Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 72

Wątek: Dylemat 400d czy 350D

Dopiero zaczyna Awatar atz1983
    Miasto
    Durango (Spain)

Domyślnie

Szczerze mówiąc ja mam 400D od listopada. Wkurza mnie często to, że nie mam podglądu parametrów (praktycznie cały czas działam z wyłączonym wyświetlaczem LCD bo mi baterii szkoda). I muszę ciągle włączać i wyłączać ekran LCD jak chcę coś w parametrach grzebać.
    Czyszczenie matrycy ok, może być przydatne. Ja automatyczne czyszczenie wyłączyłem na początku (znowu ta bateria). Ręcznie uruchomiłem to czyszczenie ze dwa razy (ot tak w razie co). Nie wiem na ile tak naprawdę to jest potrzebne szczerze mówiąc.
    Jeśli chodzi o różnicę 2 megapikseli między 350 a 400 to nie potrafię nic powiedzieć na ten temat (oprócz tego, że w 400d strasznie szybko moja 2GB karta się zapełnia podczas pstrykania RAW+JPG).
    Jeśli chodzi o Nikona to bawiłem się dwa razy w plenerze Nikonem D40 mojej kumpeli. I byłem niesamowicie zadowolony z Nikonowskiego KITA i jakosci zdjęć. Nikonowskie 6 megapikseli było dla mnie zadowalające i w zupełności wystarczające (niby więcej trzeba się skupić na dobrym kadrowaniu na starcie bo z 6 megapikseli nie ma za bardzo co wycinać - ale to motywuje do pracowania nad kadrem). Nawet po wykadrowaniu z tych ichnich 6 megapikseli i druku na A4 zdjęcie było super. Co do szumów to ja szumofobem nie jestem a odbitki z najwyższych ISO z tego Nikona na papierze 10x15 nie występowały. Całe te szumofobie to jakaś paranoja wg mnie. Pozatym są świetne programy do minimalizowania szumów z infinitezymalnymi stratami jakości zdjęcia.
    Jeśli chodzi o 50mm/1.8 Mark II to to był mój pierwszy zakup po "body+kit" i uważam, że szkiełko jak za tę cenę jest pierwsza klasa. Za*****szcze
    Ja ludziom którzy chcą kupić lustrzankę i do tego jeden jakiś dodatkowy obiektyw uzupełniający kita to doradzam Nikona D40. Na poziomie amatorskim w zupełności by wystarczył.

Domyślnie

Pamiętaj, że "standardowe" 50/1.8 to na 350d czy 400d nie standard, tylko niemal portretówka i to średniej jakości, na początek potrzebne jest zamiast kita szkło około 28mm lub 30mm. Też zrobiłem ten błąd myślowy na początku

Awatar dudek120
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

EOS 400D może i ostrzy ciut lepiej niż 350D, ale duży, prądożerny i tylko jeden wyświetlacz LCD (brak tego małego, funkcyjnego) nie przekonuje mnie, biorąc pod uwagę sporą różnicę w cenie. Czyszczenie matrycy... no, swojej nie czyściłem (350D) i też wydaje mi się czysta. Dwa punkty autofokusa więcej, przy moim korzystaniu jedynie z centralnego, też nie robią na mnie wrażenia. Ale jeśli możesz dołożyć do Pentaxa K10 to kup go. Świetnie leży w dłoni, ma dwa pokrętła i rewelacyjny wizjer. Ewentualnie dylematem może być różnica między CMOS a CCD.
    EOS 350D+grip Delta, Canon EF-S 18-55/3,5-5,6, Tamron 70-300/4-5,6 LD Di, Canon EF 50/1,8; PowerShot S200

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dudek120 Zobacz posta
    (....) Ale jeśli możesz dołożyć do Pentaxa K10 to kup go. Świetnie leży w dłoni, ma dwa pokrętła i rewelacyjny wizjer. Ewentualnie dylematem może być różnica między CMOS a CCD.
    Równie dobrze może dołożyć i kupić 40D .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Kurde poważnie tak ta 400D żre prąd? Co do dołożenia do 40D to się zgadzam. Świetny sprzęt.
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

kup 400D a za cashback (podobno od 1.03) + troche kasy kup 50
    S45 user

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dokładnie. Tu się nie ma co zastanawiać. W fotojokerze korpus 400d jest już tylko za 1719. Wystarczy zaczekać z zakupem te parę dni do marca i wyjdzie za około 1500 po cash-backu. Jeszcze nigdy tak dobry aparat nie był tak tanio. Na 350d się niewiele zaoszczędzi (a może nawet nic), natomiast w przeciągu roku-dwóch ma się prawdopodobny wydatek na nową migawkę (ca. 600 PLN).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie słyszałem jeszcze, żeby jakiś uzytkownik 400d odwiedzał serwis z tego powodu.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 23-02-2008 o 10:38 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar krzys_jg
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Osobiście też wolałbym drugi wyświetlacz, ale z drugiej strony przy porównaniu z 350D nie jest wcale bardziej prądożerny. Za to przy przeglądaniu zdjeć od razu lepiej widać co i jak na zdjęciu jest. A co do migawki choć to rzadkość to ja czytałem już na forum o jednym przypadku zajechania bodajże coś koło 50 tys. klapnięć, czyli taki standardowy dla tej klasy przebieg.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak, ale 50 tys. to bardzo dużo i w dodatku standardowy przebieg dla takiego aparatu gwarantowany przez producenta. Natomiast w 350d potrafiły często padać po 5-15 tysiącach.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie 350D a 400D... pomóż

Witam wszystkich...
    Pierwszy post na tym forum -więc proszę o wyrozumiałość!

Mam pewien dylemat mianowicie...
    Planuje kupić aparat za 1900-2000zł..
    I tutaj nachodzi moje pytanie-ponieważ robie dużo zdjęć(krajobrazy, makro.....) w sumie wszyskiego co mnie otacza-a na dodatek robie zdjęcia na planach filmowych z Gliwickiego Klubu Filmowego "WROTA"...
    Ogółem foto zajmuję się już ok. 2 lata...
    Potrzebuje aparat który poradzi sobie z tym...

Oto pytanie...

Czy lepiej kupić 350D z lepszym szkłem(aparatok. 1300-czyli wychodzi ok. 700zł na obiektyw)
    czy może 400D z KiTem?

Wasze odpowiedzi będą dla mnie naprawde ważne...

z góry dziekuję

Adam Ł(Amok)

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów