Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
witam i odświeżam z grozą.....

zauważyłem w mojej 350D że zarówno przy C 24-70 jak i 50 1.8 mam jakieś 3-5 cm. BF co przy portretach jest dosć kłopotliwe.....

jak sądzicie zaryzykować z samym body??
Powiem tak - jak trafisz będzie dobrze już za pierwszym razem, a jak nie:

znajomy kupił wysyłkowo canona 85 1,8, podpiął w domu pod 5d i niestety był backfocus, tak ze 2 cm z odległości minimalnego ostrzenia. Będąc w Warszawie zawiózł na kalibrację na gwarancji do serwisu.
Oczywiście namawiali go na zostawienie body, ale nie chciał (podobno kiedyś komuś rozregulowali body i źle działało z kilkoma obiektywami).

W końcu przystali na kalibrację do tzw. serwisowego body. Po odesłaniu obiektywu, okazało się, że wada się zmniejszyła, ale tak o połowę.

Więc kolejny raz pojechał do serwisu po wcześniejszym wytłumaczeniu sprawy i umówieniu się na konkretną godzinę. Tym razem zabrał body. Kalibracja trwała nie więcej niż 20 minut, kumpel mógł sprawdzić na miejscu i ewentualnie zasugerować dalsze poprawki.

Poniżej wrzucam porównanie zdjęć po pierwszej kalibracji i po drugiej, 'nadzorowanej' osobiście:

Szkło po pierwszej kalibracji miało backfocus na trzech body 5d, jednym 40d,jednym 50d, które z kolei były sprawdzane przez z dwoma 35 1,4 L, dwoma 24-70 2,8 L, jednej 135 2,0 L, jednej 50 1,8, jednej 70-200 2,8 L.

Jakie oni tam mają body, że im obiektyw z nim dobrze działał?
Wnioski nasuwają się same.