Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
A jak sobie przyzna prawo wymordowania milionów, dajmy na to Żydów (no bo czemu by nie? Ich i tak mało kto lubi), to też jest OK?
Prawo oczywiście ma. Ale prawo nie określa tego, co jest dobre. Przecież to trywialne.
Państwo powinno służyć obowatelom. Wszystkim.
Nie. Państwo ma spełniać pewne dobrze określone przez obywateli zadania, a nie służyć.

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
W oryginale bylo 'Nie morduj', o zadnym sprecyzowaniu co do ludzi nie slyszalem. Nawet jezeli takowe jest, to i tak to co Ty przytoczyles jest sprzeczne z tymze przykazaniem.
Bóg każe łamać swoje przykazania? Dobre to jest

Sprzecznosci z 5 przykazaniem.
Czy z powodu "Nie kradnij" nie można zabrać złodziejowi tego, co ukradł? Przecież skoro ukradł, to jest jego.

No bez jaj, chyba mam jakies ograniczenie w zrozumieniu tego cytatu
Chce kogos zabic (i to robie), wiec jako chcacemu 'nie spotka mnie kara'.
Rzeczywiście masz ograniczone zrozumienie Chodzi o to, że nie traktuje się jako poszkodowanego tego, co sam sobie zaszkodził. Jak chcę brać narkotyki - moja strata - będę chory. Chcę pojechać do Norwegii - sam poniosę tego konsekwencję. Zamorduję - też moja strata, bo mnie zabiją.

W takim razie co?
Nie wiem już, o co pytasz.

Hmmm, czy niedoszlych samobojcow przypadkiem nie izoluje sie (w duzej czesci po 1 probie, prawie zawsze po kolejnych) od spoleczenstwa w pokojach bez klamek?
Jeśli są niepoczytalni, to rozumiem, ale jeśli są poczytalni, to jest to zamach na wolność i się temu sprzeciwiam.