Zobacz wyniki ankiety: Na jaką partię będziesz głosować w nadchodzących wyborach ?

Głosujących
314. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 71 z 109 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 1084

Wątek: Wątek polityczny

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

oj Janusz nie dwa wielblady i wiesz o tym dobrze... nie ma sensu sprowadzac dyskusji do absurdow... tam wiodly wielkie szlaki handlowe od 100leci wielu arabskich bandiotos sie oblowilo i gdzies musieli sobie kase ulokowac by bezpieczna byla do tego doszla kasa szejkow ktorzy tez ja gdzies lokowac musza... vide Szwajcaria czy Luxemburg... nie ma podatkow bo nie musza miec... zyja z tego kapitalu ktorym obracaja... wiesz co by sie w PL dzialo kiedy by wprowadzic zasady bakowosci obowiazujace w tych krajach... tez dosc szybko mozna by zrezygnowac z podatkow
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 27-09-2007 o 14:04
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    tez dosc szybko mozna by zrezygnowac z podatkow
    Watpie-polacy wszystko by ukradli i nie byloby klientow

A tak serio, to na rynku bankowosci tego typu juz i tak jest wielka konkurencja, i nie tak latwo byloby sie dorwac do koryta
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

oj Janusz nie dwa wielblady i wiesz o tym dobrze... nie ma sensu sprowadzac dyskusji do absurdow... tam wiodly wielkie szlaki handlowe od 100leci wielu arabskich bandiotos sie oblowilo i gdzies musieli sobie kase ulokowac by bezpieczna byla...
    Ale gdzie? W Emiratach? Tam 100 lat temu naprawdę poza tymi dwoma wielbłądami niewiele mieli. Jeszcze 20 lat temu to tam jakieś takie przeciągi były jakby się człowiek na pustyni znajdował. Mówię to zupełnie poważnie. To raczej ten rejon był przez lata grabiony i wyzyskiwany. Angole, Francuzi i inne nacje czerpały wcale nie małe przychody z Iranu, Iraqu a Saudi i UAE to było zadupie. Nawet słynne Seven Sisters do lat 50-tych nie połapały się w tym co naprawdę jest w Saudi. Chyba do dziś se plują w brodę z tego powodu. Ładnie o tym pisze William Engdahl w książce "A Century of War". (Uprzedzam, że ciężko się czyta ale warto. Książki nie przetłumaczono na polski)

Zresztą Wenecjanie tłukli i grabili przez stulecia po całym śródziemnym i jakoś nie widać tego w dzisiejszym bogactwie regionu. Zostało im trochę zabytków i tonąca w błocie laguna.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Aha, nie jestem inwestorem gieldowym-patrz na moj wiek i wyobraz sobie kapital jakim dysponuje
    W Twoim wieku już od dawna inwestowałem na giełdzie

wiesz co by sie w PL dzialo kiedy by wprowadzic zasady bakowosci obowiazujace w tych krajach... tez dosc szybko mozna by zrezygnowac z podatkow
    To czemu tego nie zrobić?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

bo w Polsce nie ma czegos takiego jak tajemnica... jak robienie prawdziwych interesow bez kamer i swiatel gdzie bogactwo czlowieka dyskredytuje a jak ktos ze sluzb przeszedl szkolenie z handlu bronia w kontekscie wplywow politycznych to jest bandyta...
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    W Twoim wieku już od dawna inwestowałem na giełdzie
    I udalo Ci sie cos osiagnac?
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    W Niemczech po wojnie "ograbiono" wszystkich z oszczędności. Równo wszystkich. Pewnego dnia obudzili się ze 100 DM na koncie i kropka. To było zdaje się za Adenauera (nie mam pewności).
    A poszukałbyś jakiegoś linka gdzie można się dowiedzieć coś więcej na ten temat? Może być wikipedia czy coś.. zaciekawiło mnie to, chętnie bym poczytał.

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Moj szacunek dla tzw. "polskiego spoleczenstwa" jest rowny zeru.
    Myslalem, ze wszyscy chcieli wybory, zeby przegonic tych debilowatych
    kurdupli. Okazuje sie, ze nie, oni ich po prostu chca wybrac jeszcze raz!

Juz za 3 tygodnie zobaczymy jak narod wybrany sie do demokracji nadaje...
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    (...) PIS bardzo duzo zyskuje moherowym elektoratem. i znakomita umiejetnoscia lechtania tego elektoratu, w czym byle LSD i obecne PO przegrywa z kretesem.
    Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Powodem sukcesu PiS-u jest nie tyle ciemnota społeczeństwa, ale tak naprawdę debilizm, arogancja, kunktatorstwo, totalna nieskuteczność i niedorąbanie partii opozycyjnych, które nawet takim zakichanym miernotom i glusiom pozwalają robić z siebie wała.
    Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Jednym sie pocieszam. Wprawdzie czesc PISuarowego elektoratu jest nie do ruszenia. Mohery oraz ludzie, ktorzy maja jakies blizej nieokreslony zal, pretensje do calego swiata, zaglosuja na nich. Latwo winic jakis tam wydumany "uklad", za wlasne niepowodzenia, porazki zyciowe etc. PISuary bardzo umiejetenie kieruja swoja kampanie do takich ludzi.

Ale jest wsrod nich tez pare procent, ktorym rok, 2 czy 3 mozna oczy mydlic jakas walka z wiatrakami. Skonczy sie jednak kiedys dobra koniunktura w gospodarce wynikajaca z wejsciado Unii, czesc ludzi wroci z emigracji, i bida zajrzy w oczy. PISUary nie robia nic po za przypiswyanie sobie zaslug. Wiec jesli nie dokonaja jakiegos zamachu na podstawowe mechanizmy demokracji w co nie wierze, to za pare lat trzeba bedzie niestety tylko po nich posprzatac i oczyscic kraj z nowego ukladu :P
    Juz myslalem, ze nikt tego nie widzi... To jest wlasnie zamach na demokracje,
    cofniecie Polski do epoki komunizmu, z ktorym tak rzekomo walcza.
    Aktualny rzad nie robi nic ( co dla wielu z was jest zaleta - to juz
    kompletna zenada) poza jatrzeniem, wprowadzaniem sztucznych podzialow,
    napuszczaniem jednych na drugich, szukaniem wrogow. Tkwieniem
    w jakichs kompletnych oparach absurdow z przeszlosci. Wszystko to
    sluzy tylko jednemu - odwroceniu uwagi od rzeczy waznych, od wspolnego
    dobra, od przyszlosci. Typowe zagrywki polityczne i mydlenie oczu
    w jednym tylko celu - zachowac wladze jak najdluzej.
    Mrozek musi miec straszny ubaw, gdy jego dziela wrecz idealnie
    zaczynaja pasowac ZNOWU do wszystkiego co sie dzieje naokolo...
    Zerknijcie na link muflona, to przerazajace, ze zamiast o tym,
    dyskutujecie o szczegolach. Wy bedziecie dyskutowac, a oni beda
    kolejnymi malymi, czesto niewidocznymi krokami robic
    z tego kraju coraz wieksza paranoje... Juz slyszalem pare razy
    rozmawiajac przez telefon z Polska, gdy rozmawiajacy wspomnieli
    calkiem serio o podsluchiwaniu! Juz ten fakt, ze komus w ogole to
    przyszlo do glowy jest znaczacy.
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

(...) ja wiem i Ty wiesz, ze kopniecie po dupie, ktore Polsce zafundowal Balcerowicz najprawdopodobniej ustawilo ten kraj na nogach. ale motloch, ktory w moherku pedzi na wybory, Balcerowicza nienawidzi za nierozdanie szklanych domow.

i niestety, w dupokracji, ten motloch ma racje
    Przebrnąłem przez ten watek i wynotowałem sobie parę cytatów.

Mieszkam i żyję w mieście, pracuję na wsi. Takiej prawdziwej, popegeerowskiej wsi z dawnym pegeerem, blokami dla pracowników PGR, przystankiem PKP ze zlikwidowaną stacją, itp.

Z całym szacunkiem, niestety my mieszczuchy patrzymy na świat z perspektywy miast (wielkich w USA, nieco mniejszych w Europie i jeszcze mniejszych w Polsce). I ta perspektywa udanie przysłania nam większość naszego kraju, który nie jest tylko taki jak miasta. Jest też biedny.
    O ile pamiętam 80% naszego społeczeństwa płaci tylko 19% podatek, czyli zarabia mniej niż 40 000PLN brutto rocznie (3333,33PLN miesięcznie, 2200 na rękę; 1USD=2,7PLN; 1EUR=3,8PLN).
    Z ankiet przeprowadzonych ostatnio wynika, ze za "bogatego" uważa się osobnika, który zarabia 5 000 PLN brutto miesięcznie.

Ilu z nas na tym forum to "bogaci" ?

W Polsce jest bardzo duża grupa ludzi, która bardzo straciła na przemianach po 89 roku. Są to ludzie, którzy albo np. są emerytami/rencistami, albo pracowali 25 lat w jednym zakładzie i tenże zakład splajtował, a oni nie mogli sobie znaleźć pracy (nie mieli do 25 lat i wspaniałej aparycji) i nie byli dostatecznie elastyczni.
    Ludzie ci mieszkają (trochę generalizuję) na wsiach i mniejszych miasteczkach albo w starych kamienicach komunalnych/niedoinwestowanych spółdzielniach mieszkaniowych.

Myślę, że "wyhodowanie" takiej grupy społecznej to największa porażka przemian zachodzących po 89 roku.

Tacy ludzie mają jedną, bardzo istotną, zaletę: regularnie chodzą głosować, są w tym zdyscyplinowani. Samych emerytów mamy 7 mln (wydaje mi się, że to jest 25% uprawnionych do głosowania). Ilu jest jeszcze takich "ousiderów"? Myślę, ze dużo. Na tyle dużo, żeby dla nich pisać "programy", z którymi się idzie do wyborów.
    Co widzą i słyszą w telewizji? Że poseł to zarabia 10 tys PLN, a drugie tyle dostaje na biuro miesięcznie. Że prezes banku dostaje 200 tys. PLN miesięcznie. Kto jest prezesem banku? Były premier-liberał. Pytają: jak sobie taką posadę załatwił?!?!
    Słyszą: problem z oprogramowaniem ZUS. Kogo firma robiła soft dla ZUS? Na którym miejscu na liście najbogatszych Polaków jest właściciel tej firmy? Skąd ma taki majątek?
    Jeżeli "bogactwo" to 5 tys. PLN miesięcznie, to takich ludzi trafia szlag. I głosują na tych, co krzyczą: rozliczyć.

Dlatego najłatwiej rozdać kasę TERAZ dla emerytów niż zrobić coś, co da efekt za 3-4 LATA dla wszystkich.

Dodatkowo wszyscy zwycięzcy ostatnich wyborów (PIS i L.Kaczyński, a jeszcze wcześniej Aleksander "problem z golenią " Kwasniewski) wygrali nie dzięki dużym aglomeracjom miejskim, a dzięki głosom wsi i mniejszych miast i miasteczek.

Gdyby ci wszyscy ludzie, którzy wyjechali "za chlebem" po wstąpieniu do UE oraz np. młodzi ludzie głosowali z taką frekwencją jak wyżej opisana przeze mnie grupa, to na pewno jakaś partia napisaby program dla takiego "targetu" i spróbowałaby go wdrożyć po zwycięskich wyborach, ew. w jakiejś koalicji. Problem w tym, że nie chodzą/nie chodzili (wiem, trochę generalizuję).

Słyszę w koło argumenty: po co chodzić, jak nie ma na kogo głosować? A można przecież wrzucić nieważny głos, np. skreślić wszystkich. I nagle okazałoby się, że frekwencja jest np. 70%, ale połowa z tego to głosy nieważne. Albo zagłosować "przeciw" czyli na obojętnie jaką opozycję. I już głosy głosy się inaczej rozłożą, bo 2 mln "moherów" to będzie nie 20% głosów a 10%.

Snowboarder, czy miałeś możliwość oglądania relacji z wizyty Prezydenta RP w USA i spotkań z Polonią? Widziałeś tłumy wiwatujące na cześć L.Kaczyńskiego? Chętnych do spoktania była masa. Dostawał wielkie brawa. Nie było nikogo, kto by protestował.

Też możesz zmienić ten stan rzeczy. Wystarczy, że 21 października odwiedzisz konsulat i zagłosujesz.
    Do czego wszystkich serdecznie namawiam :-) .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomalxx Zobacz posta
    czy miałeś możliwość oglądania relacji z wizyty Prezydenta RP w USA i spotkań z Polonią? Widziałeś tłumy wiwatujące na cześć L.Kaczyńskiego? Chętnych do spoktania była masa. Dostawał wielkie brawa. Nie było nikogo, kto by protestował.

Też możesz zmienić ten stan rzeczy. Wystarczy, że 21 października odwiedzisz konsulat i zagłosujesz.
    Do czego wszystkich serdecznie namawiam :-) .
    Wiesz, szczerze nawet nie wiedzialem, ze tu jest. Poa tym nie mieszkam
    w Chicago. Wydaje mi sie, ze bardzo mala czesc tzw polonii naprawde
    sledzi, co dzieje sie w Polsce. Dla nich ten za przeproszeniem "prezydent"
    to uosobieniem walki z komunizmem i szczegolnie, tu ulubione ich slowo,
    "post-komunizmem". Polonia zyje przeszloscia, momentem kiedy
    wyjechali z Polski. Jest podobnie patriotyczna jak Amerykanscy Harley'owcy
    z tatuazami w Amerykanskie flagi. Ale jest zwodzona sprytnie za nos
    przez ludzi, ktorzy z premedytacja stosuja typowo komunistyczne
    metody dla zachowania wladzy... Bardzo to smutne niestety...
    A propos glosowania, to przypominam sobie moj
    nieszczesny post - ludzie, idzcie glosowac,
    czy cos takiego, sprzed wyborow prezydenckich. Balem sie, ze
    stanie sie tak jak sie stalo, choc wtedy Tusk prowadzil znacznie we
    wszystkich sondazach. I wielu z was nie poszlo na wybory, bo
    byliscie pewnie, ze nie maja znaczenia i ze tak Tusk wygra...
    Moze ta lekcja wystarczy?

Cytat Zamieszczone przez tomalxx Zobacz posta
    Myślę, że "wyhodowanie" takiej grupy społecznej to największa porażka przemian zachodzących po 89 roku.
    Trudno sie nie zgodzic z calym twoim postem.
    Najgorsza jest jak dla mnie eskploatacja tej grupy dla swoich
    niskich politycznych celow. Zamiast edukacji - pomyslow na poprawienie
    im zycia, zaszczepienia idei - wezcie swoje zycie w swoje rece,
    bo wiele mozna osiagnac, to jest tylko czyste wyrafinowanie
    i liczenie glosow. To samo robi rydzyk, to samo w zasadzie caly kosciol.
    Kazdy zeruje na tych zagubionych biedakach, ktorym "wczesniej"
    bylo lepiej...
    Ostatnio edytowane przez snowboarder ; 27-09-2007 o 15:53 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wydaje mi sie, ze bardzo mala czesc tzw polonii naprawde sledzi, co dzieje sie w Polsce.
    I dobrze Ci sie wydaje, polonia na spotkaniu na poczatku pomylila kaczora z Walesa, a potem z Kwasniewskim
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 71 z 109 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów