Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Carl Zeiss

PiotrH
    Guest

Domyślnie Carl Zeiss

witam, (przeszuiwałem forum, żeby nie było, ale nie znalazłem niczego co dotyczyłoby w szczególności obiektywów ze stajni Carl Zeissa, tylko kilka ogólnikowych uwag) Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z najróżniejszymi obiektywami Carl Zeiss? Wróciłem właśnie z pierwszego pleneru z obiektywem Carl Zeiss Plannar 50/1,7 (mocowanie C/Y) i jestem pod wrażeniem jego ostrości, odwzorowanie detali, bokeh itd. Ogólnie super i wogóle, ale np. do bliskich portretów napewno nie będę go używał - właśnie z powodu ostrości (aż boli

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia np. z Sonnarem 135/2,8? lub innymi szkłami T*? będę wdzięczny za informacje.

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

theremin
    Guest

Domyślnie

W!

tutaj znajdziesz więcej informacji:

http://forum.stock-photo.pl/

http://forum.manualfocus.org/

pzdr!
    Ostatnio edytowane przez theremin ; 06-10-2007 o 22:27

PiotrH
    Guest

Domyślnie

zasadniczo pobieżnie ok, tylko tak jak pisałem, przeglądałem wcześniej forum i poza zestawieniami typue "Jupiter-9 - dobry, 135 Zeissa też słyszałem, że dobry" wiele nie znalazłem. Chciałem się ewentualnie czegoś dowiedzieć od uzytkowników szkieł Zeissa.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Poprzegladajzasobyinternetu Sonnar 135/3.5 jest swoego rodzaju wyznacznikiem jakosci - stary obiektyw (w kilku wersjach) jakoscia "zabija" duzo szkiel dzisiaj produkowanyc. Natomiast wersja na C/Y czyli ze swiatlem 2.8 jest (ztego co czytalem) jest jeszcze lepsza od wersji bardzo dobrej - pogladnij forum stock-photo - oraz inne zasoby (jest tego duzo) - same pozytywy

Uprawnienia umieszczania postów