Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Problem z aparatem Canon PowerShot A85

Aparatkaa
    Guest

Post Problem z aparatem Canon PowerShot A85

Witam!
    Jestem tu pierwszy raz.

Przeszukałam wątki i nic nie znalazłam, a może pominęłam...?

Problem dotyczy ekranu.
    Gdy mam ustawiony ekran na podgląd tego, co chcę sfotografować, widzę u góry rozjaśniony pasek na ok. 3mm.
    Chwilami pojawia się migotanie w poprzek ekranu poziomych pasków. Po krótkim czasie podgląd wyłącza się i ekran jest czarny.
    Pozostałe funkcje działają poprawnie.

Zaznaczam, że obchodzę się z moim aparacikiem bardzo delikatnie i dbam, aby nic złego mu sie nie stało.
    Problem pojawił się wczoraj.

Co to może być?
    Co robić?
    Pomóżcie, proszę.
    Pozdrawiam.

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aparatkaa Zobacz posta
    Problem dotyczy ekranu.
    Gdy mam ustawiony ekran na podgląd tego, co chcę sfotografować, widzę u góry rozjaśniony pasek na ok. 3mm.
    Chwilami pojawia się migotanie w poprzek ekranu poziomych pasków. Po krótkim czasie podgląd wyłącza się i ekran jest czarny.
    Witamy na forum.

W momencie jak pojawia się owy czarny ekran - aparat zamiera całkowicie , czy też możesz nacisnąć przycisk "menu" i Ci je wyświetli (możesz normalne zmieniać ustawienia). Ten rozjaśniony pasek, który pojawia się na monitorze w jaki odcień wpada - różowawy . Kiedy widzisz, że twój LCD szwakuje i robisz w tym momencie zdjęcie, to zostają te paski utrwalone na zdjęciach
    Trudno jednoznacznie coś teraz powiedzieć, ale najprawdopodobnie bedzie to matryca do wymiany ??:. Jeżeli tak, to być może kwalifikuje się do wymiany za darmo (jeśli pochodzi z wadliwej serii). Dużo zostało powiedziane w tym wątku http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5208

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Podobny efekt miałem w PS A60 gdy źle kontaktowała blaszka w jednym akumulatorze. Wyświetlacz pobiera dużo prądu, więc może to ma związek - sprawdź wkładając na chwilę nowe baterie.
    To tak na wszelki wypadek, a prawdpodobniejsze jest, że coś złego dzieje się z podłączeniem wyświetlacza, może taśma łacząca obrotowy ekranik pęka, może coś podobnego - chyba pozostaje serwis.

Aparatkaa
    Guest

Domyślnie

Napisał: Ciosna

"W momencie jak pojawia się owy czarny ekran - aparat zamiera całkowicie , czy też możesz nacisnąć przycisk "menu" i Ci je wyświetli (możesz normalne zmieniać ustawienia). Ten rozjaśniony pasek, który pojawia się na monitorze w jaki odcień wpada - różowawy . Kiedy widzisz, że twój LCD szwakuje i robisz w tym momencie zdjęcie, to zostają te paski utrwalone na zdjęciach "

------
    Witam.

Gdy czarny ekran - aparat nie wyłącza się,
    Gdy naciskam przycisk "menu" - wszystko działa,
    Pasek - ma odcień różowy,
    Zdjęcia - są jak dotychczas, bez zmian.

Dzięki za link do wątku, który zapewne przeoczyłam.
    Poczytałam go i widzę, że faktycznie bezawaryjne działanie aparatów wyliczone jest na 3-4 lata. Mój A85 właśnie kończy 3 latka.
    Z wypowiedzi innych, wynika, że u mnie też matryca zaszwankowała.
    Spróbuję skontaktować się z serwisem.

Krzy - wkładałam świeżo naładowane akumulatorki, a mój A85 ma stały ekranik.
    Dzięki za uwagi i podpowiedzi.

Wiedziałam, że wśród Was znajdę pomoc - dzięki :smile:
    Ostatnio edytowane przez Aparatkaa ; 08-10-2007 o 21:46 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aparatkaa Zobacz posta
    ...Krzy - wkładałam świeżo naładowane akumulatorki, a mój A85 ma stały ekranik.
    Dzięki za uwagi i podpowiedzi....
    ... ale A80 i A95 mają obrotowe ekrany! pewnie coś pokręciłem
    Odnośnie uszkodzenia - pewnie miałem więcej szczęścia (A60 działa do dzisiaj), a napisałem na wszelki wypadek co mi się przydarzyło. Czasem rozwiązanie jest banalne.
    Pozdrawiam i powodzenia w serwisie.

comag
    Guest

Domyślnie Awaria A310

Witam .
    Podepnę się pod ten temat żeby nie zaczynać nowego wątku .

Jestem biernym obserwatorem tego forum ale przypadek sprawił że potrzebuję pomocy odnośnie Canona A310 ,
    Aparat zaliczył upadek i wszystko niby było ok , to znaczy zdjęcia robił dalej ładne jednak przy robieniu zdjęć czyli podglądzie pojawiły się błyski i przesunięcie jakiegoś elementu który koryguje widziany obraz, wyświetlacz nie jest uszkodzony po przełączeniu na podgląd wszystko jest ok .
    Dziś córka chciała zrobić zdjęcia niestety po włączeniu aparatu w tryb robienia zdjęć nie ma żadnego obrazu tylko taka poświata fioletowa , nie wiem jak poważne jest uszkodzenie i ile może kosztować naprawa czy jest to wogóle opłacalne .
    Proszę o sugestie , jakie są możliwe uszkodzenia itp.... oczywiście aparat nie ma już gwarancji jednak jest bardzo mało używany zrobił około 1000 zdjęć.
    Pozdrawiam .

Zamieszczam zdjęcie które znalazłem na allegro chyba z identyczną usterką (z braku innego aparatu nie mogę pokazać swojego)
    tak wydląda w trybie robienia zdjęć.

comag
    Guest

Domyślnie

Zamieszczam zdjęcie wykonane uszkodzonym aparatem ;

Uprawnienia umieszczania postów