Zobacz wyniki ankiety: Na jaką partię będziesz głosować w nadchodzących wyborach ?

Głosujących
314. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 38 z 109 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 1084

Wątek: Wątek polityczny

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    A co do wiary itp. to polecam ksiazke "Bóg urojony", autor (profesor oxfordu) udowadnia, ze boga w ogole nie ma, i tak jezdzi po wszystkich wyznaniach, jak sobie nawet nie wyobrazalem ze sie da
    Widać, że nie zrozumiałeś w pełni wymienionej książki. Autor co najwyżej wykazuje brak racjonalnych przesłanek świadczących o istnieniu jakiejkolwiek siły wyższej. Nie da się udowodnić nieistnienia czegokolwiek - jest to wbrew metodologii.
    Jestem szczególnie wyczulony na jakiekolwiek formy powtarzania bez namysłu i bez zrozumienia zasłyszanych tez.

EDIT: żeby nie było wątpliwości - jestem ateistą i bardzo cenie sobie spostrzeżenia Dawkinsa
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

nie ma sensu się nad tym zastanawiać..... niektóre religie ... powtarzam - wielkie religie (w zasadzie chyba jedna) nie zastanawiają się, nie poruszają problemu istnienia Boga...
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

A co do wiary itp. to polecam ksiazke "Bóg urojony", autor (profesor oxfordu) udowadnia, ze boga w ogole nie ma, i tak jezdzi po wszystkich wyznaniach, jak sobie nawet nie wyobrazalem ze sie da
    to ja mam tylko jedno pytanie:
    czy pojecia "wiara" i "dowodzenie" nie stoja ze soba w jakiejs sprzecznosci?

ci co chca wierzyc nie chca dowodow (kontr-dowodow)
    ci co chca dowodzic, nie chca wiary.

zbiory rozlaczne
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

zbiory rozlaczne
    Ty matematyk, nie filozuj

Udowodnienie, ze Bog nie istnieje jest tak samo niemozliwe jak udowodnienie jego istnienia.
    Mi czesto zal tych wierzacych, ze tak latwo daja soba manipulowac na zasadzie Bog istnieje "bo tak"!

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

z drugiej strony wiara czyni cuda... dośc długo zastanawiałem sięnad tym i zadałem sobie takie pytanie - dlaczego nie stwierdza się objawień Maryj lub Jezusa w kulturach niechrześcijańskich? Dlaczego powiedzmy w takich Chinach czy w Tybecie nie ma powołań na księży, nie ma cudownych objawień? Czyżby te wszystkie objawienia itepe były wynikiem i efektem autosugestii?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Widać, że nie zrozumiałeś w pełni wymienionej książki. Autor co najwyżej wykazuje brak racjonalnych przesłanek świadczących o istnieniu jakiejkolwiek siły wyższej. Nie da się udowodnić nieistnienia czegokolwiek - jest to wbrew metodologii.
    Jestem szczególnie wyczulony na jakiekolwiek formy powtarzania bez namysłu i bez zrozumienia zasłyszanych tez.
    Ale tak samo nie mozesz udowodnic nieistnienia elfów, czy też wielkiego potwora spaghetti (przyklad z ksiazki). Po prostu przyjmujesz ze to nie ma sensu a tych którzy wierza w te istoty traktujesz (w tym aspekcie) z przymrużeniem oka
    Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Ja akurat do kosciola przestalem chodzic zanim przeczytalem te ksiazke.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

zbiory rozlaczne
    Jak nie masz wiedzy (a nikt nie ma w tym temacie oprocz boga o ile istnieje i wszystkich zmarlych) to mozesz policzyc prawdopodobienstwo
    A tak na serio, to przeciez mozna spokojnie oceniac, czy cos sie trzyma kupy czy nie, z chrześcijaństwem tak niestety nie jest, np. ostatnio papież ogłosił, że nieochrzczone dzieci zostają zbawione. Zanim to zrobił kościół głosił, że te dzieci idą do odchłani, a jeszcze wczesniej, że idą do piekła....w takim razie co sie z nimi dzieje Jeżeli mam w cos wierzyc to chciałbym, żeby było to niezmienne, bo inaczej od razu wiadomo że cos jest nie tak. Inny przykład-jeden z przedstawicieli kościoła polskiego (nie pamietam ktory, w kazdym razie byl z nim wywiad nie tak dawno temu w polityce/wprost/newsweeku) powiedzial, ze kościół katolicki powinien uznac teorie darwina, czyli co: pojawiły sie dowody na jej slusznosc* i nie mozna dalej ciagnac teorii kreacjonistycznej to zmienimy poglady? Bez sensu.

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Ty matematyk, nie filozuj
    Nie czepiaj sie, ja tez skanczylem mat-inf

*niepodważalnych dowodow moze i nie ma, ale teoria darwina wyglada duzo lepiej, i jest o wiele racjonalniej wyjasniona niz teoria kreacjonistyczna.

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez zanussi
    Dlaczego powiedzmy w takich Chinach czy w Tybecie nie ma powołań na księży, nie ma cudownych objawień?
    Mnie ostatnio na rynku zaczepily 2 panie (cos w stylu swiadkow jehowy, ale one byly protestantkami) z ankieta, jakie warunki trzeba spelnic, zeby byc zbawionym. Z calej listy wybralem tylko 'byc dobrym czlowiekiem' (bylo jeszcze byc wierzacym ochrzczonym itp.) z czego zaczela sie dyskusja. One stwierdzily, ze zeby pojsc do nieba, to trzeba byc wierzacym i kropka, a na pytanie co ma zrobic pigmej z afryki odpowiedzialy ze kazdy pigmej doznaje boskich (dotyczylo tylko naszego boga) objawien....
    komentarz pozostawiam innym
    Ostatnio edytowane przez sniper88 ; 28-08-2007 o 14:30
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

A tak na serio, to przeciez mozna spokojnie oceniac, czy cos sie trzyma kupy czy nie, z chrześcijaństwem tak niestety nie jest

(...)
    wyjasnijmy sobie na poczatek jedna rzecz: jestem przesiaknietym do krwi ateista i przeciwnikiem religii zorganizowanych

ale!
    odroznij wiare per se od organizacji typu kosciol. sama wiara w jakas boskosc (czy to bedzie wzgledem tez jakiegos proroka czy wiara w wodza narodu) jest zjawiskiem w pewnym zakresie pozytywnym, bo wypelnia duchowe potrzeby czlowieka. a kazdy jakies ma.
    natomiast religia zorganizowana, czyli ludzie korzystajacy ze slow okreslonych prorokow w celach, ktore bardzo rzadko moga byc posadzane o szczytne, to zupelnie inna sprawa. zakladajac wiare w Jezusa, jako najpopularniejszego proroka na ziemiach miedzy Odra a Bugiem, nie ma wcale obowiazku wymagac na kims posluchu wzgledem kosciola katolickiego, ktory rosci sobie jedyne i wylaczne prawo do tlumaczenia motlochowi co ww. Jezus twierdzil. mozna wierzyc w Jezusa ale nie uznawac kosciola, ktory, mowiac brzydkim jezykiem. wykorzystuje jego trademark, zeby zbijac kase.

tak samo jak mozesz wierzyc w Polske, ale pierd... realizujacy ja biezaco PiS. prawda?

a jak juz jestesmy przy wyksztalceniu... ww. akustyk jest magazynierem inzynierem matematyki, za jakis (niedlugi) czas bedzie doktorem elektroniki wzglednie informatyki. zebysmy mieli jasnosc co do jego stosunku do dowodow i wiary
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak, ale watpie zeby po zniknieciu kosciola wiara sie utrzymala
    A nawet jezeli to na pewno by sie znaczaco zmienila.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Dopiero zaczyna Awatar zdyras
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Zanussi - mylisz wiarę z chęcią posiadania wiedzy na temat tego w co ludzie wierzą - takie mam wrażenie. gdyby wiara przerodziła się w wiedzę nie byłaby już wiarą. co to znaczy że nie ma powołań na księży? czy chcesz przez to powiedzieć, że tam nie ma kapłanów? nie ma objawień? a małe dzieci uznawane za bóstwa zesłane na ziemię? ludzie kłócą się o to kto ma rację , czyj bóg jest tym jedynym prawdziwym, a w rzeczywistości są to tylko różne sposoby wyrażania tego samego. człowiek jest istotą religijną sam z siebie - w coś musi wierzyć bo musi jakoś tłumaczyć sobie to, co niezrozumiałe i musi też jakoś usprawiedliwiać przed samym sobą swoje niektóre zachowania.
    niektórzy jednak utrzymują, że nie muszą. niechcę Cię w żaden sposób urazić i mam nadzieję, że nie poczujesz się urażony ale Twoja wypowiedź jest dla mnie poprostu laicka - żeby było jasne sam nie jestem jakiś specjalnie religijny, wprawdzie jestem katolikiem ale umiarkowanym - wolę wierzyć że jest Coś, niekoniecznie Jahwe czy Allah ale jakaś istota transcendentalna.
    Mam wrażenie że powinieneś poczytać trochę książek lub nawet artykułów z którymi można się czasem nawet przypadkowo spotkać i to zmieniłoby Twój punkt widzenia - nie mówię o wierze czy jej braku ale o sposobie postrzegania różnic między religiami itd.
    Jest 10 rodzajów ludzi. Jedni rozumieją kod binarny...Ci drudzy nie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Tak, ale watpie zeby po zniknieciu kosciola wiara sie utrzymala
    jak najbardziej. dlatego ze, jak napisalem wyzej, wiara nie zalezy od kosciola. to jest osobiste przezycie duchowe czlowieka.

natomiast to co sie urzadza w kosciolach, czyli zbiorowe gusla, maja malo wspolnego z wiara. moga niektorym pomoc w duchowym dialogu religijnym, ale z wierzeniem per se nie maja nic wspolnego. to jest kolorowa, odpustowa oprawka majaca przyciagnac malutkich.
    www albo tez flickr

Strona 38 z 109 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów