Zobacz wyniki ankiety: Na jaką partię będziesz głosować w nadchodzących wyborach ?

Głosujących
314. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 31 z 109 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 1084

Wątek: Wątek polityczny

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta

nie pierwszy raz
    moze odnies do aksjomatu ludzkiej wolnosci a nie wykrecasz sie gadaniem o trolowaniu... bo to nie ja troluje ale Ty unikasz dyskusji w sposob logiczny i to nie tylko moja refleksja... dla ciebie kazdy argument z ktorym sie nie zgadzasz to nic nie warte gówno lub troling, przy czym za kazdy razem próbujesz sprowadzic dyskusje na skraj absurdu a do tego argumentujesz wybitnie niespójnie...

nieodżałowany Jacek Kaczmarski powiedział kiedys iz walczył o wolnosc pozwalającą podejmowac równiez do złe decyzje.. gdyż człowiek wolny ma miec prawo podejmowac decyzje złe a nawet plugawe a jesli sie ta wolnosc bedzie okrajac to juz nie ma wolnosci... a Ty chcesz wolnosc kobiet ograniczac i z tym jednym sie nie zgadzam

więc jesli mnie nie chcesz słuchac to wez sobie do serca człowieka ktory całe swoje zycie oddał lepszej sprawie...
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

muflon, ciekawa historia. W dzisiejszej Wyborczej - gazecie której nie można wszak zarzucić zbytniego konserwatyzmu katolickiego - jest obszerny artykuł o cesarkach. Co zaskakujące pojawiają się dwa tematy - to nie kobieta ma decydować tylko lekarz specjalista oraz przekręty z kosztami. Nie jesteśmy jedynymi na ziemi talibami z Korei Północnej jak się okazuje. Ulżyło mi..
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

.. to nie kobieta ma decydować tylko lekarz specjalista oraz przekręty z kosztami...
    No właśnie chodzi o to żeby lekarz mógł podjąć tę decyzję bez nacisków NFZ - (bo CC się nie opłaca). Kiedy zastosują metodę bata na szpitale/lekarzy to prędzej czy później ten bat obróci się przeciwko pacjentom. Jestem pewien ze np. Muflon w Szwajcarii nie musiał się obawiać, że kiedy pojawiłaby się taka potrzeba to personel czym prędzej przeprowadził by CC. Ja natomiast obawiam się mocno, że po wprowadzeniu takiego pejczyka w postaci urzędowego równania kosztów 2 zabiegów, których koszty równe być nie mogą, lekarze będą musieli dodatkowo ważyć z o wiele większą mocą dobro pacjenta kontra finanse szpitala. Można sobie urzędowo zapisać, że białe jest czarne, rubel transferowy jest równy wartości dolara albo koszt CC= kosztom PN tylko zawsze z tego wyniknie jakieś dodatkowe nieszczęście.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista Zobacz posta
    Ja natomiast obawiam się mocno, że po wprowadzeniu takiego pejczyka w postaci urzędowego równania kosztów 2 zabiegów, których koszty równe być nie mogą, lekarze będą musieli dodatkowo ważyć z o wiele większą mocą dobro pacjenta kontra finanse szpitala.
    Hmm, to jest w sumie racja. Ale w takim razie jakie byłoby rozwiązanie bez wad? Realne, nie np. szwajcarskie - czyli całkowicie prywatne ubezpieczenia, ze składką zaczynającą się od 300CHF od osoby/miesiąc

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

No właśnie chodzi o to żeby lekarz mógł podjąć tę decyzję bez nacisków NFZ - (bo CC się nie opłaca). Kiedy zastosują metodę bata na szpitale/lekarzy to prędzej czy później ten bat obróci się przeciwko pacjentom.
    W lutym rodziliśmy z żoną w jednym z warszawskich szpitali. Przed porodem żona spędziła miesiąc na patologii ciąży, więc się widziało to i owo.

To i tym i owym jest np. to, że przez ten okres jedynym CC, które nawet dla laika było nieuzasadnione, było CC żony lekarza... decyzja wyglądała na podjęta pod naciskiem żony
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    To i tym i owym jest np. to, że przez ten okres jedynym CC, które nawet dla laika było nieuzasadnione, było CC żony lekarza... decyzja wyglądała na podjęta pod naciskiem żony
    No właśnie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
    Też miałem okazję sie dowiedzieć jak przychodziły na świat (w większości przypadków) dzieci lekarzy dalszych lub bliższych znajomych i że istnieje rozdźwięk pomiędzy tym co się mówi pacjentkom (negatywnie) o CC, a stosowaniem tego na swoim podwórku To coś jak uświadamianie pacjenta kardiochirurgi nt. szkodliwości palenia przez kopcącego jak smok lekarza
    Akurat lekarzom w kontekście ciężarnych w ich rodzinach to najprawdopodobniej pomysły rządzących w tym zakresie zwisają i powiewają. I tak zrobią w tym zakresie to co będą uważali za właściwe oni sami lub to co żona czy teściowa wymusi niezależnie od obowiązujących limitów/ograniczeń.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

perqusista, masz rację, tylko mam pytanie: to równanie kosztów idzie w górę, w dół czy uśrednione? Bo jak w górę, to chyba tematu nie ma, ale nie wiem więc pytam.

BTW, wiadomym jest, że poza sprawą finansów szpitala, przy cesarkach bardzo liczą się finanse konkretnych lekarzy. Wszak ktoś musi uznać, że jest ona niezbędna i trzeba ją zrobić za kasę z NFZ, dlatego koperta otwiera drzwi do takich zabiegów w stopniu zapewne większym od troski o interesy szpitala. Na to chyba nie ma rady, no chyba ze zamkną jeszcze ze 20 ordynatorów łapówkarzy i to coś zmieni. W co zresztą nie wierzę.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ta dyskusja przypomina słynne powiedzenie Kisiela: "Socjalizm to ustrój bohatersko zwalczający problemy nieznane w żadnym innym ustroju"
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Poznań

Domyślnie

perqusista, masz rację, tylko mam pytanie: to równanie kosztów idzie w górę, w dół czy uśrednione? Bo jak w górę, to chyba tematu nie ma, ale nie wiem więc pytam.
    Nie bardzo rozumiem pytanie. Nie można równać w górę czy w dół czegoś co nie jest porównywalne - wiadomo przecież, że CC jest i będzie zawsze droższe od PN i żadne urzędowe tricki tego nie zmienią.

BTW, wiadomym jest, że poza sprawą finansów szpitala, przy cesarkach bardzo liczą się finanse konkretnych lekarzy. Wszak ktoś musi uznać, że jest ona niezbędna i trzeba ją zrobić za kasę z NFZ, dlatego koperta otwiera drzwi do takich zabiegów w stopniu zapewne większym od troski o interesy szpitala. Na to chyba nie ma rady, no chyba ze zamkną jeszcze ze 20 ordynatorów łapówkarzy i to coś zmieni. W co zresztą nie wierzę.
    IMO planowane zmiany mogą tylko w/w patologie pogłębić, są one z natury rzeczy korupcjogenne. Jeżeli jeszcze 2 lata temu mogłem liczyć na to, że w przypadku obiektywnego medycznego wskazania (takie nastąpiło przy narodzinach mojej Córki) ordynator bez większego ociągania i koperty podejmie decyzję o CC dla dobra dziecka i matki. Po w prowadzeniu zmian każda tego typu decyzja będzie obciążona dodatkowym czynnikiem decyzyjnym - jak przeprowadzimy CC w cenie PN to = jakaś niemała kasa dla szpitala w plecy. Na pewno "posmarowanie" kopertą będzie skutecznie wpływało na pozytywne rozważenie tego czynnika (zwłaszcza ze jest całkowicie niemerytoryczny).

BTW Tomasz Goliński ma dużo racji - bo system funkcjonowania i finansowania służby zdrowia jest całkowicie socjalistyczny i z tego faktu wynikają problemy jakie wynikają. Ludzie cały czas chcą wierzyć, że mogą dostać coś za darmo od państwa a państwo bardzo chętnie ich w tej iluzji utrzymuje. Niemniej ktoś kto płaci choćby minimalną stawkę ubezpieczenia zdrowotnego powinien mieć świadomość że w razie potrzeby lekarze nie będą musieli rwać włosów z głowy albo wyciągać ręki po kopertę przy podejmowaniu decyzji o przeprowadzeniu rutynowych operacji (PRZY MEDYCZNYM WSKAZANIU) jakimi są np. CC czy wycięcie wyrostka. Od 18 lat żadna ekipa rządząca nie miała odwagi potwierdzić w praktyce, że coś się zmieniło i wprowadzić choćby dodatkowe dobrowolne ubezpieczenia zdrowotne.
    Resztki zdrowego rozsądku zachowuje na szczęście duża część dyrektorów szpitali i działając na granicy prawa wprowadza tam gdzie się da bez uszczerbku dla zdrowia pacjentów zasady wolnego rynku. I tak np. w szpitalu gdzie rodziła moja Żona obowiązywały zasady oficjalne i przejrzyste:
    - jeżeli mąż chce przeszkadzać rodzącej (poród rodzinny) - płaci
    - jeżeli młody tatuś ma zamiar przesiadywać z potomkiem i małżonką godzinami w szpitalu to dopłaca za salę jednoosobową dla żony i nie przeszkadza innym pacjentkom
    - w trosce o komfort rodzących i aby nie wdawać się z pacjentkami w dyskusje o CC na życzenie szpital nie pobiera dodatkowych opłat za znieczulenie ZO

Znając te zasady wcześniej byłem z góry przygotowany na jakiś tam dodatkowy wydatek. Nikt niczego nagle nie sugerował ani nie wymuszał (koperta itd.) i nie chciałbym aby to się zmieniło na gorsze.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

- jeżeli mąż chce przeszkadzać rodzącej (poród rodzinny) - płaci
    Ty tak serio? (z przeszkadzaniem, nie z placeniem ;-))

Strona 31 z 109 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów