Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Jak to jest z kalibracją na Żytniej?

Dopiero zaczyna Awatar MartineZ.oom
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Z tym serwisem (choć serwis to słowo nieadekwatne bo nigdy nie zdobili mi sprzętu za pierwszym razem) mam już jakieś doświadczenie i oto moje przemyślenia:
    1) Jeśli ktoś mieszka blisko lub w Wawie należy umawiać się na konkretny dzień, kiedy będzie serwis. Dostarcza się sprzęt rano a odbiera wieczorem przed zamknięciem.
    2) W miarę możliwości, należy samemu zdiagnozować problem i dołączyć opis w formie pisemnej oraz ewentualne zdjęcia obrazujące tenże problem. (Jak miałem hoty na matrycy to za pierwszym razem niczego nie zauważyli)
    3) Podczas odbioru sprzętu mieć ze sobą laptopa aby móc sprawdzić czy wykonano prawidłowo serwis (jak kalibrowałem puszkę do wzorca a 24-70L do puszki to z BF wyszedł FF - tak się rozpędzili z poprawianiem)
    4) Trzeba czasami uzbroić się w cierpliwość i być zawsze uprzejmym, rzeczowym i nie pouczać techników tylko wyrażać swoje zdanie. Już 2 razy widziałem dantejskie sceny panów biznesmenów z torbą eLek i 5D "robiomcym kupe na obrazie a nie prawdziwe ostre zdjecia" a technik ze spokojem odpowiadał, że "ten typ tak ma; a po za tym ostrość to pojęcie względne a przede wszystkim złudzenie optyczne". :wink:
    Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A to ciekawe... ciekawe jaka maja puszke wzorcowa?
    Pewnie jakąś skalibrowaną pod ten wzorcowy obiektyw.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Kalibracja nie wyszła:(

Otóż po kalibracji jest tak:
    1. Tamron ma 50 cm FF na 28 mm - można przyjać, że po serwisie AF nie działa wcale, coś ustawia i jest MYDŁO straszne...
    2. EF70-200f4L ma FF jakieś 15 cm na 70 mm
    3. Tokiny nie sprawdzałem, bo nie miałem juz nerwów...

Im dalej czyli w stronę 75 dla tamrona i 200 canona jest coraz lepiej, ale nigdy nie ostrzy w punkt Może dla 85 i 250 by się w końcu wstrzelił).
    No i znowu wiozę puszkę na Żytnią...

ech...

PS
    Piękny prezent na urodziny
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 16-10-2007 o 23:18

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

hehe, odpowiadam za kolege Rogera. za drugim razem wszystkie szkiełka ma w punkcik To jest chyba jakaś tradycja, że dopiero za drugim im się udaje??

Najbardziej mnie denerwuje, że się jednak da !! a to znaczy tylko jedno... totalna olewka klientów ze strony serwisu !!

BTW, ja na dniach wysyłam swojego dziada, może dołączyć notkę że to drugi raz?? nie chcę czekać 2x 2 tyg na sprzęt...

Cytat Zamieszczone przez Rogeros Zobacz posta
    Jako ciekawostke moge podac, ze tydzien temu odebralem z serwisu swojego 5D po kalibracji ukladu AF, po jakies glebie sprzetu potwornie mi swirowal uklad ostrosci. Puszka zostala zreperowana (teoretycznie) i uklad AF dostrojony do ich szkla wzrorcowego. PO calej operacji wykryto ze dwa moje szkla 35 F1.4 oraz zoom 28-70 F2.8L maja lekki FF wiec je wyjustowali oczywiscie za dodatkowa oplata. Efekt: juz pobiezne moje testy wykazuja ewidentny FF 1cm widoczny nawet na wyswietlaczu na 35 1.4 z odleglosci 30cm przy kilku matrach szklo nie nadaje sie do uzycia juz za bardzo. Podobnie z moim szklem 28-70 F2.8 ewidentny FF. Co najciekawsze szkla ktorych nie dotykali dzialaja dobrze... A zeby bylo jeszcze ciekawiej te same szkla ktore u mnie nie dzialaja po tej kalibracji u kolegi na innym 5D ostrza w punkt.

Zobacze co bedzie dalej ale juz w tym momencie nie moge pojac w jaki sposob serwis odeslal mi aparat z wyjustowanymi szklem ktore po prostym tescie zrobionym w 30sek wyraznie wykazuje blad i FF 1cm...

Troche sie boje tego serwisu

Medeski
    Guest

Domyślnie serwisy w niemczech

Witam na poprzednich postach znalazłem info że warto wysłać sprzęt do serwisów w niemczech może ktoś mógł by podać namiary na jakiś sprawdzony. Ja mam problemy z ostrzeniem w punkt, puszka D20 i szkło 24 - 70 L 2.8 Canona, męczy mnie strasznie FF, a po opiniach na temat serwisu na Żytniej jakoś nie mam odwagi wysłac im mojego sprzętu z góry dzięki za info .........

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Medeski Zobacz posta
    Witam na poprzednich postach znalazłem info że warto wysłać sprzęt do serwisów w niemczech może ktoś mógł by podać namiary na jakiś sprawdzony.
    W wątku obok http://canon-board.info/showthread.php?t=32098

Wystarczy PRZED napisaniem posta rozejrzeć się po tytułach wątków...

szu
    Guest

Domyślnie Odświeżam temat

Dopadło i mnie, najprawdopodobniej po aktualizacji 30D do 1.0.6.
    Przy obrabianiu ostatniej sesji pojawił się irytujący backfocus.

Przy odległości od obiektu 20-50m ostrość grubo za postacią.

Problem wygląda następująco:

50mm 1.8 = BF 30mm
    KIT@55MM = BF 30mm
    70-200mm 2.8@70 = BF 30mm
    70-200mm 2.8@200 = BF 4mm

Tablica z odległości 1,5m 45st.

Sprawdzone kilkakrotnie, zgodnie z instrukcjami z forum.

Ile na Żytniej kosztuje pogwarancyjna kalibracja do wzorca?

Dopiero zaczyna Awatar Corehoorn
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

Mi szybko odpisali ile kosztuje taka usługa albowiem okazało sie ze po wymianie migawki mam frontfocusa z każdym szkłem.

"Koszt kalibracji w naszym serwisie to 122 zł. Kalibracja wykonywana jest w
    przeciągu 5 dni roboczych."

Pytanie było odnośnie kalibracji body 350d

szu
    Guest

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanie:

Czy możliwe jest uzależnienie FF/BF od przysłony?
    Wydaje mi się, że z momentem przymykania BF rośnie.

Miejsce celowania AF = 15.
    Miejsce gdzie jest ostro na moje oko.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szu Zobacz posta
    Jeszcze jedno pytanie:

Czy możliwe jest uzależnienie FF/BF od przysłony?
    Wydaje mi się, że z momentem przymykania BF rośnie.
    tak, ale dotyczy to tylko IF AF lub RF AF
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów