Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Ktos prosi o moje zdjecie

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie Ktos prosi o moje zdjecie

Witam, dostalem taki mail:
    Witam bardzo mi się podoba Twoje zdjęcie z Biedronką, jest poprostu świetne! Chciałbym je wykorzystac do zrobienia ulotki reklamującej impreze klubową, czy była by taka mozliwość? Czy mógłbyś przesłać mi to zdjęcie w wysokiej rozdzielczości? Oczywiście na ulotce było by napisane kto jest autorem tego zdjęcia Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
    ...........
    Oczywiscie chetnie im to dam , ale mam w zwiazku z tym pytanie, jak sie zabezpieczyc zeby nigdzie dalej ono nie poszlo, zmniejszyc troche, wstawic na nim swoj podpis?
    Jak pozniej ew. udowodnic ze to moje?
    Mail przyszedl z domeny op.pl, imie.nazwisko@op.pl.
    Jedyne co bym chcial uzyskac za uzyczenie zdjecia to jedna taka wydrukowana ulotke.
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

poprostu ktos chce sobie za darmo wykorzystac zdjecie zamiast je kupic.zadna to firma,poprostu ktos zamiast zaplacic chce miec to za darmo. znam takie sytuacje.do moich znajomych tez pisali takie mejle,a jak zapytali o szczegoly,pieniadze,prawa autorskie itd to kontakt ucichl. odradzam.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jeśli godzisz się z przekazaniem zdjęcia to najprościej spisać umowę w rodzaju: "... przekazuję nieodpłatnie do jednokrotnego wykorzystania tu i tu.."

Przed kradzieżą zabezpieczyć się wręcz niesposób. Poźniejsze udowodnienie nie jest trudne ale... korowody sądowe to u nas droga przez mękę.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Danielo Zobacz posta
    poprostu ktos chce sobie za darmo wykorzystac zdjecie zamiast je kupic.zadna to firma,poprostu ktos zamiast zaplacic chce miec to za darmo. znam takie sytuacje.do moich znajomych tez pisali takie mejle,a jak zapytali o szczegoly,pieniadze,prawa autorskie itd to kontakt ucichl. odradzam.
    No ale to chyba jasne, że ktoś chce za darmo i wcale tego nie ukrywa. Skoro Jackowi to nie przeszkadza, to chyba samo to nie jest problemem, tym bardziej, że człowiek otwarcie stawia sprawę i grzecznie pyta.

Co do zabezpieczenia, to technicznie raczej nie zabezpieczysz, możesz co najwyżej oznakować w jakiś charakterystyczny sposób aby w razie czego łatwiej było Ci udowodnić autorstwo. Jeśli masz rawa to go sobie zachowaj, a udostępnij tylko jpg. Jak masz tylko jpg, to możesz np. minimalnie przeskalować np. o 1% w dół i taką kopie udostępnić. Możesz wstawić w kopii kilka niewidocznych pixeli w określonych miejscach.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 05-10-2007 o 11:12
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Przed kradzieżą zabezpieczyć się wręcz niesposób. Poźniejsze udowodnienie nie jest trudne ale... korowody sądowe to u nas droga przez mękę.[/QUOTE]

No przed kradzierza nie, ale przeciez jakis sposob musi byc zeby udowodnic ze to moje przed sadem ewentualnie, sa przeciez takie procesy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    No ale to chyba jasne, że ktoś chce za darmo i wcale tego nie ukrywa. Skoro Jackowi to nie przeszkadza, to chyba samo to nie jest problemem, tym bardziej, że człowiek otwarcie stawia sprawę i grzecznie pyta.

Tak dokladnie dam za darmo ale chce uzyskac tylko taka jednoa ulotke dla siebie

Co do zabezpieczenia, to technicznie raczej nie zabezpieczysz, możesz co najwyżej oznakować w jakiś charakterystyczny sposób aby w razie czego łatwiej było Ci udowodnić autorstwo. Jeśli masz rawa to go sobie zachowaj, a udostępnij tylko jpg. Jak masz jpg, to możesz np. minimalnie przeskalować np. o 1% w dół i taką kopie udostępnić. Możesz wstawić w kopii kilka niewidocznych pixeli w określonych miejscach.
    Tu uprzedziles moje pytanie wlasnie, chodzilo mi wlasnie o techncznie oznakowanie, jakies zabezpieczenie i napisales
    Ostatnio edytowane przez Jacek23 ; 05-10-2007 o 11:13 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek23 Zobacz posta
    No przed kradzierza nie, ale przeciez jakis sposob musi byc zeby udowodnic ze to moje przed sadem ewentualnie, sa przeciez takie procesy.
    Można:
    -Złożyć zdjęcie u notariusza
    -zrobić odbitki i rozdać znajomym

tylko że to wszystko kosztuje a dalej trzeba swoje dochodzić w sądzie.

EDIT: Wkodowane kropki w jpega nie będą widoczne na druku - więc jak potem udowodnić, że to Twoje? Pomniejszanie też nic nie da - do druku zdjęcie i tak będzie przeskalowane.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-10-2007 o 11:17

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jeśli godzisz się z przekazaniem zdjęcia to najprościej spisać umowę w rodzaju: "... przekazuję nieodpłatnie do jednokrotnego wykorzystania tu i tu.."
    Dokładnie, i nie zalezy to od tego czy płatnie czy nie. Ja mam mniej więcej takiego gotowca (znaczy gotowiec jest po angielsku, to tłumaczenie na kolanie):

Imię, nazwisko, adres

miejsce, data

Licencja fotograficzna (czy jak to się tam po polsku nazywa)

Niniejszym udzielam (panu X/firmie Y) bezwarunkowej, wielokrotnej, nieograniczonej, nie-wyłacznej licencji na używanie, powtórne uzywanie w dowolny sposób i do dowolnych celów (włączając tworzenie... kurde... no derivative works ;-)) zdjęcia przedstawiającego tu opis zdjęcia.

Płatność w wysokości tyle i tyle powinna zostać przesłana na nastepujące konto: (i tu numer).

imię nazwisko
    podpis
    Pewnie jakby się znalazł prawnik to by się przyczepił do co drugiego słowa ;-) ale to tak naprawdę nie o to chodzi. No i tu jest pełna dowolność w zmianie słówek - zamiast "wielokrotnej" może być "jednokrotnej" z opisem celu publikacji na końcu, można dorzucić wyłaczność, no i oczywiście regulować numerek w drugim paragrafie, w szczególności usunąć go w całości

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Przed kradzieżą zabezpieczyć się wręcz niesposób. Poźniejsze udowodnienie nie jest trudne ale...
    Dokładnie. Technicznie zabezpieczyć zdjecia się nie da, co najwyżej formalnie, żeby później łatwiej było dochodzić praw. Po pierwsze można dać zdjęcie odrobinę przycropowane i w JPG (mając RAW). No i poza tym, to tu się właśnie przydaje papierek j.w., nawet jesli dajesz zdjęcie za darmo - bo zabezpiecza Cię to przed tłumaczeniem się delikwenta "no co, przecież dał mi zdjęcie za darmo, to chyba mogę sobie z nim robić co chcę?".

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

- wycinasz EXIF

- przycinasz fote o 10 pix

- wypelniasz umowe o udzieleniu licencji jednorazowej - dostępna na stronie ZPAF - pamiętaj by dokladnie wypełnić gdzie ma się znaleśt fote itp

- nagrywasz fotke na CD

-wkładasz CD i umowe do koperty.

Koniec. Nic innego nie mozesz zrobić

Tzn mozesz. Mozesz olać sprawe i nic nie dawać

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jeszcze tylko dodam, że to kradzież trzeba udowodnić a nie, że się jest niewinnym.

Złodziej zawsze może powiedzieć, że oryginał zdjęcia się nie zachował - zwłaszcza po kilku latach zanim dojdzie do procesu. Stąd efektywność zabezpieczeń w rodzaju "przycinanie o 10 pikseli" czy wycinanie EXIFa jest raczej znikoma. Oczywiście można to zrobić tylko przed sądem i tak trzeba udowodnić, ze doszło do kradzieży.

Janusz,

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Stąd efektywność zabezpieczeń w rodzaju "przycinanie o 10 pikseli" czy wycinanie EXIFa jest raczej znikoma. .

Duby smalne chłopie duby smalne

Wez na podstawie odbitki udowodnij że fotka jest Twoja "bo zgubiłeś negatyw"

Rocznie prowadze 10 -12 spraw o kradzież zdjęć więc jak o czymś nie wiesz TO SIĘ NIE WYPOWIADAJ

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów