Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Jak to jest z kalibracją na Żytniej?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz8402 Zobacz posta
    a wiecie ile orientacyjnie kosztuje kalibracja obiektywu?
    Zależy jakiego. Stałka to poniżej 100zł. Zoomy więcej. Poszukaj na forum były podawane ceny.

Coś już napisał
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

aptur dzięki za info
    zauważyłem w moim 50/1.4 bf i mimo że jest na gwarancji to oddam go na czapskich do ustawienia jak mam się użerać z csi to dziękuję.
    pozdrawiam
    40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4L+580ex II+580ex

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Jesli chodzi o kalibracje zooma typu 70-200 to jest to koszt okolo 160 zl. Stalki okolo 80 zl. lub troche mniej. Dodatkowo na wykonana usluge serwis daje 6cio miesieczna gwarancje. W kazdym razie ja taka dostalem.

Jesli chodzi o kalibracje - dla tych co nie lubia czekac i maja jeden dzien wolnego a mianowicie CZWARTEK (serwis jest czynny troche dluzej w ten dzien), proponuje zadzwonic i umowic sie konkretnie na dany dzien i zawiezc aparat do serwisu. Ja tak zrobilem, aparat ze szklami dostarczylem o godzinie 12 i o 18 odebralem wszystko spowrotem juz skalibrowane. Bez czekania tygodniami, nerwow, obawy czy co doszlo czy nie doszlo, a do tego mozna sobie od razu na miejscu sprawdzic czy skalibrowane jak nalezy. No ale jak napisalem - wymaga to pofatygowania sie osobistego, chociaz czasem warto.

Nie wiem ile teraz kosztuje czysczenie matrycy na Zytniej ale np na Czapskich w Krakowie do pazdziernika obowiazywala cena 50-60 zl.... ostatnio jak dalem aparat bo paskudnie zasyfilem porannymi plenerami, zaplacilem o zgrozo 100 zl. Czas pomyslec o samodzielnym czyszczeniu.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

szu
    Guest

Thumbs up

Sprawa załatwiona dzięki mojemu kuzynowi (obecnemu również tu na forum).

Koszt 170,- z przesyłką tam i z powrotem. Ale w końcu jestem happy :-P.

BF w body skorygowany idealnie!

Domyślnie

Witam
    a powiedzcie mi czy na Czapskich w Krakowie skalibrują mi T 17-50 2.8 do body 350D.

dgnr
    Guest

Domyślnie

Mam Canona 70-200 2.8 z okropnym BF przy fotogratowaniu dalekich obiektów. Czy jest jakaś opcja, żeby usunąć tą przypadłość w ramach gwarancji ? W serwisie zadałem pytanie, ale za każdym razem dostawałem odpowiedź troszkę wymijającą i padało stwierdzenie, żebym zabrał ze sobą aparat - ten na gwarancji nie jest. Do tej pory 70-200 F4 ostrzył idealnie. Na 17-40 też nie widziałem jakiś problemów. Obiektyw z BF testowałem też na innym aparacie i też widać było spory BF. Ten inny aparat też z kilkoma obiektywami działa dobrze. Wszystko wskazuje, że 70-200 2.8 jest kopnięty.
    Ostatnio edytowane przez dgnr ; 21-01-2009 o 14:42

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janusz333g Zobacz posta
    Witam
    a powiedzcie mi czy na Czapskich w Krakowie skalibrują mi T 17-50 2.8 do body 350D.
    Dzwoniłem niedawno do serwisu na Czapskich w sprawie kalibracji obiektywu (85 1.8) -- odpowiedź: nie kalibrują obiektywów. Za to całkiem dobrze czyszczą

michal_o
    Guest

Domyślnie

No i nadszedł czas wizyty w serwisie na Żytniej. 30D z 85mm/1.8 nie chciało grać (BF), przy okazji nienajlepiej było też z 50mm/1.8 i Tamronem 18-50mm/2.8. Tak więc pełen obaw i cały w stresie zaniosłem im komplet: body, 85 i 50. Pierwsze zaskoczenie: pani w recepcji, nie dość że całkiem ładna, to jeszcze niesamowicie miła (a biorąc pod uwagę legendy o wrednych paniach z serwisu jest zaskoczeniem). Pan serwisant wyszedł i po zobaczeniu sprzętu powiedizał że 30D i 85 to mogą wziąć, ale 50 to się nie kalibruje, bo nawet podobno nie ma takiej możliwości, ale że jeśli ma tą samą wadę co 85 to jest szansa że będize lepiej po kalibracji puszki. Po kilku godzinach stresu telefon, że sprzęt jest do odebrania, tylko żebym na miejscu w miarę możliwości przetestował go. Zaskoczenie kolejne, 30D i 85 chodzą bardzo dobrze, do tego poprawiła się jakość z 50 i Tamrona. Wszystko w miłej, kulturalnej atmosferze. Także nie wiem, czy miałem szczęście, czy może załoga serwisu zmienia podejście do tematu. Nie wiem czy ma znaczenie fakt, że moja usługa była w trybie "express" - dodatkowo płatna 122zł, bo potrzebuję sprzętu w weekend, a termin normalnie wyznaczyli mi na 3 marca. Także ja jestem zadowolony z działania serwisu, ale wiem że to może być wyjątek.

Domyślnie

Dolacze sie do pozytywnych opinii na temat "Zytniej" U mnie dobrze skalibrowali body, choc trwalo to ok 2 tygodni, to jedyny minus

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

witam i odświeżam z grozą.....

zauważyłem w mojej 350D że zarówno przy C 24-70 jak i 50 1.8 mam jakieś 3-5 cm. BF co przy portretach jest dosć kłopotliwe.....

jeśli chodzi o serwis czy wystarczy ze wyśle im same body(ta sama wada wiec to moze puszka zawodzi??), czy lepiej ze stałką a moze w ogóle te dwa obiektywy i puszke?

nie chce zostwac na 2 tyg. bez niczego a puszke zawsze moze uda się jakos załatwić gorzej ze szkłami....

jak sądzicie zaryzykować z samym body??

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów