Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
ja wiem i Ty wiesz, ze kopniecie po dupie, ktore Polsce zafundowal Balcerowicz najprawdopodobniej ustawilo ten kraj na nogach. ale motloch, ktory w moherku pedzi na wybory, Balcerowicza nienawidzi za nierozdanie szklanych domow.
Veto. Balcerowicz właśnie rozpoczął odwrót od wolnego rynku, gospodarka PL stawała na nogi przed Balcerowiczem głównie ustawie o wolności gospodarczej Wilczka, a B. ponownie wprowadził koncesje itd. jednocześnie rabując obywateli z oszczędności walutowych.

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
Tak, bez zasilkow to sie fajnie zyje jak masz chwilowego dola: wyobraz sobie, ze nagle zachorujesz na gruzlice (mozliwe). Nie wiem, jak zamoznym jestes czlowiekiem, ale watpie zebys byl w stanie wylozyc kilkaset tysiecy zlotych na leczenie. Wolisz zeby zamiast zbiorowej skladki na zdrowie byl totolotek? Bede zdrowy i nie bede mial problemow, a jak zachoruje to pewnie umre, bo mnie nie stac na leczenie.
Każdemu wolno się ubezpieczyć prywatnie. A od pomocy w skrajnych przypadkach jest rodzina i fundacje charytatywne.

Hmmm, w sumie to bardzo dobrze, czego by nie mowic o Hitlerze (pewnie to bedzie kontrowersyjne co powiem), to potrafil sie zajac gospodarka niemiecka i ogolnie panstwem.
Kontrowersyjne, ale nieprawdziwe. Hitler doprowadził gospodarkę Niemiec do bankructwa. Zimą 1939 musiałby zacząć spłacać kredyty i żeby tego uniknąć - wywołał wojnę. Nawet jeśli by ją wygrał, to gospodarka również by padła, pewnie trochę później.

a) nie straci tak wiele, bo i co takiego im sprzedajemy czego nie kupia gdzies indziej, i tez ile to nie kupujemy zeby od razu zatrzymac cala unie?
Handel polega na tym właśnie, że straci dokładnie tyle samo, a pewnie nawet więcej niż my, bo są cwańsi jednak.

Rosja wprowadzila embargo na polskie mieso i jakos nie bylo tam zadnego problemu, a u nas sie zrobil problem ze nie ma gdzie tego sprzedac. Co do USA i UK, to ich gospodarki sa nieporownywalnie wieksze od naszej, wiec nie ma co robic takich porownan
Jasne, że się zrobił problem! Jak mawiał Kisiel: Socjalizm to ustrój, który bohatersko zwalcza problemy nieznane w żadnym innym ustroju. Normalnie nadprodukcja mięsa jest korzystna - można tanio się najeść.

Wojsko, Policja, SW. Do kazdego trzeba doplacac Wiec gdzie tu masz sprzecznosc? W gospodarce jest tak samo Wyzywic ludzi po prostu musisz.
Ale te działy to nie są działy gospodarki. I nie muszę żywić ludzi.

A przepraszam co masz do szwecji? Akurat to jest kraj o:
-bardzo wysokiej stopie zyciowej
-gigantycznych podatkach (i jakos z tym zyja lepiej niz inni, jak sam mozesz zauwazyc)
-jedna z najlepszych opiek socjalnych na swiecie.
To powiedz jaki jest tam czas oczekiwania na operację w szpitalu W Szwecji jest większy socjalizm niż w Sowietach...

Nie wiem jak to napisac, zeby Cie nie urazic, bo nie to jest moim celem, ale bredzisz. Tym slowem wlasnie zanegowales to do czego czesciowo sie przyznal Pinochet, i to co ustalila komisja ds. więźniów politycznych i tortur, a kto jak kto, ale oni raczej wiedza wiecej na ten temat niz my, polacy.
Co to znaczy częściowo się przyznać? A te komisje są oczywiście polityczną prowokacją. Pinochet zalazł lewactwu za skórę, a lewactwo jest mściwe.

Jak to selekcja pozytywna? Nie ma zadnej selekcji, to jest po prostu losowanie, na kogo wypadnie na tego bęc. Wyjasnij mi co bys zrobil w Polsce z panem Mugabe, gdyby to on zostal krolem.
Pojechałbym do UK Albo bym go odstrzelił Króla na szczęście się nie losuje, dlatego monarchia przez długie lata się sprawdzała - poza Polską, gdzie zaczęto króla wybierać (i tak było to skuteczniejsze niż dzisiejsza demokracja - trafiali się dobrzy królowie). A w demokracji dobrych polityków można policzyć na palcach jednej ręki: Reagan, Thatcher, ??? - nie mam pomysłu, kogo jeszcze dodać...

I wlasnie to chcesz zlikwidowac.
Zgadza się

a slyszales o czyms takim jak przegrzanie gospodarki
z Friedmanem sie zgadzam, ale to zadna ameryka co powiedzial.
Słyszalem jak mówił o tym pewien profesor marxizmu-leninizmu. Ale nie znalazłem w tym sensu. Dobrze, że zgadzasz się z Friedmanem. Pomyśl teraz, jaki ustrój miały USA, gdy były biedne. Albo UK u progu rewolucji przemysłowej (np. poczytaj Adama Smitha).

Porownaj poziom i jakosc zycia w latach 1000-1700, a potem w latach 1850-2000. Chyba jest roznica miedzy zmiana poziomy zycia w tych w okresach i to znaczna a zauwaz ze ten pierwszy trwal 700lat, a drugi TYLKO 150.
Na tym polega rozwój, że żyje się coraz lepiej. Analizuj pochodne, i to najlepiej drugie. Ponadto 1850-1920 to czasy wolnego rynku.

A jakby nas formowala rzeczywistosc Twoim zdaniem? I jakie zatracilismy odruchy?
Np. odruch wieszania morderców, albo dbania samodzielnie o własne życie.

Pewnie tak, ale dzieki temu jak bedzie krach na gieldzie, to nie ja wyladuje na bruku
Jesteś inwestorem giełdowym??

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
Racja to, z ropy wyciagaja tylko 3% budzetu, ALE Dubaj nie moze byc punktem odniesienia, bo jest tylko emiratem. Tak samo nie ma co probowac z Polski robic drugich kajmanow, wyspy jersey, ani innego raju podatkowego. Cos takiego sie sprawdza znakomicie, ale tylko w malej skali, gdzie wydatki sa bardzo male, wiec jeden inwestor moze bardzo pomoc gospodarce.
LOL, niby czemu? W takim razie podzielmy Polskę na 100 emiratów, w każdym wprowadzmy ten system. Sprawdzi się!