PO
Samoobrona
PSL
LID
LPR
PIS
Polska Partia Pracy
Na inną partię
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
To ja może przydługawy cytat
Dla czego nie lubię PiSu ?
" Co należy napisać, aby skończyć przeciwnika. Najlepiej dowieść, że to człowiek obcy. W tym celu tworzymy kategorię prawdziwej rodziny. My, tutaj, ty i ja, władza naród jesteśmy prawdziwą rodziną. Mamy wpólny dach, wspólny stół, umiemy się porozumieć, jeden drugiemu zawsze pomoże. Niestety nie jesteśmy sami. Dookoła pełno obcych, którzy chcą zburzyć nasz spokój i zająć nasz dom. Kim są ci obcy?. Obcy to ktos gorszy i niebezpiczny. Za obcym stoją obce siły, groźne i niebezpieczne To znaczy są potężne , jeśli je zlekceważymy, natomiast jeżeli jesteśmy czujni i prowadzimy walkę, jesteśmy od nich silniejsi. A teraz spójrzcie na Chomeiniego. Ten jest obcy. Jego dziadek pochodził z Indii, mozna więc zadać pytanie - czyim interesom służy wnuk tego dziadka cudzoziemca?"
Ryszard Kapuściński "Szachin-Szach"
Ten cytat to skrót pewnego artykułu napisanego przez proszachowską gazetę w Iranie tóż przed wybuchem rewolucji islamskiej. Dla tych co nie wiedza dodam , że szach był dyktatorem. A metody jakimi prowadzil walke, ze swoimi wrogami są jakby znajome. PiS uderza dokładnie w tę samą nutę, to partia o zapędach dyktatorskich. Zamiast dyskutowac o problemach, stara się wyalienować wszelkich przeciwników jako zdrajców narodu
ale widzisz to że populizm jest najbardziej "ekonomiczny" w demokracji nie oznacza że populiści mają władzę, oczywiście czasami ją miewają ale na krótko raczej ..... wnioski : owa demokracja która w rzeczywistości praktycznej nosi znamiona wielu systemów społeczno-ekonomicznych i jest jakby zlepkiem czy wypadkową sprawdzonych metod i systemów społecznych jakie ludzie przeżyli w swojej historii, nie samej czystej definicyjnej demokracji do której mogły by się odnosić tego rodzaju precyzyjne definicje i prawa. To obecnie jest zbyt złożony układ aby klasyfikować go w takich prostych i jednoznacznych kategoriach.
BTW jeśli przyjąć że populizm to rodzaj działania czy raczej metoda pozostająca na etapie deklaratywnym (bo populiści tak naprawde nie spełniają swoich obietnic) to jest to najbardzie ekonomiczny sposób w kazdym systemie spoleczno-politycznym .
Ostatnio edytowane przez popmart ; 19-12-2006 o 10:33
Politycy z założenia są mniej lub bardziej populistami, ich sukcesy są jednak uzależnione od poziomu świadomości obywatelskiej społeczeństwa. Nasze jest jednak ciągle dość naiwne, daje się wodzić za nos cwaniaczkom od socjotechniki. Zrozumiałe jest dla mnie to, że PiS, PO czy SLD mają swoich zwolenników, są to partie w jakimś sensie określone ideologicznie, może mało konsekwentne ale jednak. Natomiast wyniki Samoobrony czy LPR to już czysty dowód manipulacji "ciemnymi masami", przecież Leper był już socjalistą, socjaldemokratą, socjalliberałem, teraz jest wicepremierem w teoretycznie prawicowym rządzie. Giertych z tego co pamiętam był zagorzałym przeciwnikiem UE, dzisiaj już o tym nie pamięta, ot czysty pragmatyzm.
Demokracja sama w sobie niczego nie załatwia, jest jeszcze Konstytucja, Ordynacja Wyborcza, Ordynacja Podatkowa i inne kodeksy praw, czyli PRAWO, zbiór zasad regulujących i opisujących demokrację. I to prawo stanowi o słabości naszego państwa, jego prawdziwa naprawa wymaga wizji i mrówczej pracy w Sejmie, niestety nikt tego nie robi. Rzecz dla wszystkich oczywista czyli to, że osoby karane nie powinny zasiadać w parlamencie staje się elementem gry politycznej, podobnie ordynacja wyborcza, zmieniana przez każdą większość kiedy i jak im się podoba.
Większość problemów tego kraju można załatwić w trakcie jednej kadencji, trzeba tylko: mieć kim, chcieć, i pamiętać o racji stanu. Ostatnia nadzieja - POPIS okazała się płonna, musimy czekać na zmiany pokoleniowe lub wyjechać i odpocząć od tego za granicą.
Ta klasa polityczna jest niezdolna do zmian, trzeba to sobie uczciwie powiedzieć.
Pozdrawiam
PrzemoC
A ja tak bardziej na luzie, ale ciągle w kaczych klimatach :-D http://www.youtube.com/watch?v=lc2pYkoD_9I
Muflon, bo posadza Cie o nagonke
To tez jest mocne http://www.youtube.com/watch?v=BxDS2...elated&search=
![]()
to jest doskonałe, poskadałem się na podłodze
http://www.youtube.com/watch?v=pjNhfD4B3vI&NR
No jak to? Każdy, kto dostaje władze, dostaje ją dlatego, że głosił populistyczne poglądy.
Demokracja to nie jest system społeczny, a już na pewno nie ekonomiczny.owa demokracja która w rzeczywistości praktycznej nosi znamiona wielu systemów społeczno-ekonomicznych i jest jakby zlepkiem czy wypadkową sprawdzonych metod i systemów społecznych jakie ludzie przeżyli w swojej historii, nie samej czystej definicyjnej demokracji do której mogły by się odnosić tego rodzaju precyzyjne definicje i prawa. To obecnie jest zbyt złożony układ aby klasyfikować go w takich prostych i jednoznacznych kategoriach.
A słyszałeś o monarchii absolutnej?BTW jeśli przyjąć że populizm to rodzaj działania czy raczej metoda pozostająca na etapie deklaratywnym (bo populiści tak naprawde nie spełniają swoich obietnic) to jest to najbardzie ekonomiczny sposób w kazdym systemie spoleczno-politycznym .
To typowa cecha klas politycznychW końcu do zawodu polityka selekcja jest negatywna, nie pozytywna.
Ostatnio edytowane przez popmart ; 19-12-2006 o 23:13