Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
Ale przynajmniej powiedz, co cię tak zbulwersowało.

To że on się wypowiada jako Polak, europarlamentarzysta, wybrany wolą narodu (nie raczył dopisać, że nie całego a zaledwie kilkuprocentowej jego częsci), a ludzie pytają czy u nas tak wszyscy czy tylko Ci którzy reprezentują Polskę na świecie (i nie mam na myśli sportowców).

To sprecyzuj. Napisałeś, że wypowiedzi prezydenta bulwersują wszystkich normalnych. Tak więc, jeśli ktoś się z nimi zgadza, lub ma nawet bardziej radykalne poglądy, to normalny być oczywiście nie może.

Bardzo proszę (przykłady które są i były (przynajmniej dla mnie niedozakceptowania) po pierwsze wyjątkowa stronniczość (prezydent tylko 1 ugrupowania politycznego, który nie zamierza podpisywać żadnych ustaw gdyby nie były one po myśli koalicji - rząd w takim wypadku ma kierować za pomocą rozporządzeń RM),
po wtóre polityka międzynarodowa i reprezentowanie Polski na arenie miedzynarodowej (a raczej jej brak - np. Davos) bo akurat był z szalenie ważną wizytą w Turcji, tylko po co bo jakoś nie było zadnych komentarzy czego tam dokonał, ale tłumaczył że miał ważne powody - pytam jakie to powody były ważniejsze od spotkania się ze swiatowymi przywódcami, przedstawicielami businessu i finansjery swiatowej.

Nieprzemyslane zmiany kadrowe w radzie Ministrów (tylko proszę nie pisz, że to na wniosek Premiera - wiem o tym)

O bracie bliźniaku/premierze się nie wypowiem

A tu nie łapię, co masz na myśli. Przecież Szwajcaria nie płaci składek do Unii i o ile wiem, nie korzysta z funduszy. A przeszkadza łupić unii podatkami, bo ludzie się tam przeprowadzają, lub rejestrują firmy. Zresztą, sam komunikat przyznaje, że im przeszkadza.

Kolejny skrót z mojej strony - przepraszam - Miłem na myśli to, że pieniądze które trafiają do kasy unijnej służą później m.in do dotowania członków unii, a w przypadku kiedy większość śroków pieniężnych unii (pochodzących pośrednio również z podatków) zacznie spoczywać na numerycznych kontach w Szwajcarii, nie bedzie z czego dotować. Wymagamy, chcemy liczymy na.... zapominamy natomiast, że najpierw trzeba coś dać do tej kasy - ale to taki drobny akcent okołotematyczny.