Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: A550 - pasy na zdjęciach pod słońce

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie A550 - pasy na zdjęciach pod słońce

Wykonawszy ostatnio swoim ókohanym powershotem A550 kilka zdjęć podświetlnych. Niby nic takiego, słońce mniej więcej centralnie u góry poza kadrem, ale świecące prosto w obiektyw. Zdjęcia wyszły dość zadymione, ale kit im w żagle, natomiast zakoczyły mnie zdecydowanie pojawiające się na nich - nie na całej klatce, a właśnie głównie w obszarach tych zadymień - poziome pasy. Żeby było śmieszniej, występują one wyłącznie przy kadrze poziomym, identyczne zdjęcia skadrowane w pionie wyszły bez zarzutu.

Pomniejszenie całej klatki (niestety mam problem z wstawieniem do sieci tak dużego pliku w całości):

I zaznaczony wycinek w skali 1:1:

Czy jest to normalne zachowanie matrycy (wynikłe z samego jej działania względnie odblasków światła), czy też także z nią coś jest nie tak?
    Wszystkie inne zdjęcia - poza tymi kilkoma zrobionymi w poziomym kadrze pod słońce - wychodzą bez nijakich niespodzianek.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Coś już napisał
    Miasto
    Chicago, IL

Domyślnie

Ja mysle ze matryca jest ok. To wyglada bardziej na sprawe przeslony. Gdy przeslona jest uszkodzona na zdjeciu w powiekszeniu 1:1 pojawiaja sie pasy a zdjecie ogolnie wyglada na przeswietlone. Jednak w twoim przypadku nie sadze zeby to byla jakas awaria. Jak pada przeslona to jakiekolwiek zdjecie bys nie robil to jest bardzo przeswietlone. Mozesz poprobowac z ustawieniami recznymi (aczkolwiek pod swiatlo ciezko eksperymentowac z przeslona) zmien czas naswietlania na mozliwe najkrotszy i dopasuj przeslone. Obserwuj co sie bedzie dzialo.

Domyślnie

Hi,

Przysłona jest raczej ok, poza tym działa bez zarzutu i nie mam z nią żadnych problemów. Wg EXIF wynosiła dla powyższego zdjęcia f/5,0 przy ogniskowej 18,7 mm, czyli była całkowicie otwarta. Na innym z podobnie pasiastych zdjęć była z kolei zamknięta (f/7,1 przy 7,9 mm), a efekt pasków był identyczny.
    Zdjęcie jest wyblakłe raczej z powodu zadymienia od bocznego światła niźli z powodu prześwietlenia - z drugiej strony A550 (jak i A530 zresztą) ma chorobliwą tendencję do prześwietlania przy pomiarze matrycowym i korekcja -1 EV przy zdjęciach krajobrazu to nic niezwykłego, można ją wrzucić w zasadzie na stałe.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Czy to zjawisko występuje przy wszystkich rozdzielczościach?
    Podobne zjawisko miałem w skanerze, przy większej rozdzielczości było niezauważalne.

Domyślnie

Ha, to jest dobre pytanie - ale robię zdjęcia tylko przy maksymalnej rozdzielczości (inna sprawa, że sam zadaję sobie pytanie po co - przy tak beznadziejnym obiektywie wystarczyłyby chyba 2MPix :/ ).
    Cóż, gdy pogoda się poprawi czeka mnie kilka dodatkowych testów pod kątem słońca.

Pzdr

Grzesiu
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Uprawnienia umieszczania postów