Cześć.
EOS 300V kosztuje w Fotojokerze w Gdańsku (Galeria Bałtycka) 199 pln.
Za 400 PLN można kupić spokojnie EOSa 50 w super stanie z dodatkami (bardzo dobry aparat) lub EOSa 5 w całkiem niezłym. W zastosowaniach amatorskich jest to zupełnie wystarczający sprzęt.
Obecnie ceny sprzętu analogowego są dość niskie więc ja pokusiłem się o EOSa 1N. Jestem z niego bardzo zadowolony. Ergonomia obsługi i jakość wykonania są oczywiście na najwyższym poziomie. Dodatkowo dochodzi satysfakcja z posiadania profesjonalnego sprzętu, który jeszcze parę lat temu był obiektem westchnień.
Fotografia analogowa ma to do siebie, że to obiektyw robi zdjęcie a nie body (niektórzy twierdzą, że nie obiektyw a fotografJakość zdjęć z 1 jest taka sama jak z 50 i 500, które miałem wcześniej. Oczywiście można argumentować, że ma lepszy autofocus i pomiar światła ale jeżeli uda się już ustawić ostrość i parametry ekspozycji to nawet Zenit wykona dobre zdjęcie.
Podsumowując - jeżeli masz już obiektyw(y), który zaspokaja wszystkie Twoje potrzeby to dopiero wtedy warto się ładować w hi-endowe body.
pozdrawiam