Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Jaki statyw monopod ?

Domyślnie Jaki statyw monopod ?

Witam
    W najbliższym czasie zamierzam kupić sobie statyw + głowica oraz monopod i tutaj pytanie do szanownych czytających
    1 ) jaki byłby dobry – myślałem o manfrotto ?
    2 ) czy głowica będzie pasowała na statyw a także na monopod ?
    3 ) jakiej firmy i jakie modele byście polecali oraz dlaczego ?

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Głowica na pewno będzie pasowała.
    Ale napisz ile na wszystko chcesz wydać bo możesz za sam statyw dać 300 zł albo nawet 2500 zł

Domyślnie

Dobre pytanie mi zadałeś
    Więc jesloi chodzi o monopod to myślałem o 680B lub 681B oczywiście manfrotto ich ceny wahają się w granicach 200zł jest jeszcze jeden droższy automatyczny ale czy lepszy i wart swojej ceny ?
    A tak naprawdę o statywach nie wiem nic i nie mam pojęcia czym różni się taki za 300 od takiego za 2500 ( może ktoś mnie oświeci i coś zaproponuje ) podobnie z głowicami jest ich całe multum
    Nie jestem nawet pewien czy wybór firmy manfrotto to dobry wybór ????????

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

680B mam i polecam nie pamiętam akurat czym się różnił z 681B. A co do automatycznych to najlepiej jak sam ocenisz mnie nie kręcą żeby tyle przepłacać.
    A statyw jak chcesz dobry a porządny to 055 pro jeden z bardziej popularnych wśród ludzi.
    Głowica do statywu to zależy do czego. Ja proponowałbym 3D i kulową by do monopodu także przykręcić.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Przedewszystkim to napisz co na ten statyw chcesz przykręcac ( jaki sprzet ) głównym kryterium doboru statywu jest waga sprzetu jaki ma dźwigać . Po drugie napisz gdzie będziesz go używał -

jeżeli w studio to najlepszy najcięższy ( nosić go nie bedziesz ) jeżeli chcesz z nimchodzić po górach to wybór jest juz gorszy - trzeba szukac kompromisów które nie zawsze sa tanie

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

I to jest najgorsze że te kompromisy są czasami nawet bardzo drogie

Domyślnie

ja kupiłem w sklepie nie dla idiotów ;-) chińszczyzne... first za ~95pl
    po jednym plenerze z kolegami ze stolicy odpadła głowica na szczęście asekurowałem swoje 300d trzymając za pasek ;-)
    koledzy spacerowali wokół stawów raszyńskich ze statywem na ramieniu i zamocowanym sprzetem na głowicy...

wróciłem do domu i pojechałem do sklepu foto http://www.foto7.com.pl/ (dystrybutor manfrotto w Gliwicach); wziąłem aparat; pogadałem z obsługą; pomacałem głowice i kupiłem (190xb i glowice rc804rc2 http://www.foto7.com.pl/manfrotto_web/804RC2.htm
    bardzo fajna da sie ja rozkrecic do transportu)
    nie chciałem 055prob bo byl wiekszy i cięzszy i nie mieścił mi sie do walizki (samolot)
    macanie na miejscu zmieniło moje zdanie co do kulowych głowic (chciałem taką na początku) i zakupiłem 3 kierunkowa - uwazam ze dla mnie lepsza

mysle ze macanie to najlepszy sposób zeby ocenić co ci bedzie lezało i pod jaki sprzet - bez macania odradzam kupno
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Ja aktualnie też szukam monopod-u pod sprzęt Canon 40D + 70-200 2.8 L na spacery w terenie (miasto, las, góry). Co polecacie?
    Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghost7 Zobacz posta
    Ja aktualnie też szukam monopod-u pod sprzęt Canon 40D + 70-200 2.8 L na spacery w terenie (miasto, las, góry). Co polecacie?
    Ja mam 681B z głowiczką 234RC. Jest ok. Nie wiem, co możnaby było poprawić. Chyba nic. Raczej odradzałbym monopody 4-sekcyjne ze względu większą upierdliwość przy rozkładaniu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

nie kupuj za niskiego monopodu - to raz.
    ja mam 681b, miałem wcześniej 679b.
    różnica (chyba tylko w wyglądzie - ten pierwszy wygląda masywniej).
    Nic krótszego bym nie kupował... bo nie lubię być zgarbiony, gdy robię zdjęcia stojąc. mam około 176cm.

aha, nie używam głowicy.

A propos głowicy - monopody manfrotto mają podwójny gwint (1/4 i 3/8)
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów