Cytat Zamieszczone przez muflon
Sample z 70-200 niestety rzeczywiście nie dorastają dłuższej lufie do pięt. Ale:
a) jak już sam zauwazyłeś, to jest f/2.8
b) ja na tych zdjęciach nie widzę nigdzie w okolicach oka porządnej, porównywalnej z 100-400 ostrości
Moim zdaniem powinieneś jednak przećwiczyć statyw, tablice itp. Na fotkach z 70-200 widać, że jest nieostro, ale nic poza tym.
Muflon, możesz pokazać jakieś swoje sample z 70-200 przy f/2.8? Jeśli w moim tego typu ostrość jest nietypowa to w poniedziałek lece do serwisu ponaprzykrzać się im trochę. Zaczynam mieć w tym wprawę ;-)
A tu test podobny do poprzedniego tylko przymknąłem przysłonę do f/3.2, Wszystkie z ręki przy 1/100s.:
70mm
130mm
200mm
Jutro zrobię testy na tablicy ze statywu i pokaże, ale na razie mam mieszane uczucia - chyba powinno być ostrzej
No i mnie! - jako "zdalne wsparcie merytoryczne" ;-)
Racja! Moje doświadczenia są niczym w porównaniu z Twoimi. Ja ewentualnie mogę popyskować bo o aktywnym udziale przy kalibracji na zapleczu serwisu i wyniesionych stąd doświadczeniach to mogę sobie najwyżej pośnić.
p13ka - a napisz coś więcej jak przebiegła wizyta, jak przekonałeś delikwentów, że "żarty się skończyły", czy potrzebne były środki przymusu bezpośredniego typu ostry pies, czy teściowa z wałkiem itp ;-)
Absolutnie żadnych rękoczynów ani obelg nie było. Wszystko odbyło się bardzo szybko bo o czym tu dyskutować? Podyskutować to ew. mogę jak posprawdzam w domku. Technik był uprzejmy ale bardzo enigmatyczny. Przyszedł dopiero jak wywołał go człowiek przyjmujący/wydający sprzęt i to na moją specjalną prośbę. Po prostu chciałem posłuchać co robili. Usłyszałem tylko tajemnicze 2 zdania: "Teraz wszystko powinno już być w porządku" i "Ustawiliśmy tak jak pan sobie życzył".
A tu, dla zainteresowanych, tak wygląda kartka z wydrukiem potwierdzającym ustawienie AF'a "w normie" w obiektywie 28-70L:
wydruk testowy