biedne 5d na tym watku. a ja tak zmudnie na nie zbieram...
biedne 5d na tym watku. a ja tak zmudnie na nie zbieram...
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
5D to świetny aparat. Zresztą pewnie nie tak żmudnie, sądząc po Lkach.
Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 26-10-2007 o 00:43
Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
Strona: www.fotografiateatralna.pl
ja mam studio foto kilkanascie lat i miałem tak stare elfo (wtedy to była nowość), że miały jeszcze inne zaczepy niż sa traz. Nie jestem dzieckiem cyfry, wręcz przeciwnie.
jednak była mowa o czasch synchro body na poziomie 1/160 s zamiast 1/200 czy zamiast 1/250. To długie czasy. Fakt, że lampy błyskowe na dużej mocy świecą dajmy na to 1/700 s i wtedy centralna rolleja obcina, jak ma te 1/1000. Ale to wyjątki. (podobno popularne ostatnio żarówki błyskowe świecą tez długo - nie miałem okazji sprawdzić) Nie mieszczenie się w 1/250 nie wynika z długiego czasu świecenia lampy, a z chińskich synchro. Zapraszam na testy do mnie. Mozna posprawdzać fajnie na nikonach z migawka hybrydową (D40, 50, 70, 70s) - synchronizują do 1/4000 bez problemu. Mozna sie przekonac ile lampa świeci.
kolekcjoner - tak, chodziło mi o obie jedynki.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
...do wszystkichy niezadowolonych z 5d.
Zamienie 350 d na 5d![]()
Tytul watku sugerowal ze znajde tu jakas merytoryczna dyskusje, na ktory aparat sie zdecydowac - 5D czy 1Ds mark II. Mam osobisty dylemat co wybrac. W gre wchodzi 1Ds mark II.
Niestety, z tych kilku stron watku niewiele wynika, bo w watkach zaraz zaczal sie przewijac 1Ds MARK III, i inne teksty, ktore odeszly od tematu watku. Aparat potrzebuje glownie do slubow. Zrobilem kilka slubow canon 5D, obraz bardzo dobry, ale niestety, rzeczywiscie AF kilka razy mnie zawiodl, co moim zdaniem jest niedopuszczalne. Nie chce denerwowac sie, czy aby 5D dobrze mi zlapie ostrosc w kluczowych momentach - dlatego 1Ds II. Nie wiem jak wyglad porownanie zdjec z 5D i 1Ds II przy wysokim ISO. Czy ktos ma takowe porowanie? Jesli ktos powie ze jakosc zdjec jest bardzo podobna z 5D i 1Ds II, to upewnie sie co do decyzji zakupu 1Ds II. Bo lepszy AF jest dla mnie wystarczajacym argumentem za doplaceniem kilku tysi.
Miałem podobny dylemat jak sprzedałem 1ds mkI. Jeśli nie przeszkadza Ci zupełnie inna filozofia obsługi i nie korzystasz za często z powiększania na LCD, to bierz w ciemno. Pamietaj, że na całodzienną imprezę bedziesz potrzebował co najmniej 2 zapasowych beterii, a to z razem z ładowarką waży i mierzy swoje. O ISO się nie martw. Na wydruku A4 nie zobaczysz różnicy (była dla mnie jest nie istotna). Ja zdecydowałem się na 5d, ale jeśli C nie poprawi AF-u w kolejnych odsłonach, to będę myślał co z tym zrobić....Zamieszczone przez bastiano
Pentax K-5 II, Leica M9
Bierz w ciemno... chmm, wiesz, wlasnie kiedys wzialem w ciemno 1 Ds, i powiem Ci szczerze, po tygodniu go sprzedalem, wszystko bylo ok, ale ja niestety potrzebuje dobrej jakosci przy wysokim ISO, a tu 1Ds mnie zawiodl. Na targach w Koloni mialem okazje strzelic kilka fotek ds II i bylo duuuuuzo lepiej. Dlatego wydaje mi sie ( mam nadzieje ze rzeczywistosc to potwierdzi) ze 1Ds II to idealna puszka do slubow. Zastanawiam sie jeszcze nad 1D mark II N, ale w tym przypadku, obawiam sie ze crop bedzie mnie "uwieral". W Polsce generalnie 1Ds mark II to zazwyczaj studio. Moze odezwie sie ktos kto robil 1DS II sluby ? Jakiej wielkosci rawy daje 1Ds II ? pozdrowka
też robię śluby i zamieniłem 5d na 1d mk III. Oczywiście wolałbym 1ds mk III, ale (niewielkiej) różnicy w jakości zdjęć klienci ślubni nie zobaczą.
W tej chwili zakup 1ds mk II moim zdaniem nie ma sensu. Nowe jedynki mają kilka zalet: bateria wystarcza na 4k zdjęć, dobrze rozwiązane menu, świetny af. Tego wszystkiego w 1d mk II nie będziesz miał.
Chcialbym sie zamknac w 9000, a 1D III niestety nie dostane w tej cenie - chociaz, do konca marca mam jeszcze czas - moze stanieje :-)
![]()
piszesz o 9kzł
![]()
nie bardzo rozumiem zatem Twój wcześniejszy dylemat :
czy sądzisz, że kupisz Dsa II w tej kwocie ? To chyba jakieś nieporozumienie - oczywiście jest spory wybór używanych (co świadczy, że jednak ludzie przesiadają się na ds III) - ale nie widziałem ceny niższej, niż 12-13k zł