Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Tamron 28-75 - Problem i serwis

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Tamron 28-75 - Problem i serwis

Miałem sobie super ostrego Tammiego, z którego byłem bardzo zadowolony. Niestety czas gwarancji minął a fotki zaczęły być jakoś tak dziwnie rozmazane. Początkowo myślałem, że to kwestia nietrafiania ostrością w punkt. Jednak w końcu się zebrałem w sobie i zrobiłem kilka przeuroczych fotek dekielkowi. Z góry przepraszam wszystkich inkwizytorów za deklo-fotografię.

Oczywiście statyw, jasne światło, iso 100, ostrzenie centralnym punktem itp. Okazało się, że zdjęcia są nie tylko nieostre, ale dodatkowo, w pobliżu obszarów o dużym kontraście pojawia się paskudna poświata. Nie dziwne, że "normalne" zdjęcia wychodziły paskudnie.

Najgorzej jest na f/2,8 a normalna jakość jest dopiero przy 5,6. A zaznaczam, że kiedyś było piknie już od pełnej dziury. I raczej nie jest to kwestia FF/BF, bo na innych zdjęciach, których póki co nie załączam widać, że nic nie jest ostre, ani przed punktem AF, ani za nim ani nigdzie

I teraz pytanie, co to może być i czy jest szansa na naprawę? Ktoś kiedyś wspominał o jakimś serwisie w Warszawie, ale nie mogę znaleźć namiarów.

Załączam wycinek środka kadru.

Tamron 1/250s f/2,8

i dla porównania inne szkło. Wszystko to samo, tylko f=100mm i trochę większa odległość, żeby było podobnie na rozmiar.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 08-10-2007 o 18:58
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Zablokowany

Domyślnie

Wysyłam ci ma PM namiar na serwis

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Wysyłam ci ma PM namiar na serwis
    Juz drugi raz jestes proszony o podanie tych namiarow publicznie. Mozesz wyjasnic dlaczego nie chcesz podac tej informacji do publicznej wiadomosci?

Zablokowany

Domyślnie

A masz jakiś problem, że podaję ją na PM? Publicznie nie pamiętam by ktoś prosił i to dwukrotnie. Za to ty bawisz się w publiczne karcenie, a to mi się już nie bardzo podoba Vitez.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kolaj - widziałem coś takiego w jednej ze swoich lunet. W jej przypadku były to poprzesuwane pryzmaty. Może ten obiektyw gdzieś się solidnie wytrząsł lub uderzył w coś mocno?

Zablokowany

Domyślnie

Ok, skoro są jednak pytania na PM, bardzo proszę 058 620 16 45 - z tego, co pamiętam, to Gdańsk.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Himi - dzięki!

Zablokowany

Domyślnie

Spoko, nie ręczę jak ten serwis działa, dzwoniłem tam tylko i dowiedziałem się, że świadczą takowe usługi dla szkieł tamrona. Jak będzie ok, to wielu tamronowców odetchnie. Pytanie jakie ceny usług. Korekcja BF FF około 80 pln.

Coś już napisał Awatar iblip
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

chyba Gdynia z tego co pamiętam

wczoraj też do nich dzwoniłem, bo mam podobny problem ze swoim tamronem 28-75. Kupiłem go w sierpniu i od jakiegoś tygodnia większość zdjęć jest totalnie nieostra :/ zwłaszcza na 28mm. często zdarza się też tak, że jak ostrzę na obiekt oddalony o, załóżmy, 20 metrów, to ostrość na zdjęciu jest jakieś 0,5 metra od obiektywu, a reszta nieostra... jakiś kilkunasto metrowy FF czy co?? ??: obiektyw nigdzie nie upadł, o nic nie stuknął.

A swoją drogą, to nie wiem czemu robicie taką aferę, że himi nie chciał podać nr serwisu. przecież każdy kto wykazał by odrobinę zainteresowania mógłbym go bez problemu znaleźć...

Zablokowany

Domyślnie

Już po bólu, podałem i szlus. Pozdrawiam tamronowców

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów