Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Ustawianie AF w serwisie

Domyślnie

O dzizas... jak oni robią to wszystko...

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to chyba o takim załatwieniu sprawy na Żytniej to mogę tylko pomarzyć. Kurde! Nie dam się łatwo spławić i po prostu ich zmęczę sobą jak mi nie ustawią AF'a. Dzięki za opis muflon :smile:

Domyślnie

A moze ten soft ktory jak widmo pojawia sie i znika na osiolku zalatwi sprawe i w zaciszu domowym bedzie mozna uniezaleznic sie o takiego serwisu... Ale by fajnie bylo...

p13ka, trzymam kciuki!. Nie daj sie! Jestesmy z Toba!
    Camera Obscura

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No więc tak, odebrałem sprzęt wczoraj. Poprosiłem o rozmowę z technikiem. Przyszedł ten od obiektywów i powiedział bardzo zdawkowo, że zrobili regulację zgodnie z moim życzeniem. To wszystko.
    Jak pamiętacie, moim życzeniem było, że jeżeli nie da rady inaczej to mają cofnąć AF o 2 cm. Tak też zrobili. Wieczorem porobiłem kilkadziesiąt fotek (pomęczyłem córkę) i... Na krótkich szkłach jest OK Rurki muszę sprawdzić w terenie aby mieć absolutną pewność chociaż w domowych warunkach testy również wypadły pomyślnie.
    Wniosek? Te pierwsze ustawienia na przyrządach, na serwisowym 85/1.8, potwierdzone kilkoma wydrukami... są o kant potłuc! Nie należy dać się spławić. Skoro oczy widzą inaczej to jest źle i koniec.
    Po tym wszystkim marzy mi się możliwość samodzielnej regulacji AF :rolleyes:

P.S. czy wobec tego jest coś takiego jak obiektyw referencyjny?

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za duchowe wsparcie.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Po tym wszystkim marzy mi się możliwość samodzielnej regulacji AF
    Nie przejdzie. Dopóki ktoś nie wykradnie softu z serwisu to Canon będzie go bronił jak oka w głowie. I słusznie - na jednego, który będzie potrafił rzeczywiście wynieść z niego jakiś pożytek, przypadnie dziesięciu, którzy sobie totalnie rozregulują body i przyjdą z płaczem do serwisu. Ja sam, gdybym nie widział tego softu w akcji, to prawdopodobnie bałbym się w ogóle uruchomić.
    Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Jak pamiętacie, moim życzeniem było, że jeżeli nie da rady inaczej to mają cofnąć AF o 2 cm. Tak też zrobili.
    Co się zresztą kupy nie trzyma, bo focus (i związane z nim wady BF/FF) nie mają nic wspólnego z "bezwzględną" odległością, ale raczej z proporcjami (odległość ostrzenia) i wynikającą z tego GO I jeśli Pan twierdzi, że "cofnął AF o 2cm" to po prostu nie wie o czym mówi. Albo pstryknęli byle jak w guziki, byle w dobrym kierunku.

Czekamy na info jak długie lufy Pamiętaj, żeby sprawdzać je na początku, w środku i na końcu zakresu. To że działa na 200mm nie znaczy że przy 70 będzie OK...

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

No ladnie, ladnie... jakich ciekawych rzeczy sie mozna tu dowiedziec. Kurcze a myslalem ze komunizm dawno juz upadl i teraz wszedzie obowiazuje haslo "klient nasz pan". Widac nie wszedzie...

W kazdym razie idealna kalibracja wszystkich szkiel nie jest chyba mozliwa - tak jak pisze muflon. Np. ja zauwazylem ze 200mm f/2.8L daje mi prawie na wszystkich fotkach BF rzedu 3mm co jest jak dla mnie do przyjecia (nie rozwazam tego nawet jako BF), a np. 100mm f/2.8 Macro trafia idealnie w 100% przypadkow.

Tak sobie mysle - ilu uzytkownikow narzekajacych kiedys na FF/BF w 10D tak naprawde problemy z autofokusem powinno przypisac braku umiejetnosci wykonania takiego testu. Otoz punkty AF w 10D sa na tyle duze ze z wiekszoscia obiektywow ma to znaczenie jak ustawimy centralny sensor. Lekkie przesuniecie w prawo albo w lewo na "drabince" moze wykazac FF albo BF. Oczywiscie pomijam przypadki ewidentne - np. jak napisal p13ka: BF 2cm.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Testy rurek w domu oczywiście robiłem zarówno na krótkim, średnim jak i długim końcu. Tak jak muflon pisał.
    Tu są cropy 70-200 przy f/2.8, wszystkie z łapy, z IS i z 1/60 s. Ostrzone na lewe oko modelki.
    70mm
    135mm
    200mm

Tu są cropy 100-400 przy max. przesłonie, wszystkie z łapy, z IS i z 1/100 s. (przy 400mm dałem 1/200 s.). Ostrzone na lewe oko modelki.
    100mm
    200mm
    400mm

Co sądzicie? Muflon?

Domyślnie

jak dla mnie 100-400 jest tip-top, a 70-200 jest srednio dobre...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W 70-200 jakość jest gorsza (f/2.8 ) ale odnosze wrażenie, że jest w celu.

Domyślnie

Jeśli tak, to chyba jest w celu

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów