Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: akumulatorki do lampy ...

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToSemJa Zobacz posta
    No wiec chyba kupie taki oto zestawik:
    http://www.allegro.pl/item252526935_...oop_aa_4x.html
    Zobacze jak sprawuja sie te Eneloopy, potem moze pomysle nad kompletem tych GP Recyko+ jesli eneloopy nie wytrzymaja weekendu reporterki

Dzieki za pomoc

Pzdr
    Nie ma za co. Przy okazji niech Ci nie przyjdzie do głowy masochizm w postaci ładowania akumulatorów R6/AA (R3/AA, zwłaszcza o niższej pojemności i/lub noname owszem, można) @200 mA. IHMO Strata czasu, bez uzasadnienia technicznego, w dodatku przeciw traktowaniu R6 @200 mA przemawia to, że często przy takim ładowaniu aku zostają nie doładowane do końca. Spokojnie możesz ładować R6/AA @500 lub @700 mA.

Co innego R3/AAA, tam 700 mA może być za dużo, w związku z tym że często realna pojemność aku to ok. 800 mAh, zaś dla aku klasy "noname" ładowanie prądem ~1C to może być zbyt wiele. 500 mA powinno być dla większości bezpieczne. Ale nawet tam (poza super-śmietnikiem o realnej pojemności poniżej 500 mAh) "nie widze" zastosowania dla 200 mA.

Widze je natomiast w wypadku reanimowania zabytkowych ogniw NiCD, o b. niskich pojemnościach, takich jak np. "wykopek archeologiczny", jaki mi się ostatnio trafił w postaci Sanyo Cadnica o pojemności 475 mAh, i zalecanym* ładowaniu przez.. 14-16 godzin @ 48 mA! Ale to tylko w celach naukowych.

* w/g nadruku na aku.
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Początki nałogu

Domyślnie

Eneloopy sa ok. Naprawde fajne akumulatorki.
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Witam znalazłem o takie baterie GP NiMH ReCyko 2100mAh. Jak myślicie ?? Są OK ?? A jak ładowarka do tego to też GP z zestawu. Czy może być innej firmy ??

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Witam znalazłem o takie baterie GP NiMH ReCyko 2100mAh. Jak myślicie ?? Są OK ?? A jak ładowarka do tego to też GP z zestawu. Czy może być innej firmy ??
    Facet nie przesadzaj. 350 postów na liczniku, a forum przeszukać nie łaska? Nie mówiąc o tym że wypowiedzi "na temat" (pozytywne dot. akumulatorów o które pytasz) masz w wątku w którym zadajesz pytanie.

Na temat aku już parukrotnie były dyskusje, w co najmniej paru wątkach.

Tak czy inaczej Ci odpiszę w paru zdaniach: te aku są zdecydowanie OK (praktycznie to tzw "jeden czort" użytkowo porównując do np. Sanyo Eneloop'ów od których "się zaczeło" - co masz na tacy w tym wątku podane), a ładowarek GP nie polecam. Polecam (i nie jestem w tym odosobniony) BC 700 lub BC 900, o których więcej sobie też poczytasz u nas, jak tylko skorzystasz z funkcji search..
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Szybkie pytanie: Jak sie maja aku AA Energizera vs Varta Professional?
    Akurat mam zamiar kupic i mam te dwa do wyboru :/

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Szybkie pytanie: Jak sie maja aku AA Energizera vs Varta Professional?
    Z ogniwami Energizer'a dał bym sobie spokój. Miałem kilka kompletów i z większością był problem : stwarzały problemy podczas ładowania, nie wykazywały pełnej wydajności i bardzo długo (w porównaniu do innych ogniw tego samego typu) się ładowały. Finał używania tych ogniw był taki iż większość z nich uległa uszkodzeniu, a ogniwa GP oraz Sanyo Eneloop które wykorzystywałem równolegle działają do dzisiaj.

Oczywiście nie chciał bym generalizować "problematyczności" ich używania, jednakże ww. problemy odnosiły się do większości ogniw tego producenta które posiadałem. Ogniwa były kupowane w różnych odstępach czasu z różnych źródeł, tak więc ewentualne "trafienie" na wadliwą serię mogę raczej wykluczyć.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 30-03-2009 o 11:15
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie

Domyślnie

dokladnie te:

varta czteropak i energizer 2x 2aku

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Używałem dokładnie takich samych jak te po prawej stronie ,tyle że o pojemności 2500 mAh.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Z klasy 2700mAh świetne są Sanyo - po roku używania jeden komplet dalej ma 2600-2800 mAh.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Ja mam Sanyo 2500 i po 2-3 latach posiadania (ok 25-30 ladowan / rozladowan) jest grubo ponad 2000mAh.
    Po ok roku robilem im testy i mialy 2,44-2,48 mAh
    Ladowane zawsze na max 500mA
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów