Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: 580 EX pomiar ekspozycji z body

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie 580 EX pomiar ekspozycji z body

Były podobne tematy, ale mnie nurtuje jedna rzecz, jak to jest do końca z tą lampą i współpracą z body. Mam 350D i 24-105 i uzywam zawsze centralnego punktu AF z uwagi na taki sobie AF w tym body. Zauważyłem, że lampa ustwawia w zasadzie siłę błysku właśnie na punkt AF, obojętnie jakiego pomiaru ekspozycji używam. Dlaczego się tak dzieje, czy w trybie ETTL II, lampa sama nie powinna ustawiać ekspozycji, oczywiście w trybie M, do tego co widzi jej czujnik, a nie AF aparatu i prawidłowo ustawić ekspozycję na całą scenę??????

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MartinF Zobacz posta
    uzywam zawsze centralnego punktu AF z uwagi na taki sobie AF w tym body. Zauważyłem, że lampa ustwawia w zasadzie siłę błysku właśnie na punkt AF, obojętnie jakiego pomiaru ekspozycji używam.
    bo "metering mode" odnosi się tylko do światła zastanego.

Dlaczego się tak dzieje, czy w trybie ETTL II, lampa sama nie powinna ustawiać ekspozycji, oczywiście w trybie M, do tego co widzi jej czujnik,
    a to ona ma jakiś czujnik?
    wg mojej wiedzy swój czujnik ma dopiero II wersja tej lampy (580EX II), a poprzednio trzeba by sięgnąć daleko wstecz aż do 299t :-)

prawidłowo ustawić ekspozycję na całą scenę??????
    tak to już jest z tym E-TTL.
    przy pomiarze światła błyskowego masz tylko wybór pomiędzy centalnym pktem AF, a aktywnym pktem AF (jeśli używasz innych niż centralny)

Trochę może cię poratować FEL - kierujesz pkt AF na tę część kadru, którą chcesz mieć dobrze naświetloną i przyciskiem * wyzwalasz przedłysk.

a jeśli chciałbyś, aby przy pomiarze błysku była brana pod uwagę cała scena to IMHO nie pozostaje zakup lampy z własną automatyką tyrystorową.
    Co lepsze modele to Canon 580 EX II, Canon 299t, Soligor 42D (AS), Topca 330CX (CTX), wybrane Metz, Nikon SB z górnej półki też chyba zawsze miały własną automatykę.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ok, a czy wszystkie puszki tak mają (pomiar błysku zależny od punktu AF), łącznie z 5D?
    Z tego co czytałem to używanie FEL miało jedynie sens przu ETTL, a przy II lampa powinna sama dopierać błysk, do tego co widzi?
    Z Fel też jest zabawa bo przed każdą fotką powiną blokować się ekspozycję i błyskać w próżnie, to trochę wkurza np, parę młodą.
    Co byś radził? bo zostaje chyba wybór ostrości na jakiś punk neutralny, Fel, potem ostrzenie na własciwy cel i tak w kółko?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ok, a czy wszystkie puszki tak mają (pomiar błysku zależny od punktu AF), łącznie z 5D?
    Tak, pomiar błysku jest zawsze przywiązany do pktu AF.
    masz jedynie wybór, czy to ma być pkt środkowy czy inny aktywny w danym momencie (jeśli używasz wielu).

Z tego co czytałem to używanie FEL miało jedynie sens przu ETTL, a przy II lampa powinna sama dopierać błysk, do tego co widzi?
    powinnieć powinna, a co robi - sam widzisz...

Z Fel też jest zabawa bo przed każdą fotką powiną blokować się ekspozycję i błyskać w próżnie, to trochę wkurza np, parę młodą.
    Co byś radził?
    W sumie już napisałem: lampa wyposażona we własny czujnik naświetlenia (czyli działająca bez TTL)
    sam sie nad taką zastanawiam, tylko nie wiem jeszcze czy to będzie 580EX II czy 299t czy też może poczekam na 430EX II mając nadzieję, że pojawi się w niej taka automatyka błysku (przez analogię do 580EX - 580EX II)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów