Zobacz wyniki ankiety: Na jaką partię będziesz głosować w nadchodzących wyborach ?

Głosujących
314. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 39 z 109 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 1084

Wątek: Wątek polityczny

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyras Zobacz posta
    człowiek jest istotą religijną sam z siebie - w coś musi wierzyć bo musi jakoś tłumaczyć sobie to, co niezrozumiałe i musi też jakoś usprawiedliwiać przed samym sobą swoje niektóre zachowania.
    A niby dla czego nie moze swojej niewiedzy usprawiedliwiac....swoja niewiedza Przeciez dzieki temu staralby sie znalezc odpowiedz na dreczace go pytanie, a nie zakladalby od razu, ze bog tak chcial i tak jest.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jak najbardziej. dlatego ze, jak napisalem wyzej, wiara nie zalezy od kosciola. to jest osobiste przezycie duchowe czlowieka.
    Nie zgodze sie z Toba, dla mnie wygladaloby to, jak dlugofalowa zabawa w gluchy telefon. Kosciol jak narazie jest jedynym zrodlem informacji o wierze dla swoich wyznawcow, gdyby zniknal, a przekazywaniem swoich przekonan zajeliby sie ludzie (ale przekazywaliby je tylko swoim dzieciom, zeby nie powstal nowy kosciol), to po pewnym czasie powstaloby mnostwo wyznan, a kazde rozniloby sie od siebie, na poczatku w niewielkim stopniu,ale wraz z uplywem czasu coraz bardziej i bardziej.
    (Patrz judaizm, w pewnym sensie islam, prawosławie, protestantyzm (ogólnie) i katolicyzm)
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

zdyras - nie uraziłeś mnie.... cięzko mnie urazić.... zawsze zastanawiam się co piszą inni i staram się ich zrozumieć.... w poprzednim poście zastanawiałem się głośno i stwierdziłem pewien fakt o tym ,że jeśli ktoś nie urodził się w otoczeniu chrześcijańskim to nie bardzo wie że jest jakiś Jezus i Maryja i nie bardzo widzi te objawienia itepe.... a religia o której napisałem że nie zajmuje się istnieniem Boga to Buddyzm..... ot i to wszystko co miałem na myśli
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Nie zgodze sie z Toba, dla mnie wygladaloby to, jak dlugofalowa zabawa w gluchy telefon. Kosciol jak narazie jest jedynym zrodlem informacji o wierze dla swoich wyznawcow, gdyby zniknal, a przekazywaniem swoich przekonan zajeliby sie ludzie (ale przekazywaliby je tylko swoim dzieciom, zeby nie powstal nowy kosciol), to po pewnym czasie powstaloby mnostwo wyznan, a kazde rozniloby sie od siebie, na poczatku w niewielkim stopniu,ale wraz z uplywem czasu coraz bardziej i bardziej.
    (Patrz judaizm, w pewnym sensie islam, prawosławie, protestantyzm (ogólnie) i katolicyzm)
    moim zdaniem, to dokladnie potwierdzasz postawiona teze. bo w tym przykladzie lezaca u podstaw wiara zostala jak najbardziej zachowana (to jest caly czas ten sam bog). zmienily sie tylko cwaniaki, ktore na niej biznes robia i nalozone przez tych cwaniakow prawa (religie).
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bóg moze jest i ten sam, ale dojscie do jego 'otoczenia' (czyt. zbawienie) juz jest zupelnie inne.
    Zakladam ze przez pewien czas byles katolikiem, ale nie wydaje mi sie, abyś słuchał rabinów, jadł tylko koszerne jedzenie, przestrzegał szabasu, ramadanu, odwiedzil mekke itd itd

Skoro mamy jednego boga, w kazdej z tych religii, to dlaczego obowiazuja nas inne zasady? Wlasnie w tym tkwi problem...
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Skoro mamy jednego boga, w kazdej z tych religii, to dlaczego obowiazuja nas inne zasady? Wlasnie w tym tkwi problem...
    bo zasady wymyslaja ludzie
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale bez tych ludzi polowa osob nawet by nie wpadla na to, ze jest jakas sila nadprzyrodzona zwana bogiem (i nie uosabiałaby ona natury), a druga połowa by nie wymiśliła, że to, w co wierzy to akurat ten bóg...no i jeszcze musiałby być jeden, bo inaczej wierzyliby w jeszcze coś innego. (Chodzi mi o to, że te wiary moga dotyczyc tego samego tylko wtedy, gdyby wyznawaly jednego boga, jezeli pojawilby sie nastepny, to to juz nie moglo by byc tą samą wiarą).
    Dlatego tez jest 'problem' z chrzescijanstwem-mamy boga w 3 osobach, judaizm jezusa w ogole nie uznaje a islam twierdzi ze to byl 'tylko' prorok-a to juz jest znaczaca roznica..
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Dopiero zaczyna Awatar zdyras
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Fajny kiedyś dowcip słyszałem:

Bóg kupił 60'' plazmę no i platformę cyfrową. Św. Piotr włączył tv a tam dzieci głodujące w Afryce, wojna w Iraku, morderstwa itd. Bóg pyta Św. Piotra co to ma być, że przecież żartował, że ludzie mają mieć na Ziemii przechlapane, że nie tak miało być. Na to Św. Piotr przełączył program a tam czerwony dywan, czarne beemki, i goście w czarnych sukienkach ze złotymi sygnetami, zadowoleni, uśmiechnięci - Bóg się zapytał co to jest a Św. Piotr - To są księża - Twoi kapłani - oni wiedzieli, że żartowałeś...
    Jest 10 rodzajów ludzi. Jedni rozumieją kod binarny...Ci drudzy nie.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Był sobie człowiek, który wynalazł sztukę rozpalania ognia. Wziął więc swoje narzędzia i powędrował do pewnego plemienia żyjącego na północy, gdzie było bardzo zimno, dotkliwie zimno. Nauczył tamtejszych ludzi, jak rozpalać ogień. Ludzie byli bardzo tym zainteresowani. Pokazał im, jak można wykorzystać ogień - do gotowania, ogrzewania itp. Byli tak wdzięczni, że nauczyli się sztuki krzesania ognia. Nim jednak zdołali swą wdzięczność wyrazić, mężczyzna zniknął. Nie zależało mu ani na wdzięczności, ani na uznaniu. Zależało mu na tym, by im się lepiej wiodło. Następnie powędrował do innego szczepu, gdzie znowu zademonstrował wartość swego wynalazku. Tu także ludzie wykazali spore zainteresowanie, trochę zbyt duże, by mogło ujść uwadze kapłanów, którzy spostrzegli, że człowiek ten przyciąga wielkie tłumy, a oni tracą na popularności. Postanowili więc pozbyć się przybysza. Otruli go, ukrzyżowali - możecie ująć to, jak chcecie. Obawiali się jednak, że ludzie mogliby zwrócić się przeciwko nim, byli więc bardzo rozważni, a nawet podstępni. Wiecie, co zrobili? Umieścili portret tego człowieka na głównym ołtarzu świątyni. Narzędzia do krzesania ognia położono obok, a ludziom nakazano oddawać cześć portretowi i narzędziom do krzesania ognia, zaś oni czynili tak przez wieki. Trwał kult, ale nie było ognia.

Anthony De Mello - "Przebudzenie"

Dopiero zaczyna Awatar zdyras
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

i cisza hehe
    Jest 10 rodzajów ludzi. Jedni rozumieją kod binarny...Ci drudzy nie.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Gdyby to bylo prawdziwe, to mielibysmy powod, do powybijania wszystkich kaplanow-gdyby nie oni moglibysmy uzdrawiac, wskrzeszac zmarlych, chodzic po wodzie, zmartwychwstawać itd
    Jak cos to ja rezerwuje ojca dyrektora
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 39 z 109 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów