Chodzi o to ze 5D nie ma dla siebie konkurencji i nie zanosi sie na to szybko.
Każdy kto używa 5D zna jego wady... w trochę inny sposób dostosował sposób fotografowania by mu nie przeszkadzały. Boli realne synchro z błyskiem przy 1/160s, skoro AF jest zawodny w słabym oswietleniu (oczywiście tylko centralny punkt nadaje sie do czegokolwiek) dziwi mnie ze nie zrobili do niego sami jasnej matówki z klinem. A jak maja ostrzyc Ci z shiftami?
za 20 tys. 1DsMIII - ma 1/250 synchro jak dla mnie to konieczność. Już pisałem ze szkoda ze nie ma możliwości drugiej "wirtualnej migawki" z synchro do 1/1000 s...
wielkość matrycy? jak sie założy dobrą stalkę to te 20 milionów pewnie będzie widać ale bardziej martwią wielkie pliki. Kiedyś porównywaliśmy wydruki 30x40 z 5D i starszej przystawki i różnica była w szczegółach praktycznie żadna, w kolorze tak, w kontraście tez ale średnioformatowy plik był 4x wiekszy !!!
Wiec nie cieszy mnie kilkuprocentowy przyrost detalu w obrazie okupiony o kilkuset procent większym plikiem na dysku.... (4,5 Gb na płycie DVD to niewiele miejsca)
DUŻO ciekawsza wydaje mi sie funkcja ratowania świateł..i wizjer POWIEKSZONY mam nadzieje ze jest to wyraźny postęp.
niestety gabarytowo jest wielki i cięzki