Pokaż wyniki od 1 do 10 z 270

Wątek: 1Ds Mark II vs 5D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxbmx Zobacz posta
    Co masz na myśli?
    Nikon D3 pewnie...

Nie mialem/mam 1Ds MkII, ale zdjecia, ktore widzialem z niego
    nie byly lepsze od 5D. Raczej jakosciowego skoku
    tu bym sie nie spodziewal. Napewno solidna puszka, AF lepszy,
    deszcz ci nie straszny... Ale 5D mozna kupic nowy za $2K
    z groszami, ile zaplacisz za 3-letni aparat dajacy niewiele wiecej?
    Plus za dwa miesiace bedziesz mogl kupic 5D II, ktory pewnie za
    niewiele wiecej niz $2K bedzie o wiele lepszy od 1Ds MkII.
    Moim zdaniem kipeski pomysl na dzisiaj.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Nikon D3 pewnie...

Nie mialem/mam 1Ds MkII, ale zdjecia, ktore widzialem z niego
    nie byly lepsze od 5D. Raczej jakosciowego skoku
    tu bym sie nie spodziewal. Napewno solidna puszka, AF lepszy,
    deszcz ci nie straszny... Ale 5D mozna kupic nowy za $2K
    z groszami, ile zaplacisz za 3-letni aparat dajacy niewiele wiecej?
    Plus za dwa miesiace bedziesz mogl kupic 5D II, ktory pewnie za
    niewiele wiecej niz $2K bedzie o wiele lepszy od 1Ds MkII.
    Moim zdaniem kipeski pomysl na dzisiaj.
    Przesiadke z 5d na 1ds racjionalnie tłumaczy tylko potrzeba lepszego AF bo jeżeli chodzi o jakość obrazu to niestety 5D ma bardzo mocna broń w tej dziedzinie a mianowicie duży pixel . Wg mnie przy obecnej tendencji upychania kolejnych mega pixeli na matrycach 5d za pewien czas bedzie wspominany jak słaba puszka o legendarnej jakości obrazu. Co do jego następcy to nie liczyłbym na wcześniejszy jego debiut niż na wiosnę 2008 i raczej oscylowałbym z ceną koł 3-3,5 k$. Aczkolwiek z ploek można wywnioskować że bedzie to już inna matryca o 17mpix - czy o tej samej jakości ??

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Wg mnie przy obecnej tendencji upychania kolejnych mega pixeli na matrycach 5d za pewien czas bedzie wspominany jak słaba puszka o legendarnej jakości obrazu. Co do jego następcy to nie liczyłbym na wcześniejszy jego debiut niż na wiosnę 2008 i raczej oscylowałbym z ceną koł 3-3,5 k$. Aczkolwiek z ploek można wywnioskować że bedzie to już inna matryca o 17mpix - czy o tej samej jakości ??
    hmmm ciekawe jaka będzie degradacja obrazu przy 4 mpixelach więcej i czy iso3200 będzie dużo gorsze od tego w 5D.

Cytat Zamieszczone przez Tequil Zobacz posta
    Sądze, ze do masówki jaką jest reportaz ślubny to na ten moment, 40D lub 1DmkIII
    Zastanawiam się czy AF w C40D jest lepszy/gorszy/podobny w skutecznośći do tego w 5D, wiem że inny i nowszy ale czy lepszy w końcu 40D to model niższy.

Czym więcej czytam CB tym bardziej odechciewa mi się zakupu 5D wychodzi na to że to słaba puszka, oczywiście traktuje takie wypowiedzi trochę z przymrużeniem oka, przecież spora grupa osób zajmująca się zawodowo ślubami używa 5D i chyba dobrze sobie radzi, niemniej niepewność u mnie wzrasta, czy ten AF w kościołach sobie poradzi ?, może lepiej kupić C40D i zbierać na następce 5D...ech.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 25-10-2007 o 08:30
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Czym więcej czytam CB tym bardziej odechciewa mi się zakupu 5D wychodzi na to że to słaba puszka, oczywiście traktuje takie wypowiedzi trochę z przymrużeniem oka, przecież spora grupa osób zajmująca się zawodowo ślubami używa 5D i chyba dobrze sobie radzi, niemniej niepewność u mnie wzrasta, czy ten AF w kościołach sobie poradzi ?, może lepiej kupić C40D i zbierać na następce 5D...ech.
    W kościołach nie mam najmniejszych problemów z AF. Jeśli mam jakiekolwiek błędne strzały, to jest to moja wina. Z kolei trochę nie radzę sobie podczas dynamicznych tańców, tutaj przy gorszych dniach potrafię mieć nieostre jedno zdjęcie na dwadzieścia. No i oczywiście nie muszę pisać, że zawsze jest to to najlepsze, prawda?
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

dzięki Jarek, jak się człowiek na czyta narzekań to potem ma wątpliwości ale widzę że chyba niepotrzebnie.

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Domyślnie

z tym czasem synchronizacji to chodzi o zupełnie co innego. Zapewne producent dobrze podaje czas synchro. To, że błysk jest za wczesnie/za późno to problem w jaki sposób wyzwalacie lampy. Radiówki chińskie nie dają absolutnie rady. Pocket wizard - juz lepiej. Nie ma problemu z lampami "reporterskimi" które dostają sygnał bezpośrednio ze stopki. Bardzo sie dziwię o opóźnieniu w przypadku zastosowania kabla. To nieprawdopodobne, chyba że jeszcze są w drodze sygnału jakieś elektroniczne podzespoły (ktoś sobie robi jakieś przejściówki z zabezpieczeniami na wysokie napięcia itp).
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uprawnienia umieszczania postów