok 15 tys do wydania.
    jak tak czytam to co tu wypisujesz, to myślę sobie, że albo nie wiesz o czym piszesz, albo coś tu nie gra?

Z 1d mk III (10 mpix) z powodzeniem drukuję fotki 60 na 80 i zapewniam cię, że nic im nie brakuje.

Swoją drogą to ciekawe czym ty do tej pory robiłeś śluby, skoro "5d to absolutne minimum"? Chyba jednak nie wiesz o czym piszesz.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 11-10-2007 o 16:00 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

dzięki za fotki, ale nie można ich otworzyć, może masz coś w jakimś zwykłym formacie, bo strasznie jestem ciekaw...

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dzięki za fotki, ale nie można ich otworzyć, może masz coś w jakimś zwykłym formacie, bo strasznie jestem ciekaw...
    Trzeba klinąć w download i ściągniesz jpgi na kompa
    Działa na 100%

sv
    Guest

Domyślnie

te fotki mają ponad 5 mega; musisz wejść na likna powyżej, a potem zapisać je na dysku (kliknij: download now)

Coś już napisał

Domyślnie

ok, udalo się, fotki są ok, ale ciężko powiedzieć na ten temat szerzej, musiałbym zobyczyć jakieś fotki z koscioła, pleneru itd, ale ogólnie jest ok, nawet bardzo...

sv
    Guest

Domyślnie

ok, udalo się, fotki są ok, ale ciężko powiedzieć na ten temat szerzej, musiałbym zobyczyć jakieś fotki z koscioła, pleneru itd, ale ogólnie jest ok, nawet bardzo...

co tu jest ciężko powiedzieć? 1d mk III szumi porównywalnie lub nieznacznie mniej od 5d. mic lepszego do tej pory nie ma na rynku (wiem; teoretycznie aparat widmo nikon d3 :-), ale ten to jest taki bardziej wirtualny.

Domyślnie

mnie najbardziej męczą teksty, że do ślubów potrzebne jest co najmniej 13mln. O co chodzi? W jakim formacie robicie odbitki? Jedyna sytuacja, gdzie może być potrzebne dużo pixeli, to fotografia wszystkich gości przed kościołem, jeśli ktoś będzie chciał później z tego portret jednej z osób zrobić :grin:

Pisanie, że 1D MarkIII ma za słabą jakość do fotografii ślubnej to delikatnie mówiąc gruba pomyłka i nie jest to tylko moja próba uzasadnienia bezsensownego zakupu tego badziewia :rolleyes:

Myślę, że to maniackie poszukiwania tego pixela przeważającego o tym, że jakość jest dobra albo żenująca. Kto ogląda te obrazki później przy 100% powiększeniu? Kto je drukuje w rozmiarach plakatów? Już 10D dawało bardzo dobrą jakość obrazu, dla reportaży i wielu innych rzeczy w stu procentach satysfakcjonującą. Tylko tam brakowało innych rzeczy, takich jak dobra prędkość zapisu, duży bufor, AF, ISO i jeszcze kilku innych rzeczy. Teraz jest to rewelacyjne, ale nawet na 1DMkIII można ponarzekać, right? Zgięcie

Aha! napiszcie w jakim formacie robicie odbitki ze ślubów, pliiz, bo naprawdę nie wiem, o co chodzi. Ja standard 15x23 i 20x30, na życzenie 30x45. Przez tyle lat nie miałem ani jednej prośby o większe.
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 11-10-2007 o 17:25
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Bieliński Zobacz posta
    mnie najbardziej męczą teksty, że do ślubów potrzebne jest co najmniej 13mln. O co chodzi? W jakim formacie robicie odbitki? Jedyna sytuacja, gdzie może być potrzebne dużo pixeli, to fotografia wszystkich gości przed kościołem, jeśli ktoś będzie chciał później z tego portret jednej z osób zrobić :grin:

Pisanie, że 1D MarkIII ma za słabą jakość do fotografii ślubnej to delikatnie mówiąc gruba pomyłka i nie jest to tylko moja próba uzasadnienia bezsensownego zakupu tego badziewia :rolleyes:

Myślę, że to maniackie poszukiwania tego pixela przeważającego o tym, że jakość jest dobra albo żenująca. Kto ogląda te obrazki później przy 100% powiększeniu? Kto je drukuje w rozmiarach plakatów? Już 10D dawało bardzo dobrą jakość obrazu, dla reportaży i wielu innych rzeczy w stu procentach satysfakcjonującą. Tylko tam brakowało innych rzeczy, takich jak dobra prędkość zapisu, duży bufor, AF, ISO i jeszcze kilku innych rzeczy. Teraz jest to rewelacyjne, ale nawet na 1DMkIII można ponarzekać, right? Zgięcie

Aha! napiszcie w jakim formacie robicie odbitki ze ślubów, pliiz, bo naprawdę nie wiem, o co chodzi. Ja standard 15x23 i 20x30, na życzenie 30x45. Przez tyle lat nie miałem ani jednej prośby o większe.
    Jak robię zdjęcia na 20D + 85/1.2L to wszyscy są zachwyceni. Jak podepnę 70-200/2.8L IS to cała magia znika. Kiedyś myślałem, że 20D to super aparat, ale to 85-tka wyciskała pełnię możliwości. I wcale nie trzeba robić dużych formatów, żeby to dostrzec. Możliwe, że w idealnych warunkach oświtleniowych różnice są nieznaczne, ale takie sytuacje trafiają się rzadko. Ja myślę, że dużo osób nie dostrzega niuansów, tylko ostrość, kontrast i kolory. Tak jak w zapachach - 50% osób docenia trwałość, a kompozycji już nie są w stanie docenić. Podobnie jest z kablami audio - jedni słyszą, a drudzy się z tego śmieją. Pozostaje kwestia tego, do której grupy się zaliczyć i po sprawie.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Z 1d mk III (10 mpix) z powodzeniem drukuję fotki 60 na 80 i zapewniam cię, że nic im nie brakuje.
    I chcesz przez to powiedzieć że na takiej samej wielkości wydruku (60x80) jakość z Twojego 10mpx będzie taka sama jak z 16mpx jeśli tak to gratuluje dobrego samopoczucia

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    I chcesz przez to powiedzieć że na takiej samej wielkości wydruku (60x80) jakość z Twojego 10mpx będzie taka sama jak z 16mpx jeśli tak to gratuluje dobrego samopoczucia
    nie kolego, ale będzie na tyle zbliżona, że z odległości 0,5m nie odróżnisz jednej fotki od drugiej.
    swoją drogą jestem ciekaw ile fotek ze ślubu potrzebujecie w tym formacie.

Uprawnienia umieszczania postów