Oddzieliłem od wątku "ogólnego" o 20D. Nie jestem pewien, czy dobrze... ;-) <muflon>
Moje zdanie jest takie...
Trzeba męczyć serwis "do bólu"... Wkońcu zaczną się skarżyć do góry że nie mają czasu na ciągłe regulacje i ktoś to zauważy...
Oddzieliłem od wątku "ogólnego" o 20D. Nie jestem pewien, czy dobrze... ;-) <muflon>
Moje zdanie jest takie...
Trzeba męczyć serwis "do bólu"... Wkońcu zaczną się skarżyć do góry że nie mają czasu na ciągłe regulacje i ktoś to zauważy...
...
Dodam więcej: powszechna w sieci jest opinia, że większość problemów nowych użytkowników, którzy zwalają winę na BF/FF spowodowana jest po prostu brakiem umiejętności technicznych obsługi jasnych obiektywów. M.in. dlatego czekałem prawie pół roku przed rozpoczęciem swojej walki z serwisem o regulację 10D. I również dlatego nie wrzeszczę, że 70-200L to badziewie, mimo że nie jestem do końca zadowolony z ostrości fotek (tu jestem prawie pewny, że wina jest po mojej stronie). Natomiast tu jest powszechne podejście: "kupiłem 300D/350D/10D/20D, mam BF, co to za shit, mój kompakt był lepszy".Zamieszczone przez Vitez
I nie mówię, że problemu nie ma - ale do cholery, ludzie, może najpierw nauczcie się trochę, a potem wydawajcie kategoryczne opinie: "Canon jest do ****".
Autofocus ostrzy prawidlowo, jakis tam procent nieostrych zdjec (glownie inside) to bledy uzytkownika.Zamieszczone przez Kubaman
Moge to potwierdzic... U mnie tez juz swego czasu zaczalem klac na aparat ze jakies ff/bf czy inne wynalazki i co sie okazalo? Wystarczylo sie nauczyc pare rzeczy i sie okazalo ze wcale nie ma ani ff ani bf widocznego na zdjeciach... Moze ze dwa razy mi wylazlo na drabince, ale i tak to jedno na 3 jak inaczej przylozylem a nie permanentne bugi... Jedyny problem teraz to nieco miekkie obiektywy czy jakies aberacje, ale poruszenia i nieostrosci praktycznie juz nie wystepuja... No chyba ze specjalnie robie ujecia "niemozliwe" liczac ze "moze cos wyjdzie"
Do jasnego obiektywu to trzeba sie naprawde przylozyc... Nie sztuka zwalac na sprzet...
...
Co ciekawe standartowe działanie AF, nawet w analogach ma również bardzo zróżnicowanie. Ktoś kiedyś podawał na forum linka do strony opisującej wpływ używania AF na jakość zdjęcia. O ile dobrze pamiętam przy zupełnie prawidłowym działaniu i obsłudze negatywny wpływ dochodził do max 40% straty ostrości w porównaniu z MF, statywem z ężykiem i podniesionym lustrem![]()
To niej jako wytłumaczenie dla 20D ale jako ciekawostka.
P.S> cholera nie wiem czemu, ale mi się wydaje, że to ja tego linka podawałammoże na innym forum
![]()
![]()
w moim egzemplarzu, występuje FF tylko z 50/1.8 II (ok 5mm), z innymi jakie kiedykolwiek podpinałem (70-200L, 18-55, 28-75) nie było problemów.
Warszawski serwis canona nie potrafi sobie z tym obiektywem poradzić.
20D|50E+grip|17-40 f/4L|28-75 f/3.5-5.6 USM|50 f/1.8 II|550EX|512 MB Kingston|DigiMate II-plus 60GB
Lowepro Nova5|Velbon Sherpa 250+PH-157Q i inny gruz
ale tylko z tym jednym konkretnym egzemplarzem czy ze wszystkimi piecdziesiatkami?Zamieszczone przez Zgrzezly
niestety nie mam dostępu do innych egzemplarzy 50, ale chetnie sam bym sie przekonał. W serwisie pokazują mi fotki testowe (nie chcą zrobić w mojej obecności) z których jak nic wynika że ta 50 nie ma FF, wracam do domu robię testy i jest bez 2 zdań.
20D|50E+grip|17-40 f/4L|28-75 f/3.5-5.6 USM|50 f/1.8 II|550EX|512 MB Kingston|DigiMate II-plus 60GB
Zamieszczone przez Zgrzezly
E jak nie chca przy tobie zrobic to jakas sciema... moge ci podrzucic swoja 50 1.8 do porownania bo jeszcze gdzies u mnie lezy![]()
dzięki z przyjemnością skorzystam, odezwę się na priv.