Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Jak to jest z kalibracją na Żytniej?

Domyślnie

Ja wysłałem samo body z FF. Za pierwszym razem powiększyli FF prawie 3 razy!
    Wysłałem drugi raz i napisałem wyraźnie ile przesunąć pkt ostrzenia z odległości 1 metra (test zrobiłem dla ogniskowej 85 mm bo na takiej oni testują ponoć).
    Teraz jest praktycznie OK.

U mnie FF zależał od ogniskowej - im większa ogniskowa tym wada mniejsza - dla mnie to logiczne, choć panowie z serwisu upierali się, że jak tak jest to nie może być puszka tylko szkła. Bzdura, chyba nie uważali na lekcjach fizyki :-D

Dlatego za drugim razem się nie rozpisywałem tylko podałem wartość FF dla ogniskowej 85 mm.

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

o kurde to nie za dobrze bo nie moge sobie pozwolić na miesięczne zycie bez aparatu

a z tego co czytam to prawie zawsze trzeba co najmniej 2x wysyłac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    witam i odświeżam z grozą.....

zauważyłem w mojej 350D że zarówno przy C 24-70 jak i 50 1.8 mam jakieś 3-5 cm. BF co przy portretach jest dosć kłopotliwe.....

jak sądzicie zaryzykować z samym body??
    Powiem tak - jak trafisz będzie dobrze już za pierwszym razem, a jak nie:

znajomy kupił wysyłkowo canona 85 1,8, podpiął w domu pod 5d i niestety był backfocus, tak ze 2 cm z odległości minimalnego ostrzenia. Będąc w Warszawie zawiózł na kalibrację na gwarancji do serwisu.
    Oczywiście namawiali go na zostawienie body, ale nie chciał (podobno kiedyś komuś rozregulowali body i źle działało z kilkoma obiektywami).

W końcu przystali na kalibrację do tzw. serwisowego body. Po odesłaniu obiektywu, okazało się, że wada się zmniejszyła, ale tak o połowę.

Więc kolejny raz pojechał do serwisu po wcześniejszym wytłumaczeniu sprawy i umówieniu się na konkretną godzinę. Tym razem zabrał body. Kalibracja trwała nie więcej niż 20 minut, kumpel mógł sprawdzić na miejscu i ewentualnie zasugerować dalsze poprawki.

Poniżej wrzucam porównanie zdjęć po pierwszej kalibracji i po drugiej, 'nadzorowanej' osobiście:

Szkło po pierwszej kalibracji miało backfocus na trzech body 5d, jednym 40d,jednym 50d, które z kolei były sprawdzane przez z dwoma 35 1,4 L, dwoma 24-70 2,8 L, jednej 135 2,0 L, jednej 50 1,8, jednej 70-200 2,8 L.

Jakie oni tam mają body, że im obiektyw z nim dobrze działał?
    Wnioski nasuwają się same.

Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

a ja :/

a pewnie nie ma jakiegoś sposobu zeby samemu sobie wykalibrować :P

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

o kurde to nie za dobrze bo nie moge sobie pozwolić na miesięczne zycie bez aparatu

a z tego co czytam to prawie zawsze trzeba co najmniej 2x wysyłac
    Miesiąc??

Nawet jakbyś 2 razy wysyłał to góra 2 tygodnie. Ja wysłałem raz i: z Sigmą 70-300 ostrzy o wiele lepiej (jak będę nad morzem to zawiozę Sigmę do kalibracji), sprawdzałem też w sklepie z większością canonów - właściwie tylko z 50mm f/1.8 miał mały FF. We wtorek wysłałem aparat i na następny wtorek był już u mnie...

Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

to chyba coś się jednak tam poprawiło :P

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

to chyba coś się jednak tam poprawiło :P
    ja wysłałem swój zestaw i bardz dobrze ustawili.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_o Zobacz posta
    Pan serwisant wyszedł i po zobaczeniu sprzętu powiedizał że 30D i 85 to mogą wziąć, ale 50 to się nie kalibruje, bo nawet podobno nie ma takiej możliwości
    Czy to prawda? Ja wlasnie w swojej 50 1.8 mam FF. Kalibrowal ktos ten obiektyw moze?

Swoja droga to ja niestety tez musialem skorzystac z serwisu i kalibracji AF. Moja puszka miala FF a jedyny obiektyw jaki mialem BF (o dziwo w tym tandemie wychodzilo ostro w punkt) ale przyszedl w koncu czas na zakup 17-55 2.8 IS i oddalem puche i szkielka do kalibracji. Regulacja bardzo udana. Bez porownania, nie zawiodelem sie na serwisie. Chyba sie zaczeli bardziej przykladac. Jedyny minus to czas jaki czekalem (doskladnie 2 tygodnie od daty wyslania do odbioru paczki).No ale zrobione dobrze. W kazdym razie 17-55 z 40D graja idealnie ale 50tka dalej ma BF (nie byla regulowana). Myslalem ze nie wyregulowali ze wzgledu na to ze nie mialem canonowskiej tylko sklepowa gwarancje.W sumie to nie podali przyczyny. Ale teraz juz nie wiem czy poprostu dlatego ze tego obiektywu sie podobno nie da regulowac... Czy to mozliwe ze "zaawansowanie" konstrukcji tego taniego szkla na to nie pozwala? Mam zamiar wybrac sie do sklepu gdzie kupilem ten obiektyw w celu zrealizowania gwarancji ...

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów