A gdzie jest napisane, że trzeba nawoływać do wysiedlania żeby być ksenofobem? Nie szukając daleko: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksenofobia
A poza tym, to o których ludach mówisz, że "tak mają"?
PO
Samoobrona
PSL
LID
LPR
PIS
Polska Partia Pracy
Na inną partię
A gdzie jest napisane, że trzeba nawoływać do wysiedlania żeby być ksenofobem? Nie szukając daleko: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksenofobia
A poza tym, to o których ludach mówisz, że "tak mają"?
Ostatnio edytowane przez jedrucha ; 26-09-2007 o 08:04
Tak, a szczególnymi tego przykładami są Litwa, Łotwa, Estonia, Gruzja...
Wiesz, ile razy byłeś w Rosji albo w byłych republikach? Ja byłem parę razy i wiem jedno: ciężko mówić o jednym społeczeństwie w kraju, w którym żyją dziesiątki (jeśli nie setki) różnych narodów (od słowiańskich po tureckie, perskie i mongolskie).
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 26-09-2007 o 09:49
w duzym stopniu tak, chociaz nie jestem pewny tej dominanty gdy z narodu odejmiemy tzw. wyksztalciuchow. jesli sadzic po upodobaniach elektoratu, za przeproszeniem, ciemnego, to wymachiwanie szabelka przez ducze bardzo dobrze sie sprzedaje. anarchizm anarchizmem, ale to chyba nie jest ta przyczyna upodobania moheru do bunczucznych bzdur, ktore fuehrer Jaroslaw duka pod nosem. no i to nadal nie jest argument za mocnymi podwalinami demokracji w Polsce. z innych powodow, ale ten narod tez nie jest specjalnie nauczony myslenia o wladzy jako o demokracji i panstwie prawa.
daleko nie szukajac - rozpanoszenie sie metod PIS-u polegajacych na domniemaniu winy (przyslowiowe "najpierw kastruja, a potem sprawdzaja czy nie wielblad") odbywa sie za przyzwoleniem spoleczenstwa. tego moheru, ktory nadal dzielnie tkwi przy wodzu. z demokratycznym panstwem prawa nie ma to nic wspolnego
Juz myslalem, ze nikt tego nie widzi... To jest wlasnie zamach na demokracje,
cofniecie Polski do epoki komunizmu, z ktorym tak rzekomo walcza.
Aktualny rzad nie robi nic ( co dla wielu z was jest zaleta - to juz
kompletna zenada) poza jatrzeniem, wprowadzaniem sztucznych podzialow,
napuszczaniem jednych na drugich, szukaniem wrogow. Tkwieniem
w jakichs kompletnych oparach absurdow z przeszlosci. Wszystko to
sluzy tylko jednemu - odwroceniu uwagi od rzeczy waznych, od wspolnego
dobra, od przyszlosci. Typowe zagrywki polityczne i mydlenie oczu
w jednym tylko celu - zachowac wladze jak najdluzej.
Mrozek musi miec straszny ubaw, gdy jego dziela wrecz idealnie
zaczynaja pasowac ZNOWU do wszystkiego co sie dzieje naokolo...
Zerknijcie na link muflona, to przerazajace, ze zamiast o tym,
dyskutujecie o szczegolach. Wy bedziecie dyskutowac, a oni beda
kolejnymi malymi, czesto niewidocznymi krokami robic
z tego kraju coraz wieksza paranoje... Juz slyszalem pare razy
rozmawiajac przez telefon z Polska, gdy rozmawiajacy wspomnieli
calkiem serio o podsluchiwaniu! Juz ten fakt, ze komus w ogole to
przyszlo do glowy jest znaczacy.
AKustyk - trzymam kciuki!
czornyj, ale jakby z Polski odciac byly zabor pruski, Warszawe i Krakow, to to by wygladalo zaje... podobnie.
w Polsce przerazajaco powszednie i czeste sa postawy w desen: rece w kieszeni, burdel, zaniedbanie, kompleksy i uwielbienie dla prorokow w rodzaju Jaroslawa, ktorzy przekonuja, ze to wszystko wina tych bogatych. a lenie i nieroby chetniej wierza w czyjas wine niz wskaza palcem na siebie. do takich ludzi bardzo dobrze trafia retoryka panujacych nam z bozej laski, namaszczonych kurdupli. ci ludzie maja wreszcie swojego wodza, ktory daje im poczucie wartosci. demokracja? wez przestan...
Taka sama nadinterpretacja, jak twoja, iż wypowiedz czornyja byla ksenofobiczna
Co do ludow, to w sumie wiekszasc z bylych republik zsrr na wschod od kaukazu+polnocne chiny+krld (z tym ostatnim to trudno powiedziec bo jest tam totalny zamordyzm, ale nie wydaje mi sie zeby potrafili teraz przejsc na demokracje po tylu latach z dwoma kimami)