Czy będzie można oceić ew. FF/BF na wyświetlaczu w aparacie? Czy może trzeba zabrać ze sobą compa?Zamieszczone przez muflon
Dotyczy również sprawdzenia obiektywu.
Czy będzie można oceić ew. FF/BF na wyświetlaczu w aparacie? Czy może trzeba zabrać ze sobą compa?Zamieszczone przez muflon
Dotyczy również sprawdzenia obiektywu.
Ostatnio edytowane przez Paul ; 08-04-2005 o 13:20
Jejku, no z definicji...Zamieszczone przez Paul
Q: Czym się objawia CA?
A: Fioletowymi obwódkami na styku obszarów o dużej różnicy kontrastów (czarne gałęzi na jasnym, białym tle)
Q: Jak sprawdzić czy obiektyw ma CA?
A: yyy... eee... no, może by spróbować takie zdjęcie zrobić??
Przy czym w obiektywach "lepszych niż najgorsze", CA jest raczej cechą wspólną dla całej serii, a nie konkretnego egzemplarza. Z tego co pamiętam, to 17-40 jest jednym z lepszych szkieł pod tym względem.
Lepiej zabrać. Aczkolwiek w porządnym sklepie nie powinno być problemów z udostępnieniem maszyny z czytnikiem CF.Zamieszczone przez Paul
Dawno w Polsce nie kupowałeś widzę... jak byłem w sklepie Canona w W-wie to wilkiem na mnie patrzyli, że im 'd' zawracam, bo im się tak miło nic nie robiło.
Na pytanie czy mogę potestować aparat stwierdzili, że nie bo baterii nie mają naładowanej. Ja im na to, że mam swoją... i że chciałbym, żeby podpieli ten obiektyw co jest w gablocie. Bez zastanowania usłyszałem "kolega zabrał klucze od gabloty i będzie za godzinę". Tak się sprzedaje body 20D za (o ile pamiętam) 6999zł. I tyle było sprawdzania 20D.
Podsumowując:
I. Do sklepu wziąć ze sobą:
- Laptopa
- Kartę CF
- Naładowaną baterię do apartu
- Kartę do testu FF/BF
- Statyw
II. W sklepie sprawdzić
- Paprochy widoczne na matówce/w wizjerze
- Paprochy/kurz na filtrze/matrycy - wyjdą na fotce białej kartki przy f/32
- Gorące/zgaszone piksele matrycy - białe/czarne tło
- FF/BF wg. karty testowej - kwestia czy warto walczyć o boczne punkty AF
Oddzielnym tematem jest test obiektywu.
Na szczęście będę kupował w zaprzyjaźnionym sklepie :-DZamieszczone przez tiberek
Może można sprawdzić coś jeszcze?
A bo to tylko jeden sklep sprzedaje cyfrowe body? Zawsze mozna po prostu znaleźć lepszy. Hint: najczęściej bedzie to ten, w którym sprzęt nie będzie najtańszy (nie dotyczy firmowych :-)). Ja właśnie za taki luksus możliwości pobawienia się sprzętem, wzięcia lub nie itp. dopłaciłem do "lepszego sklepu".Zamieszczone przez tiberek
A i tak zaraz wyskoczy Vitez z reklamą wiadomego tipa ;-)
Czy w takim razie nie będzie lepiej zinstalować oprogramowanie do 20D i zrzucać od razu na kompa?Zamieszczone przez muflon
Nie, bo zamiast testować będziesz się motał jak to uruchomić.Zamieszczone przez Paul
Tzn. nie da się wykorzytać tego softu konkretnie do celu testowania czy to kwestia znajomości jego obsługi?Zamieszczone przez muflon