Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Jak to jest z kalibracją na Żytniej?

Domyślnie Jak to jest z kalibracją na Żytniej?

Witam!
    Jak naprawdę jest z kalibracją w serwisie? Po rozmowie tel. z "uroczą" Panią z serwisu zgłupiałem... Chciałbym skalibrować 24-70 pod moje body, a dowiedziałem się, że najpierw kalibrują body pod swoją 85-tkę, a później obiektyw, ale w takim przypadku muszę wysłać wszystkie swoje szkła do kalibracji. Czy nie jest tak, że skoro moja puszka źle ostrzy z jednym szkłem, a z pozostałymi jest ok, to można byłoby tylko skalibrować to kiepsko ostrzące szkło?

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja również będę wysyłał swój zestaw do kalibracji 24-70 i 70-200 + 5D do kalibracji gdyz nie jestem zadowolony z efektów ostrzenia 24-70 + 5D
    Też chętnie się dowiem jak wygląda sprawa z kalibracją na żytniej, bedą WIDOCZNE efekty?? warto??
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez griszka Zobacz posta
    Witam!
    Jak naprawdę jest z kalibracją w serwisie? Po rozmowie tel. z "uroczą" Panią z serwisu zgłupiałem... Chciałbym skalibrować 24-70 pod moje body, a dowiedziałem się, że najpierw kalibrują body pod swoją 85-tkę, a później obiektyw, ale w takim przypadku muszę wysłać wszystkie swoje szkła do kalibracji. Czy nie jest tak, że skoro moja puszka źle ostrzy z jednym szkłem, a z pozostałymi jest ok, to można byłoby tylko skalibrować to kiepsko ostrzące szkło?
    Tak jest. Najwyrazniej albo pani nie wiedziala albo sie z nia nie dogadales. Musisz ja poinformowac ze nie chcesz kalibrowac puszki pod obiektyw referencyjny gdyz dobrze dziala ze wszsytkimi obiektywami z wyjatkiem jednego i to ten obiektyw chcesz skalibrowac pod swoj aparat a nie aparat pod jakis nie swoj obiektyw.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

We wtorek będę wiedział coś więcej.
    Musiałem odesłać Canona 400D do kalibracji i wymiany matówki (przy sposobności dołączyłem Canon 28-135 IS0 na ewentualne dostrojenie do puszki)

Cena za matówkę i kalibracje wynosi 210 zł.
    Aparat wysłałem 26 IX, wróci 9 X.

Co do kalibracji do obiektywu serwisowego, to wg mnie jest prawidłowe, ponieważ każdy dokupywany obiektyw, teoretycznie powinien źle ostrzyć, gdyby aparat był ustawiany do... przykładowo źle ostrzącego obiektywu (posiadanego)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Co do kalibracji do obiektywu serwisowego, to wg mnie jest prawidłowe, ponieważ każdy dokupywany obiektyw, teoretycznie powinien źle ostrzyć, gdyby aparat był ustawiany do... przykładowo źle ostrzącego obiektywu (posiadanego)
    Ale nam chodzi o dokalibrowanie jednego zle ostrzacego obiektywu z kilku obiektywow do body ktore dobrze ostrzy z pozostalymi szklami. Tak - da sie to zrobic ale trzeba serwis przekonac ze naprawde tego sie chce, czyli kalibracji AF w obiektywie a nie w puszce.

Domyślnie

Vitez
    To chyba Pani nie wiedziała, bo byłem zaskoczony, że muszę wysyłać wszystkie szkła, i kilka razy się jej pytałem, czy nie można jednego, a ona swoje... Dlatego chciałem się Was spytać jak to naprawdę jest Dzięki Vitez, teraz wiem, że można inaczej

Domyślnie

Jako ciekawostke moge podac, ze tydzien temu odebralem z serwisu swojego 5D po kalibracji ukladu AF, po jakies glebie sprzetu potwornie mi swirowal uklad ostrosci. Puszka zostala zreperowana (teoretycznie) i uklad AF dostrojony do ich szkla wzrorcowego. PO calej operacji wykryto ze dwa moje szkla 35 F1.4 oraz zoom 28-70 F2.8L maja lekki FF wiec je wyjustowali oczywiscie za dodatkowa oplata. Efekt: juz pobiezne moje testy wykazuja ewidentny FF 1cm widoczny nawet na wyswietlaczu na 35 1.4 z odleglosci 30cm przy kilku matrach szklo nie nadaje sie do uzycia juz za bardzo. Podobnie z moim szklem 28-70 F2.8 ewidentny FF. Co najciekawsze szkla ktorych nie dotykali dzialaja dobrze... A zeby bylo jeszcze ciekawiej te same szkla ktore u mnie nie dzialaja po tej kalibracji u kolegi na innym 5D ostrza w punkt.

Zobacze co bedzie dalej ale juz w tym momencie nie moge pojac w jaki sposob serwis odeslal mi aparat z wyjustowanymi szklem ktore po prostym tescie zrobionym w 30sek wyraznie wykazuje blad i FF 1cm...

Troche sie boje tego serwisu
    Marcin "Roger" Pojałowski
    GG: 27797

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak kupiłem 400D to trzy moje szkła ostrzyły dobrze, a jedno źle. Dałem to jedno do kalibracji do puszki wzorcowej i teraz ostrzy dobrze. Nie dawałem do kalibracji pod moje body, choć było to możliwe, bo nie chciałem go im zostawiać na parę dni - chciałem sam się nim bawić, a pomyślałem, że jest mała szansa, że body jest źle skalibrowane, trzy szkła też i to tak, że się błędy równoważą.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Jak kupiłem 400D to trzy moje szkła ostrzyły dobrze, a jedno źle. Dałem to jedno do kalibracji do puszki wzorcowej i teraz ostrzy dobrze. Nie dawałem do kalibracji pod moje body, choć było to możliwe, bo nie chciałem go im zostawiać na parę dni - chciałem sam się nim bawić, a pomyślałem, że jest mała szansa, że body jest źle skalibrowane, trzy szkła też i to tak, że się błędy równoważą.
    A to ciekawe... ciekawe jaka maja puszke wzorcowa?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A to ciekawe... ciekawe jaka maja puszke wzorcowa?
    Mają w szafie każdy aparat który w danym momencie jest w sprzedaży u Canona, ale raczej ich nie używają. Jako wzorcowy biorą po prostu pierwszy lepszy skalibrowany aparat klienta, który akurat leży w serwisie.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów