Myślę, że kluczem do ciekawych portretów może być odpowiednie miejsce (tło) i sama charakteryzacja modela/modelki - jakieś ciekawe ubrania, makijaż itp. To wszystko zadziała jak oprawa do głównego tematu którym jest sama modelka czy model.
Myślę, że kluczem do ciekawych portretów może być odpowiednie miejsce (tło) i sama charakteryzacja modela/modelki - jakieś ciekawe ubrania, makijaż itp. To wszystko zadziała jak oprawa do głównego tematu którym jest sama modelka czy model.
Trzeba się nauczyć zwracać uwagę na takie rzeczy nawet w tego typu zdjęciachA ta wersja?
http://www.saurus.forall.pl/02.jpg
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Galeria WWW
no dobra a co z sesją z modelem/ką króry/ra nigdy nie pozowała, i teraz jak tu robić fotki.
P.S.
Możecie jakieś fajne portrety wrzucić.. :P
Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw![]()
:cool:
Fotki Digart
FOTOblog
Z moich doświadczeń wynika że gdy robisz zdjęcia komuś kto nie jest przyzwyczajony do obiektywu to lepiej właśnie nie narzucać zbyt wiele (nie mówię, że wcale nie ingerować) i starać się utrzymać kontakt, rozmawiać żeby rozluźnić atmosferę (większość odczuwa coś w rodzaju tremy). Dlatego lubię swojego Starta 66S bo nie chowam się za aparatem tylko patrzę sobie na matówkę (prawie jak 3" LCD i Live View
).
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
Galeria WWW
To jest zdjęcie do dowodu i dlatego właśnie np. nie mogę inaczej ułożyć włosów ani złapać z drugiego profilu, bo ma być lewy profil i widoczne ucho wg. wytycznych ministerstwaA spojrzenie "w przestrzeń" wyglądało koszmarnie - sprawdzałem. Gdyby to był jej portret, a nie zdjęcie do dowodu to ani nie byłoby płaskiego oświetlenia, ani sztucznej pozycji i powagi itp. Po prostu pewnych rzeczy przy tym typie zdjęć nie da się przeskoczyć - dlatego trzeba rozróżniać je od prawdziwych portretów
![]()
Saurus
Galeria WWW
Czy zamiast walczyć o "artyzm" w zdjęciach legitymacyjnych nie lepiej dać tej energii upust robiąc piękne, osobiste portrety?(bo porządność wykonania to rozumiem - to usługa, i nie twierdzę że to zdjęcie które przedstawiłem nie może być lepsze, ale akurat ja od nikogo za to pieniędzy nie biorę
)
Saurus
Galeria WWW
Zgadzam się z c42, że rzodzinie ciężko sie pstryka legitymacyjne. Ostatnio pstrykałem mojemu młodemu do legitymacji szkolnej. Myślałem, że oszaleje przy ustawianiu, w końcu jakieś wyszło ale i tak jakieś senne takie.
A co do pomysłów to oglądać, oglądać i jescze raz oglądać. O choćby galerie które tu linkuje iczek
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Photography_63_Classical_Model_Poses.pdf
Photography_74_classical_model_poses.pdf
ArtMag