Daj zdjecie tylko zaznacz ze musi byc podpisane (najlepiej 15 pkt., bold, w poprzek zdjęcia)
Czy świat oszalał?
Daj zdjecie tylko zaznacz ze musi byc podpisane (najlepiej 15 pkt., bold, w poprzek zdjęcia)
Czy świat oszalał?
wiedzę uzupełniam tu: www.tutorialik.pl
chodzi o foty wystawione w sieci ??
moje zdanie jest takie - a w zyciu nigdy !!
z tego może być naprawde niezła kaska
i nie jest to naprawde tekie trudne.
Zanjdziesz gdzieś swoje foto - i bum juz jest na nowy obiektywik a przynajmniej na dobrego polara
ze niby nieetyczne ? no moze, ale czy "pozyczkobiorca" postępuje etycznie ?
Wszystko fajnie - udowodnić sie da. Tylko co z tego? Sąd przyzna ci racje i co ?
Nie wiem jak to jest, ale mniemam ze jek jakiejś firmie udostepni się zdjęcie za 0pln to otrzymanie jakiejś opłaty od innej firmy, króra uzyje tej samej fotki łamiąc prawo może byc trudne. Tym bardziej jesli nie ma sie name'u i ceny z nim związanej. Super biedronkę mozna ściągnąć za grosze z fotostocka i zdaje się że dla sądu tyle takie zdjęcie bedzie warte. Ale moge się mylic. Kara będzie ale odszkodowania się nie nalezy spodziewać.
chyba zwiazek ma, bo sąd musi ocenic na jaka wartość został fotograf okradziony. Na jakiej podstawie to robi? Nie wiem - po prostu mam watpliwości. Skoro piszę głupoty (a może tak być) napisz na jakiej podstawie to się odbywa. Bo zdaje sie że kradziez kradzieży nierówna (patrz batonik vs samochód) - znaczenie ma też wartość a nie sam fakt czynu.
aha tu jest mowa o kradziezy i dochodzeniu praw a nie o możliwości sprzedania czegoś w różnych cenach??:
Ostatnio edytowane przez nor ; 09-10-2007 o 08:31 Powód: Automerged Doublepost
Sam oddałem zdjęcia polityka ze znanym piłkarzem do obecnej kampanii za darmo... Umówilem sie na podpis na zdjęciu - i aż mi było głupio że aż tak duży podpis zrobili.
Ogólnie wydaje mi się że za bardzo koncentrujecie sie na kasie. Jak chcecie zarabiać to róbcie foty do stocków albo załóżcie agencję. Jeżeli sama satysfakcja komuś nie wystarcza to trudno mówić tu o hobby.
Oddaj albo nie, Twój wybór. Przytnij zdjęcie, usun EXIFa i ciesz się że Twoje zdjęcie komuś się spodobało.
Canon 1D MarkIII i kilku ulubieńców: 400/2.8 IS + 135/2.0 + 35/1.4 + ...
pytanie z innej beczki (nie moge znalezc na forum) wiecie może gdzie można znależć szablon umowy o wykorzystanie zdjęcia? mowie z punktu widzenia fotografa udostepniajacego zdjecie innej osobie.
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
a ew. źródło non-comercezdjecia też będą udostepnione bezpłatnie, mi chodzi tylko o ograniczenie modyfikacji na nich i użytko do konkretnego folderu
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L