Pokaż wyniki od 1 do 10 z 270

Wątek: 1Ds Mark II vs 5D

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Co? Przecież servo polega na tym, że zmienia błyskawicznie punkt ostrości - utrzymuję go na obiekcie w ruchu...Zastanowiłeś się nad swoim postulatem? Myślę, że nie do końca. Żeby działało to skutecznie w serwo takiego 1d, czy 40d to trzymana przez ciebie lampa po prostu świeciłaby na czerwono na fotografowany obiekt w ruchu.
    Zgadza sie, ze zmienia punkt ostrosci.

Pamietaj jednak, ze servo NIE dziala w czasie robienia zdjecia.
    Czyli jezeli jest czas na podniesienie lustra to czemu nie mialoby byc czasu na wylaczenie diod.

Pozdrawiam
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    Zgadza sie, ze zmienia punkt ostrosci.

Pamietaj jednak, ze servo NIE dziala w czasie robienia zdjecia.
    Czyli jezeli jest czas na podniesienie lustra to czemu nie mialoby byc czasu na wylaczenie diod.

Pozdrawiam
    - servo nie służy głównie do focenia cioć na kotlecie. Już widzę skuteczność tego wzorku wyświetlanego na masce samochodu WRC w akcji czy piłkarza po drugiej stronie boiska.

- zastanowiłeś się kiedy miałoby się wyłączać? Losowo? Po 10s. śledzenia? Też mam wrażenie, że nie bardzo przemyślałeś ten pomysł.

- servo w Ds2 działa świetnie i bez wzorku w warunkach, gdzie nie bardzo widać własne buty. Kilka razy sprawdziłem.
    Jarek

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    - servo nie służy głównie do focenia cioć na kotlecie. Już widzę skuteczność tego wzorku wyświetlanego na masce samochodu WRC w akcji czy piłkarza po drugiej stronie boiska.

- zastanowiłeś się kiedy miałoby się wyłączać? Losowo? Po 10s. śledzenia? Też mam wrażenie, że nie bardzo przemyślałeś ten pomysł.

- servo w Ds2 działa świetnie i bez wzorku w warunkach, gdzie nie bardzo widać własne buty. Kilka razy sprawdziłem.
    1. A jak focisz ludzi w tańcu ?

2. W momencie nacisniecia spustu i wlaczyc z powrotem po zrobieniu zdjecia.

3. Niestety nie mialem przyjemnosci uzywac Dsa w akcji.
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    1. A jak focisz ludzi w tańcu ?

2. W momencie nacisniecia spustu i wlaczyc z powrotem po zrobieniu zdjecia.

3. Niestety nie mialem przyjemnosci uzywac Dsa w akcji.
    1. Inaczej.
    2. Czyli radośnie walisz ludziom po oczach czerwoną lampą przez cały czas? To ja już wolę kamerzystów z 5KW żółtych budowlanek.
    3. Żałuj ;-)
    Jarek

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Myślę że miałem za wysokie oczekiwanie wobec dobiegaczki w Ds2,...wiele zdjęć mam nie trafionych, oczywiście wiele w tym mojej winy, - brak doświadczenia z Dsem, ale miałem go na próbę...
    Pracowałem w raw+jpg i mimo to monitor jest wg mnie fatalny
    Sądzę że dzięki minimalnemu opóźnieniu migawki to nawet w tańcu spokojnie da radę na on shot, a wówczas w ciemności sprawdzi się af asist z lampy (o ile klienci się wcześniej nie spłoszą:-D)
    Macie rację z tą ciągłą spawarką przy servo....może oświetlenie w podczerwieni by było dobrym rozwiązaniem, ale zostawmy to konstruktorom ..

Mam tylko anglojęzyczną instrukcję z 1D mk3, więc wszystkiego z niej nie doczytam, ale w c.fn jest możliwość wyłączenia af asist, więc miałem nadzieję że ta funkcja działe również w servo, ... było by dobrze aby działała, a jak mi przeszkadza to ją wyłączam

na dzień dzisiejszy wg. mnie dobrym rozwiązaniem będzie dokupienie 1D mk3
    do reporterki, ma on najlepiej rozłożone punkty krzyżowe af (dzięki cropowi są blisko mocnych punktów kadru), również ich czułość jest -1EV, więc o działkę lepiej niż Ds2.
    CANON...

Uprawnienia umieszczania postów