Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Time-Lapse czyli łączenie zdjęć w film

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

może jestem dziwny, ale ja takie rzeczy robię Lightroomem
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

PhotoLapse jest darmowy i służy zasadniczo tylko do klejenia time lapse'ów.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki. Ściągnąłem wczoraj VirtualDub ale jeszcze go nie zainstalowałem - wypróbuję zaraz PhotoLapse bo mam większe zaufanie do dedykowanych programów.

Domyślnie

VirtualDub sprawdza się fantastycznie i można skleić dobre video HD

a ja mam pytanko odnośnie tych timelapsów
    znalazłem dziś bardzo fajny taki filmik

i proszę o pomoc i podpowiedz jak zrobić takie płynne przejście jakby się nie miało slider ale bez slidera (chodzi mi o szyny czy wozki pod aparat które automatycznie przesuwają się gdy robimy zdjęcia) np tak jak w tym filmiku w 36 sek macie jakieś dobra rady
    z góry dzięki za pomoc
    Ostatnio edytowane przez gudi ; 10-04-2012 o 21:23

Bywalec Awatar pemstudio
    Miasto
    Piotrków Tryb.

Domyślnie

Do ruchu zostaje albo slider (manualny lub automatyczny) lub zabawa w programie do składania. Można też statyw lub inny przyrząd do aparatu przesuwać powoli samemu ale nie zawsze daje to zamierzony efekt.

Domyślnie

pemstudio, no właśnie chodzi mi bardziej o tą technikę przesuwania statywu ...
    ma ktoś jakieś wskazówki jakich błędów unikać tak jak w filmiku który podałem wygląda ta technika świetnie
    planuje zrobić to samo na moście boje się że zmarnuje 1000 klapnięć

Bywalec Awatar pemstudio
    Miasto
    Piotrków Tryb.

Domyślnie

Sam do czegoś takiego się przymierzałem już kilka razy ale jakoś zawsze ujęcie nie doszło do skutku. Na pewno po wykonani zdjęć nie obejdzie się bez stabilizacji jak tu : Co to reszty to chyba trzeba pilnować momentu przesuwu statywu oraz odległości.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki.
    PhotoLapse na razie mi wystarcza i teraz tylko kombinuję jak zmusić mojego Canona s100 do rejestracji odpowiedniej ilości ujęć. CHDK jeszcze nie powstał na s100, pilota-wężyka z sekwencyjnym wyzwalaniem migawki nie ma, telefonem z androidem da rade sterować tylko Canony serii Eos.
    Można to robić poprzez laptopa ale to niezbyt poręczne rozwiązanie ew. trzymać wciśniętą migawkę ale to ma tylko zastosowanie w krótkich i dynamicznych Timelapsach bo do uchwycenia zjawisk naturalnych (zachód słońca) się nie nadaje.

Domyślnie

o kurde kozackie to
    nawet nie pomyślałem że taki problem może wystąpić tylko skąd ten cs 5.5 wziąć
    czyli bez tego raczej o przesuwaniu statywu nie ma szans bo wystapią takkie problemy

A jak myślisz jeśli już przesuwać statyw to co ile sek. czy zdjęć żeby to płynie wyglądało i o jaką odległość

Bywalec Awatar pemstudio
    Miasto
    Piotrków Tryb.

Domyślnie

Adobe to chyba kupić by wypadało albo w wersji 30 dniowej pobrać sobie na próbę.

A teraz o TL;-) musisz odpowiedzieć sobie na pytanie jaki kadr zaczyna a jaki kończy ujęcie. I na podstawie tego zobaczysz odległość którą aparat musi pokonać. Po tym przemyśl ile finalnie ujęcie ma trwać. Mając już te 2 wartości policzysz swobodnie sobie co i jak przestawiać.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów