-
Pełne uzależnienie
OK, skoro tak, to piszę (The Crims poczeka ;-)):
Wstęp:
- Po pół roku stwierdziłem BF. Taki w stylu "raz lepiej raz gorzej"
- Wymiana maili z serwisem "Pan przyśle cały sprzęt (body+3lensy), ustawimy"
- Wysłałem, wróciło. Był 100% stabilny BF, sporo wiekszy niż GO, na wszystkich lensach.
- Ponowna wymiana maili, sampli... "Pan przyśle jeszcze raz"
- Wysłałem, wróciło. Jeszcze gorzej: 70-200 na dlugim końcu potrafił ostrzyć 3x dalej niż wynosiła GO przy danym ustawieniu. Do tego dostałem CD z fotkami ze "wzorcowego" obiektywu.
- Kolejna wymiana maili, stanęło na tym, że przyjadę.
Akcja:
- Wszedłem akurat w czasie przerwy obiadowej, był tylko jeden młody gość. W zasadzie byłem umówiony z kim innym, ale pokazałem mu moje wydruki, powiedziałem co i jak - stwierdził "no dobra, zobaczmy co jest grane".
- Przez cały czas trwania poniższego (1.5h) kręciłem się po labie, mogłem podgadywać, podglądać itp.
- Włożył swoją kartę, ustawił 70-200@200/2.8, standardowy target, pstryknął kilka fotek przekręcając MF za każdym razem
- Włożył kartę do kompa, obejrzał fotki, mrunkął "merde"
i podłączył aparat (bez obiektywu!) do innego kompa przez USB
- Uruchomił service software (ten sam z którego screenshoty krążą po sieci), wszedł do stosownego menu ustawiania AF, przesunął jeden suwaczek w lewo, poczekał aż ustabilizują się różne tam mrugające wykresy, wcisnął "Save", odłączył aparat
- Powtórka testu - lepiej. Ale ciągle źle.
- Powtórka dostrojenia
- Powtórka testu - może być (@200). Spróbujmy @70.
- Powtórka testu - źle, w drugą stronę
- No to przesuńmy suwaczek w drugą
- test - OK (nie "na zero" ale potwierdziłem, że wystarczająco dobrze dla mnie)
- No to jedziemy z 50/1.4
- Powtórka testu - źle, front-focus
No i generalnie tak przez półtorej godziny, aż w końcu udało sie wypracować ustawienie, na którym wszystkie trzy (jeszcze 17-40, ale tu akurat problem jest niewielki - f/4) obiektywy działały w miarę dobrze - bo oczywiście po ustawieniu pod jeden, psuły się inne - to trochę tak jak regulacja przerzutek w rowerze ;-)
Wszystkiego "na zero" sie ustawić nie dało, ale ostateczny wynik był taki, że jedyny problem to lekki BF przy 70-200@70. 100/2.8 Macro którego kupiłem niedawno również z tą 10-tką ostrzy idealnie.
Uprawnienia umieszczania postów