Strona 6 z 23 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 221

Wątek: Potoczne rozumienie cropa a rzeczywistość (i co z tego wynika)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kolekcjoner, jasne, że nie ma, ale dyskusja była o geometrii obrazu, a nie o rozdzielczości układu obiektyw-matryca .

Janusz, to ma b. dużo wspólnego z optyką aparatu. Chodzi mi tylko o to, że jeśli będziesz chciał zrobić zdjęcie czegokolwiek w formacie jakimkolwiek, przyjmijmy 2x3m, to z punktu widzenia geometrii obrazu będzie obojętne czy zrobisz to cropem, czy FF z tym samym obiektywem i TC 1,6. Oba zdjęcia zrobione z tego samego miejsca będą miały taki sam kąt widzenia i taką samą GO.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 04-10-2007 o 10:56

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dla wątpiących ma propozycję prostego testu.

Ustawić obok siebie dwa aparaty z takimi samymi obiektywami - jeden FF i drugi z cropem. Spojrzeć przez wziernik. Obrazy widziane będą tej samej wielkości w obydwu aparatach. Kropka. Koniec.

Ja się wypisuję z dalszej dyskusji. Na temat crop vs FF napisano już tyle, że wystarczy.

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Kolekcjoner, jasne, że nie ma, ale dyskusja była o geometrii obrazu, a nie o rozdzielczości układu obiektyw-matryca .

Janusz, to ma b. dużo wspólnego z optyką aparatu. Chodzi mi tylko o to, że jeśli będziech chciał zrobić zdjęcie czegokolwiek w formacie jakimkolwiek, przyjmijmy 2x3m, to z punktu widzenia geometrii obrazu będzie obojętne czy zrobisz to cropem, czy FF z tym samym obiektywem i TC 1,6. Oba zdjęcia zrobione z tego samego miejsca będą miały taki sam kąt widzenia i taką samą GO.
    Ależ tak, masz rację. Tak będzie. Tylko to już INNY obiektyw a my gadamy o geometrii crop vs FF. Inny obiektyw to INNY obraz - gorszy lub lepszy - w tym przypadku gorszy.

EDIT: Można by postawić tezę, że obraz z cropa jest o tyle gorszy o ile obraz z FF z podłączonym TC

No i jak wyżej. Koniec z mojej strony. Ta dyskusja naprawdę nie ma sensu. Crop w aparacie poza kątem widzenia obiektywu niczego nie zmienia. Nożyczki i wycinek kawałka filmu są wystarczającym "dowodem" w sprawie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-10-2007 o 11:03 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Dla wątpiących ma propozycję prostego testu.

Ustawić obok siebie dwa aparaty z takimi samymi obiektywami - jeden FF i drugi z cropem. Spojrzeć przez wziernik. Obrazy widziane będą tej samej wielkości w obydwu aparatach. Kropka. Koniec.

.
    tylko że ten z cropem będzie naświetlał mniejszy wycinek ( mniejszy kąt widzenia ) i przedmiot będzie miał większa skale odwzorowania

równierz kropoka i równierz koniec

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dziękuję Panom za miłą dyskusję, chyba się w końcu dogadaliśmy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Dziękuję Panom za miłą dyskusję, chyba się w końcu dogadaliśmy
    Ażż proszę bardzo .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    tylko że ten z cropem będzie naświetlał mniejszy wycinek ( mniejszy kąt widzenia ) i przedmiot będzie miał większa skale odwzorowania

równierz kropoka i równierz koniec
    No jak również to to co Waćpan napisał to nieprawda. Tak samo jak "równierz"

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    No jak również to to co Waćpan napisał to nieprawda. Tak samo jak "równierz"

cieszy cie to ? jak komuś brakuje argumentów to własnie zaczyna błędy wypominac

dla mnie żałość !!

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

cieszy cie to ? jak komuś brakuje argumentów to własnie zaczyna błędy wypominac
    Komu, jak komu ale Januszowi zarzucać brak argumentów to perwersja. A co do skali odwzorowania, to zapoznaj się, co to właściwie jest. Na przykład tutaj: http://fotohobby.terramail.pl/makro/teoria.htm
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

1. Skalę odwzorowania ma obiektyw, a nie przedmiot.

2. Dlaczego w specyfikacji obiektywów jest podawana jedna skala odwzorowania, a nie dwie - dla FF i cropa? Wyślij maila do Canona z zapytaniem: "Witam, chcę zakupić 100/2.8 Macro - jaki ten obiektyw będzie miał skalę odwzorowania na matrycy APS-C?"

3. Odnośnie tego co napisałeś - czyli jak zrobię zdjęcie i potem w PS wykadruję (zrobię cropa) powiedzmy 2x, 6x itd. to PS zmieni mi skalę odwzorowania obiektywu? Źle rozumiesz termin skala odwzorowania.

4. Skala odwzorowania - skrótowo i w uproszczeniu - stosunek wielkości przedmiotu przed obiektywem do wielkości jego obrazu na matrycy. I nie ma tu znaczenia wielkość matrycy (crop) czyli to ile z tego obrazu jest rejestrowane/wycinane ani wielkość odbitki, itd...

5. Janusz dobrze napisał - gdy spojrzysz przez wizjer 5D i 30D z tym samym obiektywem obraz będzie tej samej wielkości w wizjerze bo ogniskowa jest ta sama, bo skala odwzorowania jest ta sama. Mniejsza w 30D jest tylko matówka bo i matryca jest mniejsza, dlatego zobaczysz w 30D mniejszy wycinek tej samej wielkości obrazu - co na skalę odwzorowania nie ma wpływu.

P.S.
    Wszystkie pytania powyżej są retoryczne - lepiej nie odpowiadaj tu tylko sam sobie to przemyśl. I przeczytaj co znaczy skala odwzorowania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Komu, jak komu ale Januszowi zarzucać brak argumentów to perwersja. A co do skali odwzorowania, to zapoznaj się, co to właściwie jest. Na przykład tutaj: http://fotohobby.terramail.pl/makro/teoria.htm

tylko że to teoria sprzed 40 lat. dotyczaca filmu 36x24. tylko że życie juz dawno ta teorie prześcignęło. jak można mówić o skali odwzorowania nie biorąc pod uwage wilkości przetwornika ??

Strona 6 z 23 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów