Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: portret + macro -szkło

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar kml
    Miasto
    z księżyca

Domyślnie portret + macro -szkło

Witam
    Proszę o pomoc w wyborze szkła które będzie szkłem macro (najlepiej 1\1)
    i który posłuży mi również za portretówke. Myśle raczcej o stałce ale nie koniecznie.
    szkoda że C 85mm1.8 nie jest obiektywem macro bo do portretu bardzo mi pasuje ale podejrzewam że C 100mm podobnie wytnie ludzi.
    Czytałem już troszke opinii i jak na razie wygrywa canon 100mm macro .
    Kasa ok 1500zł
    Macie jakieś pomysły ?

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jak myślisz o macro (1:1) to tylko stałka, zoomy mają tylko "niby macro" :-).
    A 100/2.8 Canona to bardzo dobry wybór. Do portretów może być nawet odrobinę za ostry :-)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sigma 50 macro?

Miasto
    z księżyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Sigma 50 macro?
    wolałbym coś troszke dłuższego .. szczerze mówiąc to 85mm było by idealne ale nie znalazłem macro 85mm dlatego pewnie 100mm padnie mym łupem

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Jest jeszcze z godnych polecenia i rozwazenia:
    Tamron 90 macro
    Sigma 105 macro
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jednak ja polecę setkę makro canona. Mam i naprawdę robi świetne foty, to że ostre to dodatkowa zaleta, zawsze będzie co rozmywać w PS, co daje dużo frajdy. Przecież lepiej się rozmywa niż wyostrza.

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Jestem z WAMI!!!
    Canon 100mm / 2.8 / macro jest THE BEST.
    Mam taki od maja b.r i korzystam z niego oczywiście do makro, ale jeśli trzeba to i do portretu.
    Kiedyś na tym forum zarzucono mi, że szarpie i że jest zbyt ostry.
    Głównie robię RAWy i w najgorszym wypadku trochę mniej wyostrzam przy wywoływaniu.
    Gdyby nie to, że chcesz mieć makro, to faktycznie 85/1.8 jest ponoć lepszy do portretu.
    Ja jednak polecam 100mm/2.8 macro.
    Regulamin pkt 8.

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Wg mnie C 85 1,8 + pierścienie kenko jakieś 400zł

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

kml powiem ci tak jak koledzy - do macro to obiektyw macro i tyle. Sigmę sobie odpuść, bo jest niestety wolna i wyciąga się tubus. Pracowałem na niej rok i szczerze to średnio byłem zadowolony na plus ma takie rzeczy jak głęboko osadzona przednia soczewka wiec tez masz łatwiejszą prace np. w czasie mżawki, ale tez i trudniej ja wyczyścić. Jak na sigmę przystało dodają tez porządną kaburkę no i metalowego tulipana - ale przecież ci o szkło chodzi a nie dodatki?

Tamron 90 jest bardzo dobrym szkłem i kiedyś przeglądałem porównania właśnie z Canonem 100 2.8 i o dziwo delikatnie z nim wygrywa np w oddaniu szczegółów. Jak gdzieś znajdę to wkleję.

Canon 100 2.8 po pierwsze ma USM wiec cicho pracuje, jest w miarę szybki no i nic się nie wysuwa. Do minusów należy to ze przednia soczewka nie jest schowana, przez co bardziej na zabrudzenia podatna (ktoś kiedyś miał przypadek ze tak się z nim do drzewa zbliżał ze dotknął soczewka żywicy na pniaku i był płacz). Oczywiście jak przystało na Canona - nie Elke, nie uświadczysz tulipana (musisz dokupić) , no i zamiast kabury dostajesz woreczek -kondoma.

Rozwiązanie typu 85 1,8 + kenko możesz rozważyć, ale mimo wszystko polecam ci obiektyw macro. To ze portrety będą piekielnie ostre - zawsze można zmiękczyć. W druga stronę nie bardzo pewnie. Teraz dostaniesz jeszcze zwrot od Canona (zawsze jakieś grosze sa) no i przede wszystkim - wiem ze w sigmie znowu zdarzały się hopki siupki typu BF/FF i inne przygody. Kupisz Canona i szanse ze będzie wszystko współgrało sa o wiele większe. Ja nie żałuje ze odsprzedałem sigme i dołożylem kasę do Canona. Jeśli 180 mm byłaby tańsza to na pewno bym rozważył zakup. Jak ci będzie potrzeba większego niż 1:1 zbliżenia to sobie kenko podepniesz. (Fakt ze się to długie robi to inna sprawa) .

Możesz jeszcze jak to wiele osób robiło kupić sobie 50 1.8 na m42 kupić przejściówkę EOS/42 do tego pierścień odwrotnego mocowania i tez się bawić. Ba.. za 100 zł kupisz mieszek i tez będzie zabawa...tylko jeśli nie jesteś zapalonym macrosem to szybko na półkę odstawisz.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 12-10-2007 o 15:43
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Miasto
    z księżyca

Domyślnie

Witam i Dziękuje za odpowiedzi

JaBlam 85+kenko to nie głupi pomysł lecz jednak bo głębszych przemyśleniach wynikło że chce obiektyw macro którego nie będę musiał wymieniać w przyszłości a naczytałem sie już że ten canon sie do tego nadawać jak mało który
    Lubie czasami pstryknąć jakąś mróweczke dlatego wybór padł na Canona 100mm
    Tak więc poszukam gdzie to szkło Canona najtaniej kupić można.
    Tego tamrona również rozważałem ale jednak ...
    Na Allegro C stoją za 2k :/
    jakieś tańsze namiary ?
    Ostatnio edytowane przez kml ; 13-10-2007 o 00:07

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów