Nie widzę, bo różnicy nie ma - w obu przypadkach może zginąć niewinna osoba. Jednak zarówno kolej, jak i KŚ jest pożyteczna.
Nie rozumiem. Jakie zadośćuczynienie występuje w dożywociu?Tak, tylko jest jeszcze cos takiego jak zadoscuczynienie, ktore raczej w karze smierci nie wystepuje.
Widzę, że wycofałeś się z poprzedniego stwierdzenia. Jest oczywiste, że KŚ należy orzekać, gdy nie ma wątpliwości. Możliwość błędu zawsze istnieje. Jakkolwiek zacytowanego Twojego zdania nie rozumiem. Najpierw piszesz o czasie, potem o szansie - sprecyzuj, co masz na myśli.Przy dozywociu z reguly masz (sad) duuzo czasu na naprawienie ew. bledu (ktos zacznie grzebac w papierach i znajdzie jakies nieprawidlowosci itp.), a w karze smierci szansa ta maleje, i to bardzo.
Mi przeszkadza. Nie lubię fałszu i pustych deklaracji, dni przeciwko, dni za, dni walki z... To komunistyczny zwyczaj przejęty przez upadający zachód.
Mi bliżej do USA, ale Tobie jak widzę, bliżej do RosjiDzień przeciwko KS mógłby być choćby po to, by podkreślić, że chcemy się odróżniać od np. Białorusi, Iranu, Chin, Arabii Saudyjskiej..Rozumiem, że Tobie bliżej do tych standardów.(dziwią mnie ludzie wypowiadający takie prymitywne argumenty).