Wynika to imo z dość prostej przyczyny : o sprzęcie da się rozmawiać w miarę obiektywnie i rzeczowo ... a o samej bądź co bądź sztuce nie bardzo bo zawsze opinia będzie nacechowana mocno subiektywizmem i własnym wrażeniem co nie wszyscy są w stanie znieść bo maja po prostu inne zdanie albo są zaangażowanie emocjonalnie w podmiot. Wiadomo rozmowa w takim kontekście jest znacznie trudniejsza, a jeszcze bardzie trudniejsza jeśli się dołoży znane efekty jakie nasilają się poprzez Internet jak polaryzacja sądów czy konformizm.

A koledze Danielo współczuje klapek na oczach. Przypomina mi to trochę retorykę PIS „bije i woła o pomoc” Nie widziałem na Canon-board takich zajadłych ataków na puszki Nikona nigdzie wręcz wyważone dyskusje i pochlebne często opinie, (co zostało zauważone nawet przez niektórych userów N), bywając na Nikonie jakiekolwiek powątpiewania w stronę niepoprawną politycznie kończą się wielkim jazgotem i naprawdę zaszczekaniem. Jak się poprosisz to dam ci piękne linki. I na koniec pokaż mi na forum N taki wątek gdzie merytorycznie bez większych emocji rozmawia się o sprzęcie C ….a u nas jest kilka i nikt nie sadzi że ergonomia jest zła to aparat do śmieci … albo podobnie, wiecej refleksji.
.