Strona 14 z 27 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 270

Wątek: 1Ds Mark II vs 5D

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Za deesa II u nas chca troszke za duzo. Juz wolalbym 1DMK3 + szklo niz uzywke deesa za 13K pln.

Coś już napisał

Domyślnie

Drogi Adminie!

Nie wiem jaki jest sens wykańczania nowych postów i przeklejania ich do tematów, do których już od miesiąca nikt nie zagląda, bo ostatni wpis był tam chyba 6 sierpnia - czyli znaczy to, że nikt tym zainteresowany już nie jest. Dla mnie to ważna sprawa, czyli moje pytanie do użytkowników CB, tym bardziej, że były już ciekawe odpowiedzi.
    Poza tym, niech Admin przeczyta te posty, do których mnie przekleił, totalny bałagan, każdy pisze co chce, pierwotny temat dawno poszedł w zapomnienie, a zostały tylko jakieś peryferyjne przepychanki w kwestii prywatnych spraw.
    Kiedyś ruszyłem sprawę fotoalbumów, wtedy zostałem przeniesiony do watku sprzed pół roku - oczywiście nikt tam nie zaglądał i nie zgląda od dawna -temat padł ...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    Nie wiem jaki jest sens wykańczania nowych postów
    Nikt tego nie wykańcza - temat przecież pozostał otwarty do dalszej dyskusji...

[Nie wiem jaki jest sens] przeklejania ich do tematów,
    bardzo prosty:
    - skupienia dyskusji mozliwie w jednym miejscu,
    - niepowtarzania argumentów,
    - niebicia tej samej piany kolejny raz,
    - niewyważania otwartych drzwi,
    - nieodkrywania Ameryki ponownie,
    - itd...

do których już od miesiąca nikt nie zagląda, bo ostatni wpis był tam chyba 6 sierpnia -
    rzeczywiście, w ciągu tego miesiąca wyszło kilka kolejnych marków Ds-a, dwóch następców 5D, wszystkie modele potaniały o połowę, a stare 5D dodają w kiosku do czasopism, więc wszelkie poprzednie rozważania stały się nieaktualne....

czyli znaczy to, że nikt tym zainteresowany już nie jest.
    dla mnie to oznacza, że wyczerpały się argumenty w dyskusji.

Dla mnie to ważna sprawa, czyli moje pytanie do użytkowników CB, tym bardziej, że były już ciekawe odpowiedzi.
    Poza tym, niech Admin przeczyta te posty, do których mnie przekleił, totalny bałagan, każdy pisze co chce, pierwotny temat dawno poszedł w zapomnienie, a zostały tylko jakieś peryferyjne przepychanki w kwestii prywatnych spraw.
    No coż, może to i smutne, ale poziom dyskusji zależy niestety tylko i wyłącznie od samych dyskutantów.

Jednak chcąc wrócić do sedna sprawy, należy podjąć dyskusję w juz istniejącym wątku (zgodnie z regulaminem, pkt 3.), a nie zakładać po raz kolejny nowy temat z tym samym problemem.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Bieliński Zobacz posta
    mnie najbardziej męczą teksty, że do ślubów potrzebne jest co najmniej 13mln. O co chodzi? W jakim formacie robicie odbitki? Jedyna sytuacja, gdzie może być potrzebne dużo pixeli, to fotografia wszystkich gości przed kościołem, jeśli ktoś będzie chciał później z tego portret jednej z osób zrobić :grin:

Pisanie, że 1D MarkIII ma za słabą jakość do fotografii ślubnej to delikatnie mówiąc gruba pomyłka i nie jest to tylko moja próba uzasadnienia bezsensownego zakupu tego badziewia :rolleyes:

Myślę, że to maniackie poszukiwania tego pixela przeważającego o tym, że jakość jest dobra albo żenująca. Kto ogląda te obrazki później przy 100% powiększeniu? Kto je drukuje w rozmiarach plakatów? Już 10D dawało bardzo dobrą jakość obrazu, dla reportaży i wielu innych rzeczy w stu procentach satysfakcjonującą. Tylko tam brakowało innych rzeczy, takich jak dobra prędkość zapisu, duży bufor, AF, ISO i jeszcze kilku innych rzeczy. Teraz jest to rewelacyjne, ale nawet na 1DMkIII można ponarzekać, right? Zgięcie

Aha! napiszcie w jakim formacie robicie odbitki ze ślubów, pliiz, bo naprawdę nie wiem, o co chodzi. Ja standard 15x23 i 20x30, na życzenie 30x45. Przez tyle lat nie miałem ani jednej prośby o większe.
    Jak robię zdjęcia na 20D + 85/1.2L to wszyscy są zachwyceni. Jak podepnę 70-200/2.8L IS to cała magia znika. Kiedyś myślałem, że 20D to super aparat, ale to 85-tka wyciskała pełnię możliwości. I wcale nie trzeba robić dużych formatów, żeby to dostrzec. Możliwe, że w idealnych warunkach oświtleniowych różnice są nieznaczne, ale takie sytuacje trafiają się rzadko. Ja myślę, że dużo osób nie dostrzega niuansów, tylko ostrość, kontrast i kolory. Tak jak w zapachach - 50% osób docenia trwałość, a kompozycji już nie są w stanie docenić. Podobnie jest z kablami audio - jedni słyszą, a drudzy się z tego śmieją. Pozostaje kwestia tego, do której grupy się zaliczyć i po sprawie.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Za deesa II u nas chca troszke za duzo. Juz wolalbym 1DMK3 + szklo niz uzywke deesa za 13K pln.
    Duzo? Jestem sklonny oddac swojego 1Ds mkII za 9500zl z rachunkiem i gwarancja...

Domyślnie Canon 1Ds Mk II Vs 5D

Witam,
    Od jakiegoś czasu przymierzam się do wymiany aparatu. Wybór padł na 5D ze względu na obrazowanie ale na oku mam tez Ds Mk II. Jak oceniacie obrazowanie i plastykę na Ds w porównaniu do 5d? Czy jakość jest podobna?

pozdr
    chesky

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chesky Zobacz posta
    Jak oceniacie obrazowanie i plastykę na Ds w porównaniu do 5d?
    Brałbym ZDECYDOWANIE 1DsII. 5D ma delikatnie mniejsze szumy i lepiej ostrzy w trudnych warunkach (low contrast, ciemno), natomiast jeśli światła jest na poziomie 0 EV to z czym do mistrza. O AI servo nie wspomnę bo nie kopie się leżącego...

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    popieram w całej rozciągłości ....Niektórzy wydali dwa razy wiecej na 5d a i tak lepszych jakosciowo i technicznie fotek nie robią...od czasu do czasu jakiś portrecik który i tak ogladaja tylko na standardowej odbitce albo pomniejszonej wersji w necie Przedewszystkim licza sie mozliwosci jakie daje aparat jak koledzy pisza wyzej...dłuzszą ogniskową na aps-c i aps-h oraz wiecej klatek na sekunde i celniejszy af widac nawet na najmniejszej odbitce no i nie trzeba juz nosic ze soba mega ciezkich szkieł z mega ogniskową
    Niezłe pierdoły wypisujesz CANIK! Fotkę zawsze można wykadrować, ale w odwrotną stronę nic się nie da zrobić. A problem polega na tym, że Canon praktycznie nie ma dobrych obiektywów szerokokątnych (oprócz 35L, który też ideałem nie jest). FF to jedyny ratunek w tej sytuacji. A o jakości obrazu ze ślepymi nie rozmawiam!

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Brałbym ZDECYDOWANIE 1DsII. 5D ma delikatnie mniejsze szumy i lepiej ostrzy w trudnych warunkach (low contrast, ciemno), natomiast jeśli światła jest na poziomie 0 EV to z czym do mistrza. O AI servo nie wspomnę bo nie kopie się leżącego...
    Nie miałem co prawda jednocześnie na testach 5D i 1Ds2, ale mam trochę inne odczucia.
    Zacznę od szumów: redukując obraz do 20x30 z obu aparatów, to w 1ce szumów praktycznie nie ma. W 5D musiałem zawsze coś pogrzebać. Oba obrabiane w ten sam sposób. W każdym razie różnica jest spora i to na korzyść 1ki. To widać gołym okiem. No i ta ilość detali, sporo większa niż w 5D.

Czy 5D lepiej ostrzy? Czasem mam wrażenie, że szybciej ustawiał ostrość w ciemnościach. Tylko co z tego, że ustawił, jak nie można mu było ufać? 1ka nie przestrzeliwuje. Jak ustawi, to jest ustawione. A różnice są minimalne.

AI Servo? Tu się zgadzamy, w 5tce nie ma o czym gadać, w nowej pewnie też nie będzie. Servo chodzi jak w 1D3, jest super.

Proszę, nie traktujcie mojej wypowiedzi tak, że chwali to, co ma. Swojego Ds2 będę sprzedawał za jakiś miesiąc, więc możecie moją wypowiedź potraktować jako zdanie kogoś, kto miał długo oba i z żadnym go nic nie łączy.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Swojego Ds2 będę sprzedawał za jakiś miesiąc, więc możecie moją wypowiedź potraktować jako zdanie kogoś, kto miał długo oba i z żadnym go nic nie łączy.
    Najkon?

Strona 14 z 27 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów