Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Jak sprawdzić 20D przy zakupie

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja tam swoje testy jak zrobilem z piecdziesiatka i kit'em to wystarczyl mi wyswietlacz w aparacie... Pozniej na monitorze widzialem w zasadzie to samo tylko ze wiecej na raz. Mysle ze wyswietlacz wystarcza do tego zeby zobaczyc ktora kreska jest najostrzejsza na kartce do testow.
    ...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Mysle ze wyswietlacz wystarcza
    Dzięki - to sporo upraszcza temat

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rowniez twierdze ze wyswietlacz wystarcza. I nie zadna sterta tablic testowych czy statyw bo cie pogonia ze sklepu . Przeciez FF/BF sprawdza sie przy krotkiej GO = mocno otwartej przyslonie.
    Chcesz kupic 50 1.8 ... to szklo da ci czasy sporo krotsze od 1/80 przy przyslonie 1.8 a na upartego to i iso1600 ustaw - nie przeszkodzi w ocenie FF/BF.

Ja sobie na szybko przetestowalem FF/BF wlasnie w ten sposob - 20D + 50 1.8 + iso1600 z reki + linijka wyciagnieta z kieszeni a nie jakies tablice testowe. Pstryk w konkretny centymetr z najblizszej odleglosci (czasy rzedu 1/500 wiec o poruszenie 50tki z cropem = 80mm dosc trudno) w ukosnie postawiona linijke na neutralnym tle, zoom na wyswietlaczu i od razu widac czy trafil w to, co celowalem czy nie bardzo... potem ze dwie-trzy repety (np w rozne centymetry na linijce), pozniej rowniez manual z potwierdzeniem ostrosci (beepa upewnij sie ze masz wlaczonego).
    I gotowe... bez babrania sie w statyw, karty testowe, laptopy, bez straszenia obslugi sklepu ... tylko karte CF i akumulatorek warto miec swoj ... no i linijke (body i szklo liczymy ze sklep dostarczy).

Oczywiscie pozniej jesli po pierwszych duzych wydrukach wyda ci sie ze cos jest nie tak to mozesz pobawic sie w zdjecia ze statywem, tablic testowych itp - ale to robota do babrania sie w domowym zaciszu a nie w sklepie, by sie upewnic... choc podejrzewam ze nie bedze takiej potrzeby jak sprawdzisz na linijce z reki w sklepie na 50 1.8 - daje taka GO ze trudno nie zauwazyc FF/BF nawet na wyswietlaczu.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie - dokładnie i prosto opisane, co i jak zrobić - w praktyce.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ponawiam pytanie:
    1. Czy nikt podczas zakupu 20D nie miał sytuacji, że poprosił o inny korpus? Z jakiego powodu i jak to stwierdził?
    2. Czy zdarzyło się, że ktoś reklamował/naprawiał korpus krótko po zakupie, co można było stwierdzić już przy zakupie i zaoszczędzic sobie czasu i nerwów?

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

1. To, ze poprosil o inny korpus mogl stwierdzic slyszac swoje slowa przed ulamkiem sekundy wypowiedziane.

2. Nie mozna (chyba) stwierdzic przy zakupie, ze juz sie zareklamowalo/naprawialo wlasnie kupowany korpus.
    ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    1. To, ze poprosil o inny korpus mogl stwierdzic slyszac swoje slowa przed ulamkiem sekundy wypowiedziane.
    Przyznaję - powinienem był napisać "... i jak go [tzn. ten powód] stwierdził". Proszę o wybaczenie - co prawda nic nie usprawiedliwia błędów językowych ale spieszyłem się.

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    2. Nie mozna (chyba) stwierdzic przy zakupie, ze juz sie zareklamowalo/naprawialo wlasnie kupowany korpus.
    ;-)
    "krótko po zakupie" może oznaczać również kilka dni, więc uwagę nr 2 oddalam!

Pszczola ale tak w ogóle to wiesz o co chodzi?
    Ostatnio edytowane przez Paul ; 09-04-2005 o 06:40

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Witam.

No dobra, jesteśmy w sklepie, cyknęliśmy parę fotek i co, grzebiemy
    w korpusach, aż znajdziemy perfekt?
    Jaka jest do zaakceptowania odchyłka ostrzenia, przypuśćmy dla szkła
    17-40/4.
    Ostatnio edytowane przez aquamark ; 09-04-2005 o 23:00
    Pozdrawiam

Marek Odrzywolski
    Lublin

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aquamark
    Jaka jest do zaakceptowania odchyłka ostrzenia, przypuśćmy dla szkła
    17-40/4.

Taka ktorej nie zauwazysz na wyswietlaczu LCD .
    Czyli jesli po cyknieciu fotki z najkrotsza mozliwa GO w jakis centymetr 'wydaje ci sie' ze spudlowal o milimetr czy dwa - to akceptowalne. Jesli wyraznie widzisz ze to w co celowales jest rozmazane a ostrosc jest ciut indziej - to nieakceptowalne. Dalsze gdybanie nie ma sensu - kazdy ma inny gust

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aquamark
    ... i co, grzebiemy w korpusach, aż znajdziemy perfekt?
    Tu już każdy decyduje samodzielnie, czy woli poświęcić pół godziny w sklepie, czy później biegać do serwisu :wink:

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Ja osobiście miałem dwie 20-ki, a trzecią sprawdzałem. Wszystkie 3 źle ostrzyły (jedna BF/FF a dwie dawały nieostre zdjęcia). Dwie z nich były z tej samej dostawy (serii) trzecia z innej (to ta co dawała BF/FF). Skończyło się jak widać na 10D, który jest OK (po prostu sprzedawca nie miał chwilowo wiecej 20-stek i dał mi na weekend 10D, który sobie zostawiłem).
    Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    zanim kupisz -sprawdź dokładnie. Choćby tylko dlatego, że możesz trafić na zwrot z bardziej cywilizowanego kraju
    Ostatnio edytowane przez Paul ; 10-04-2005 o 11:27

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów