Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 114

Wątek: Prosba o pomoc w wyborze lustrzanki analogowej.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Widzisz problem polega na tym, że ta różnica jest IMHO żadna. Zadałem sobie trud wygmyrania z szafy obu aparatów . I nijak nie mogę dostrzec tej kolosalnej różnicy. Nawet zdaje mi się, że ten celownik z 500N jest minimalnie jaśniejszy ale w ślepym teście jakby mi ktoś oba przyłożył do oka nie potrafiłbym powiedzieć który jest który - może mam wybrakowane, a może już ślepnę na starość .
    W 50-tce (jak się dobrze wpatrzyć ) to mam wrażenie, że jest troszkę bardziej ziarnista matówka niż w 500 i to mogłoby sprawę ułatwiać przy ręcznym ostrzeniu.
    Możliwe, że tak. 500N sprzedałem jakieś 6-7 lat temu, więc nie jestem tego zweryfikować na sobie Tak czy inaczej mi się zdecydowanie lepiej pracowało na szkłach M42 z 50E. A jak dodać do tego ergonomię tego korpusu to na prawdę jest jeden z bardziej udanych EOSów (mało tego - miałem przez jakiś czas w domu też 1N i nie mogłem się przekonać do zmian ustawień apartu tymi czterema przyciskami zamiast pokrętła ).
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Kropas
    Guest

Domyślnie

Ok Teraz mam takie pytanko Troszke odbijające od tematu :P wybaczcie ale zastanawia mnie to dlaczego w Eosie 300 nawet przy wyłączonym aparacie świeci się na wyświetlaczu ilość klatek i symbol nawinięcia filmu ?? czy to się tak będzie wiecznie świecić czy można to jakoś wyłączyć ? pytam bo poprostu zgłupiałem :P

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Żebyś bez potrzeby włączania aparatu wiedział, że masz w nim film i ile klatek pozostało. Analogowe EOSy już tak mają, Nie można tego wyłączyć - aż tak przeszkadza?

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Zawsze świeci i będzie. Nie martw się, nie rozładuje to baterii
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Kropas
    Guest

Domyślnie

Nie nie przeszkadza ale poprostu chciałem się upewnić czy jest możliwość wyłączenia tego czy to poprostu tak ma być tak więc uspokoiłem się od dziś zaczynam naukę z 300ką :P jestem zielony jeśli chodzi o lustra więc przygotujcie się na ,,głupie" pytania

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Proponuję przed zadaniem pytania przejrzeć podforum 'Dla początkujących'. To forum ma juz parę lat i na bardzo dużo 'głupich' pytań już ktoś odpowiedział

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Jeśli tylko znalazłbyś w dobrym stanie to szczerze polecam EOSa 5. Rewelacyjna maszyna. Szybka migawka, szybki przesuw, silna lampa wbudowana z power zoomem, wspomaganie AF poprzez rzucanie na fotografowany obiekt czerwonego "wzorku" (dużo lepsze niż w dzisiejszych lustrzankach), prawie bezgłośna praca całości. Jedyna rzecz jaka można mu zarzucić to brak E-TTLa. Pracuje w A-TTL (zdarzały się sytuacje, że ten pomiar lepiej mi się sprawdził niż wspomniany E-TTL).
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Witajcie.
    Mam potrzebę i chęci w sumie przede wszystkim, zakupić sobie analogową lustrzankę. Po dłuższych namysłach stwierdziłem, że będzie to Canon jako że mam troche szklanego szpeju pod EF. Warto wykorzystać co mam bo nie chce mi się kupować specjalnie szklarni od nowa pod nowy system. Jako że na analogowych EOSach się zupełnie nie znam, kieruję pytanie do osób, które miały/mają z nimi styczność.
    Więc wiemy już, że ma to być EOS. Teraz pytanie, który? Zdjęcia będe tym robił raczej niezbyt często, bardziej potrzebuję tego aby wykonać projekt do mojego albumu (książka format ~A4, największe zdjęcia będą miały format dwóch stron ~A4). Początkowo myślałem nad EOS 1N i 1V oraz EOS 3 (te modele nie współpracują z E-TTL II). Co myślicie o EOSach 30V i 33V? Jaka jest różnica między AF, pomiarami światła w tych aparatach?
    Potrzebuję aparatu względnie szybkiego, gdyż będzie to album ze zdjęciami reporterskimi. Zdaję sobie sprawę z konieczności podpięcia Power-Boost Gripa.
    Mam lampy jak widać poniżej w stopce. Zależy mi na współpracy pucha-lampa.
    Dzięki za wszelkie uwagi i sugestie, pozdrawiam!
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

tomo72
    Guest

Domyślnie wybór SLR

Witam. Uważam, że pierwsze Twoje pomysły były OK. EOS 3 świetnie będzie współpracował z Twoimi słoikami EF. Jedynie brak ETTL II może zmuszać Cie do zmiany niektórych nawyków naświetlania fleszowego.
    EOS 30/33V jest mniej "szlachetny", ale to dobra pucha, wystarczająca do szybkiej fotografii reporterskiej. Jeśli będziesz wykorzystywał analoga sporadycznie, może być to wybór lepszy z punktu widzenia ekonomiki przedsięwzięcia.
    Odbitka w rozmiarze 30x40 to w zasadzie maksimum możliwości jakie można osiągnąć z małego obrazka. Wysoka jakość takiej fotografii jest dostępna w zasadzie przy niskich czułościach <100 ISO. Powyżej trzeba liczyć się z ziarnem (o innej charakterystyce w negatywach B&W, kolorowych czy materiałach odwracalnych).
    Ostatnio edytowane przez tomo72 ; 21-10-2008 o 22:30

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź. Jaka jest prędkość migawki EOS'a 3 z podłączonym PB-E2 bo widzę że posiadasz taki zestaw?
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów