Zobacz wyniki ankiety: Na jaką partię będziesz głosować w nadchodzących wyborach ?

Głosujących
314. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 68 z 109 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 1084

Wątek: Wątek polityczny

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    A kto powiedzial ze niepotrzebne;> Sialby to, za co by dostawal dotacje
    Skoro dotacje były potrzebne, znaczy że produkcja była nieopłacalna, więc szkodliwa dla gospodarki.

Tyle ze o ile zauwazyles dzisiaj do plodow rolnych i tak musi panstwo doplacac, bo sa takie ceny
    Raczej dokładnie na odwrót. Są takie ceny, bo państwo dopłaca. Wcale nie musi.
    Wolny rynek sie to nazywa, jak dla mnie jest super
    Jaki wolny rynek? W Polsce (i UE) nic takiego nie ma.

Nie bede temu przeczyl, bo i pewnie masz racje-jest tylko jeden wielki problem. Czy UPR bedzie w stanie potem zapanowac nad gospodarka i budzetem?
    Nad gospodarką - nie. Bo nie zamierza panować nad gospodarką. Na tym właśnie cały numer polega - nie należy panować nad gospodarką. Jeśli prowadzisz firmę, to chyba nie chcesz by jakiś polityk nad Tobą panował? A nad budżetem zapanują łatwo. Małe podatki na wojsko, policję, sądy oraz spłatę długów i zobowiązań. Spójrz na bieżący budżet, jak niewielką jego część te działy pochłaniają.

za to wydatki na adm i inne podobne sa niemozliwe do ograniczenia nawet w skali KILKU miesiecy-cos takiego mozna zrobic, ale jak sie ma deflacje a nie inflacje, bo inaczej masz bombe ktora jak masz szczescie nie wybuchnie i przyniesie Ci kokosy (nie przecze), ale szanse na to ze ona jest niewypalem sa bardzo nikle.
    Nie rozumiem, czemu nie można wręczyć wypowiedzeń 90% urzędników. Nie łapię też co ma do tego deflacja (która jest zresztą naturalnym stanem gospodarki).

Efekt jest taki ze mieszkancy zaczynaja truc dupe (sorry za wyrazenie) iz nie maja jak jezdzic do pracy, dzieci do szkoly itp itd bo jest za drogo-efekt panstwo musi jakos to dotowac, ale jak skoro przewoznik jest prywatny?
    Błąd. Państwo nie musi i nie powinno tego dotować. Nie jest to funkcją państwa. I to dotyczy wszystkich następnych spraw.

A slyszales ze np na wsi jak zwierze zachoruje to idzie na mieso? Z ludzmi tak samo chyba nie zrobisz, a jak zauwazyles nie kazdego stac na weterynarza...
    I nie każdego stać na lekarza. Nie każdego stać na chleb. Nie każdego stać na mieszkanie. Nie każdego stać na aparat. I co?

Mozna zrobic tak jak w finlandii: panstwo ustala (UCZCIWIE) jakie sa ceny swiadczen, a szpital (UCZCIWIE) te ceny respektuje, bo na tym zarabia, nie ma strat, a poza tym cen nie podniesie w znaczacym stopniu bo ma konkurencje. Pacjent idzie do szpitala a placi za to panstwo.
    Chyba nie piszesz poważnie? Jakie państwo kiedykolwiek zrobiło cokolwiek UCZCIWIE? I czemu ma za leczenie płacić państwo?

Hmmm Narodowa Komisja do Spraw Więźniów Politycznych i Tortur byla tworem komunistycznym? Ciekawe Poza tym nie myl pojec, mordowanie (i torturowanie) przeciwnikow politycznych to nie to samo co zabijanie:
    bojowkarzy (wojna domowa)
    zolnierzy (obie wojny)
    Poza tym bojowkarzy i zolnierzy zabijalo sie ogolnie rzecz biorac w walce, a nie wiezieniach Ale to taka mala dygresja
    No własńie mylisz pojęcia - podając ilość ofiar śmiertelnych wojny (i to głównie są to ofiary po stronie Pinocheta). Ponadto - dla gospodarki to nie ma znaczenia i nie wiem, czemu o tym piszesz.

Nie mozesz zakladac, ze wszyscy beda ryzykowac, bo nie wszystkich na to stac: i wlasnie po to sa dotacje
    Zgadzam się. Dlatego można prowadzić firmę, albo pracować w firmie.

Jakbym rozmawial ze swoim kolega A teraz pytanie za 100pktow:
    co zrobisz jak Ci sie trafi ulegly, latwy do manipulowania i niezdolny do podejmowania decyzjii kretyn ktory kocha mordowac (ot taki brutalny przyklad) Pewnie bedziesz mu zacnie sluzyl
    Cóż. Zdaża się głupi król. Jednak każdy król jest śmiertelny, a głupota ludu oraz tzw. większości jest stała i nieusuwalna. Jakoś w historii Polski tak się składa, że władza królewska była dużo lepsza niż demokratyczna. Nawet Kwaśniewski byłby lepszym królem niż to co teraz mamy. Przynajmniej nie musiałby zajmować szkodliwymi dyrdymałami jak dopłaty, zasiłki, kiełbasa wyborcza, reelekcja, ciepła posadka po kadencji itd.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Skoro dotacje były potrzebne, znaczy że produkcja była nieopłacalna, więc szkodliwa dla gospodarki.
    Tak sie sklada, ze akurat plody rolne sa niezbedne do zycia Raczej nie mozesz sobie pozwolic zeby ich nikt nie wytwarzal
    Raczej dokładnie na odwrót. Są takie ceny, bo państwo dopłaca. Wcale nie musi.
    Jaki wolny rynek? W Polsce (i UE) nic takiego nie ma.
    Jest na tyle wolny ten rynek, ze wlasciciele gigantycznych gospodarstw z zachodu potrafia to samo wyprodukowac duzo taniej niz w polsce, wiec teoretycznie to od nich powinnismy kupowac, ALE mamy tylu rolnikow, ze oni by przeszli na panstwowe zasilki, na co znowu nas nie stac. A ze nasi rolnicy sa nienajlepsi w interesach to szanse sa marne ze dorownaja zachodniej konkurencji, wiec jest klopot.
    Nad gospodarką - nie. Bo nie zamierza panować nad gospodarką. Na tym właśnie cały numer polega - nie należy panować nad gospodarką. Jeśli prowadzisz firmę, to chyba nie chcesz by jakiś polityk nad Tobą panował? A nad budżetem zapanują łatwo. Małe podatki na wojsko, policję, sądy oraz spłatę długów i zobowiązań. Spójrz na bieżący budżet, jak niewielką jego część te działy pochłaniają.
    Zaraz do tego przejde*
    Nie rozumiem, czemu nie można wręczyć wypowiedzeń 90% urzędników. Nie łapię też co ma do tego deflacja (która jest zresztą naturalnym stanem gospodarki).
    A oczywiscie ze mozna, tylko wiesz jakie to ma dla nas konsekwencje?
    a) robi sie jeden wielki burdel w panstwie, i zamiast pracujacych urzedasow masz kilkaset tysiecy bezrobotnych ktorym musisz wyplacac zasilek
    b) spacyfikujesz ich, to kraje sasiedzkie (a na pewno unia) blokuja swoje rynki i wprowadzaja embargo na wszystko: efekt-mamy 2 tygodnie i jestesmy 100% bankrutem (dokladnie na taki okres nasze panstwo jest samowystarczalne).
    Błąd. Państwo nie musi i nie powinno tego dotować. Nie jest to funkcją państwa. I to dotyczy wszystkich następnych spraw.
    Sa dziedziny rynku/gospodarki, ktore z definicji sa nieoplacalne, a zarazem niezbedne, wiec jednak dotacje momentami sa potrzebne

I nie każdego stać na lekarza. Nie każdego stać na chleb. Nie każdego stać na mieszkanie. Nie każdego stać na aparat. I co?
    Kilka postow temu napisalem: ludzie umieraja za friko....
    Chyba nie piszesz poważnie? Jakie państwo kiedykolwiek zrobiło cokolwiek UCZCIWIE? I czemu ma za leczenie płacić państwo?
    Pisze powaznie, tak-np. Finlandia, ma placic bo to do jego budzetu odprowadza sie skladki, a zebys nie mogl powiedziec ze to nierealne to Ci napisze od razu, ze w Finlandii to sie sprawdza bez zarzutu
    No własńie mylisz pojęcia - podając ilość ofiar śmiertelnych wojny (i to głównie są to ofiary po stronie Pinocheta). Ponadto - dla gospodarki to nie ma znaczenia i nie wiem, czemu o tym piszesz.
    To kto torturowal 30.000 opozycjonistow za rzadow Pinocheta Chyba teraz Ty sobie zartujesz Dla gospodarki nie ma znaczenia: no to skoro 30.000 nie robi zadnej roznicy to zamknijmy wszystkich, a co sie bedziemy ograniczac: wolny ma byc krol i jego swita a reszta niech spi3prza, albo ich pozamykamy- NIE DA SIE TAK

Cóż. Zdaża się głupi król. Jednak każdy król jest śmiertelny, a głupota ludu oraz tzw. większości jest stała i nieusuwalna. Jakoś w historii Polski tak się składa, że władza królewska była dużo lepsza niż demokratyczna. Nawet Kwaśniewski byłby lepszym królem niż to co teraz mamy. Przynajmniej nie musiałby zajmować szkodliwymi dyrdymałami jak dopłaty, zasiłki, kiełbasa wyborcza, reelekcja, ciepła posadka po kadencji itd.
    Taa, tyle ze jeden glupi krol to jest cale moje dorosle zycie...jakby na to nie patrzec nie stac mnie na to zeby zyc przez kilkadziesiat lat w uciscnieniu, bo przeciez ten tyran i tak umrze, a po nim MOZE przyjdzie ktos lepszy.

*Hmm z tego co piszesz to twoja wizja panstwa przedstawia sie tak:
    Wszyscy placa maly podatek w ramach ktorego zapewniamy tylko i wylacznie bezpieczenstwo i sprawiedliwosc, a co do reszty to robta co chceta. Fajny pomysl tylko jakbys nie zauwazyl tak bylo.....w sredniowieczu i kilku wiekach pozniejszych I jakbys zauwazyl to:
    a) byl to okres ograniczania swobod obywatelskich/nieustannego lamania praw czlowieka
    b)rozwoj technologii byl znikomy (nastapilo to dopiero wraz z 1rew. przemyslowa)
    c)jakos nikt nie plakal za powrotem starych praktyk, a zarazem niewielu dzisiaj za tym teskni, i nie mow mi ze jestem ciemna masa z ludu Wladca absolutny to jest wlasnie podjecie takiego ryzyka o jakim ty mowiles w temacie niedofinansowywanych inwestycji.
    Jeden podejmie i zarobi, drugi podejmie i zbankrutuje->wyladuje na bruku, a trzeci nie podejmie ryzyka i poczeka na dotacje, dzieki czemu albo troche zarobi, albo troche straci. Nie da sie tak ryzykowac z panstwem, ze albo bedziemy mieli gitez, albo przesrane, ja przynajmniej wole zloty srodek, nawet gdyby byl blizej opcji przestane.
    Ostatnio edytowane przez sniper88 ; 26-09-2007 o 19:16
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Z królem to jest wyjście - opisane zresztą w jakiejś amerykańskiej powieści sci-fi, która nomen-omen dzieje się w Polsce. Króla wybiera się na 5 lat a potem ciemny lud w głosowaniu powszechnym decyduje czy króla ściąć czy puścić wolno. O ile dobrze pamiętam to w tej nowelce rzecz dzieje się na trybunie na Helu w momencie wystrzelenia kolejnego satelity po którym to król Maciuś Piąty oznajmia, że ten launching kończy proces przejęcia przez Polskę pełnej kontroli nad pozostałą częścią planety.

Ale fajny wątek. Nie sądziłem, że jest aż tak źle... Co poniektóre poglądy jakoś nawet nie śmieszne a straszne się wydają. Zwłaszcza te o tchórzostwie tych co mieli odwagę wyjechać.

Akustyk 3maj się w tym kraju gdzie jak mówią to mnie się zdaje, że cały czas przeklinają hot verdumt (czy jakoś tak)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Akustyk 3maj się w tym kraju gdzie jak mówią to mnie się zdaje, że cały czas przeklinają hot verdumt (czy jakoś tak)
    dank, mijnheer Janusz!

byle coffee shopy byly, to jakos sie czlowiek zawsze dogada 8)
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

I bardzo dobrze zrobila, to jest tylko i wylacznie JEJ wybor, i JEJ zycie, a nie TWOJE! Nie mozesz tego pojac, ze kazdy ma prawo do zycia w miejscu ktore sobie wybierze? Ja tez urodzilem sie w Polsce i jedyne co moge powiedziec to fakt ze sie ciesze ze nie trafilem gorzej, ale z 2 strony zaluje ze nie trafilem lepiej. Jezeli sobie zapracuje (znajomoscia jezyka, wyksztalceniem) i bede mial mozliwosc to tez sie pozegnam z tym krajem. Denerwuja Cie takie osoby, ale jakos ani razu nie wytknales problemu polaczkow w kraju-ludzi nierobotnych ktorzy wola zyc z zasilkow zamiast uczciwie zapracowac (bo im sie to nie oplaca), ludzi ktorzy potrafia ukladac chodnik przed blokiem przez 2miesiace, bo pracuja na godziny czyli 9.5h lezymy a 0.5h wypada popracowac bo plecy juz bola. To jakos Ci nie przeszkadza bo o tym ani raz nie wspomniales, a to dziwne
    Nie wspomniałem,bo nie ma o czym wspominać.Lewy element,który utrzymuje się z różnorakich zasiłków i nie zasługuje w ogóle na kliknięcie w klawisz. I tyle w tym temacie.Nie wiem czy w Krakowie ludzie układają chodnik przed blokiem przez 2 miesiące,ale wiem,że przed moim blokiem ułożyli w takim czasie,że nie zdążyłem zobaczyć,jak i kiedy to zrobili.W ogóle nie wiem w jakim kontekście poruszasz te patologie?

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    i widzisz dochodzimy do sedna... twoj stosunek do ludzi ogniskuje sie w okol twojego doswiadczenia z siostra, ale nie mozesz przez ten pryzmat jakis swoich traum oceniac innych...
    ludzie z tego kraju nie wyjezdzaja bez powodu a co do doswiadczenia jakie przywioza to nie lekcewaz ludzi bo bys sie mogl zdziwic... koniec koncow to nie profesorowie wbieraja rzady ale tzw cytujac Kurskiego"ciemna masa" i im wiecej ta "ciemna masa" zdobedzie wolnorynkowego doswiadczenia tym lepiej dla tego kraju.
    I właśnie odchodzisz od sedna,bo zarzuciłeś mi,że piszę o rzeczach o których nie mam pojęcia,a to właśnie prosty przykład z życia mojej rodziny wzięty.Ale nie szukając daleko to masz kolejny,żebyś nie osądzał przez jakiś jedyny pryzmat:wychowawca ze średniej chciał zrobić spotkanie naszej byłej klasy z okazji jakiejś tam rocznicy. I co - klops! Raptem możnaby zebrać łącznie ze mną max.5 osób,bo reszta siedzi wygodnie za granicą,a niektórzy byli tak dawno w kraju,że już prawie mówić po polsku nie umieją.Smutne,ale kiedyś taką paką graliśmy na gitarze przy ognisku m.in. Kaczmarskiego ze słynną "Naszą klasą"...I trzeba być wielkim cynikiem (nie mylić z canikiem wspominanym przez akustyka),żeby twierdzić,że duża grupa polskich emigrantów wróci z doświadczeniem i zacznie kierować ten kraj na lepsze tory.Więcej realizmu.Zwróć uwagę na post snipera88 powyżej...

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    tyle ze by to zrozmiec trzeba szerszego spojrzenia ktorego tobie najwyrazniej brakuje....
    Dziękuję za troskę,ale nie musisz martwić się o moje pole widzenia i rozumienia.

----------------------------------

Może ktoś uważać,np.Janusz Body,że moje poglądy nawet straszne się wydają,a zwłaszcza te o tchórzostwie.Każdy ma prawo myśleć co chce,nawet jeżeli komuś wydaje się to straszne...,ale spokojnie,nie jestem ministrem "niszczarką",więc możesz wystawiać takie cenzurki..

Nie będę wdawał się w zbędną polemikę,ale dla mnie miarą inteligencji jest to,jak kto sobie w życiu radzi,nawet w takim kraju jak Kaczoland,a nie to,kto ma jakie wykształcenie i ile zna języków.Życie weryfikuje to bezbłędnie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velvia Zobacz posta
    dla mnie miarą inteligencji jest to,jak kto sobie w życiu radzi,nawet w takim kraju jak Kaczoland,a nie to,kto ma jakie wykształcenie i ile zna języków.Życie weryfikuje to bezbłędnie.
    Cos czuje, ze jako jedyny z klasy nie zdales matury
    i nie znasz zadnego jezyka obcego...
    A w kaczolandzie poradzic sobie jest niezwykle latwo
    - wystarczy sie zapisac do pisu albo zostac ksiedzem...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Cos czuje, ze jako jedyny z klasy nie zdales matury
    i nie znasz zadnego jezyka obcego...
    A w kaczolandzie poradzic sobie jest niezwykle latwo
    - wystarczy sie zapisac do pisu albo zostac ksiedzem...
    Stary, weź z takimi tekstami nie wyjeżdżaj,bo się ośmieszasz!
    Jak nie masz innej recepty na sukces to tylko współczuję,naprawdę wspólczuję.A przy okazji to sam stosujesz prostacką dialektykę Kurskiego,więc wyluzuj,daruj sobie te wypociny na poziomie,którego nawet w Mensie nie zmierzą...
    Ostatnio edytowane przez velvia ; 27-09-2007 o 09:30

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....
    Może ktoś uważać,np.Janusz Body,że moje poglądy nawet straszne się wydają,a zwłaszcza te o tchórzostwie.Każdy ma prawo myśleć co chce,nawet jeżeli komuś wydaje się to straszne...,ale spokojnie,nie jestem ministrem "niszczarką",więc możesz wystawiać takie cenzurki..

Nie będę wdawał się w zbędną polemikę,ale dla mnie miarą inteligencji jest to,jak kto sobie w życiu radzi, nawet w takim kraju jak Kaczoland,a nie to,kto ma jakie wykształcenie i ile zna języków.Życie weryfikuje to bezbłędnie.
    Najwyraźniej sobie nie radzisz Nawet wstyd Ci się przyznać do wieku i miejsca zamieszkania.

Palisz duby smalone o jakimś tchórzostwie emigrantów. Robi się coraz straszniej bo zaczynasz współczuć... domyślam się, że najbardziej współczujesz sobie. Dość typowy syndrom moherowego beretu...

BTW - najlepiej w życiu to radzą sobie "moje" okoliczne obszczymurki. Jakoś dziwnie codziennie ich stać na flaszkę po której wszystko widzą na różowo. Nie znają języków i nie mają wykształcenia. Potrzeby mają minimalne. Tylko nie wiem czy to jest wzorzec dla przyszłych pokoleń polaków.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

I właśnie odchodzisz od sedna,bo zarzuciłeś mi,że piszę o rzeczach o których nie mam pojęcia,a to właśnie prosty przykład z życia mojej rodziny wzięty.Ale nie szukając daleko to masz kolejny,żebyś nie osądzał przez jakiś jedyny pryzmat:wychowawca ze średniej chciał zrobić spotkanie naszej byłej klasy z okazji jakiejś tam rocznicy. I co - klops! Raptem możnaby zebrać łącznie ze mną max.5 osób,bo reszta siedzi wygodnie za granicą ,a niektórzy byli tak dawno w kraju,że już prawie mówić po polsku nie umieją.
    Oczywiście, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Wymyśliłeś sobie spotkanie klasowe i uważasz, że wszyscy muszą wszystko rzucić i pędzić tysiące kilometrów, żeby cię zobaczyć i jeszcze dodatkowo wysłuchać twoich "smutków".
    Napisz ile lat "siedziałeś wygodnie za granicą", bo jeśli nie "siedziałeś", to nie wiesz o czym piszesz.
    Może ktoś uważać,np.Janusz Body,że moje poglądy nawet straszne się wydają,a zwłaszcza te o tchórzostwie.Każdy ma prawo myśleć co chce,nawet jeżeli komuś wydaje się to straszne...
    Ja bym te poglądy określił raczej słowem "ograniczone", ewentualnie "strasznie ograniczone".

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wspomniałem,bo nie ma o czym wspominać.Lewy element,który utrzymuje się z różnorakich zasiłków i nie zasługuje w ogóle na kliknięcie w klawisz. I tyle w tym temacie.Nie wiem czy w Krakowie ludzie układają chodnik przed blokiem przez 2 miesiące,ale wiem,że przed moim blokiem ułożyli w takim czasie,że nie zdążyłem zobaczyć,jak i kiedy to zrobili.W ogóle nie wiem w jakim kontekście poruszasz te patologie?
    A nie pomyslales ze duzo ludzi wyjezdza nie tylko dlatego, ze tam jest latwiej (z czym bym polemizowal), ale dlatego ze widza co tu sie dzieje? Nie wnerwia Cie ze Twoje podatki w znacznej czesci ida gdzies won, nie wiadomo gdzie, nie denerwuje Cie, ze jak masz remont drogi, to zamiast trwac tydzien trwa pol roku? Nie denerwuje Cie ze jak idziesz do szpitala, to albo Cie nie chca przyjac, albo jak juz przyjma to Ci dadza za friko gronkowca? I najlepsze jest to, ze nikt tego nie zmienia, a nawet jak sie stara to slyszy: nic sie z tym nie da zrobic, to nie nasza wina, daj se pan spokoj...
    Czy takie podejscie do zycia twoich wspolrodakow nie moze kogos tak zirytowac ze stwierdza: wole zaczac od zera, ale gdzies, gdzie zobacze iz moja praca jest przydatna, gdzies, gdzie nareszcie nie bede sie musial wnerwiac na kraj w ktorytm zyje na kazdym kroku, a przy okazji gdzies, gdzie bedzie mi sie zylo lepiej?
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 68 z 109 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów