Strona 22 z 23 PierwszyPierwszy ... 1220212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 221

Wątek: Potoczne rozumienie cropa a rzeczywistość (i co z tego wynika)

Boro
    Guest

Domyślnie

Witam!

Tak sobie czytam te dyskusje i wydaje mi sie ze mimo tylu postow obie strony konfliktu nie rozumieja sie do konca Jesli moje wnioskowanie jest sluszne, to "cropowcom" chodzi o to, ze jesli na cropie i FF wybiora sobie te sama ilosc megapikseli, to zarejestrowany obraz bedzie na monitorze mial taki sam rozmiar, natomiast kadr bedzie mniejszy w przypadku cropa, co da wrazenie wiekszej ogniskowej Oczywiscie nie ma to zadnego zwiazku z optyka, a gdy na FF wybierzemy odpowiednio wieksza liczbe megapikseli, to po przycieciu uzyskanego kadru do rozmiaru cropa, uzyskamy dokladnie ten sam kadr. Pomijam kwestie ostrosci, rozdzielczosci, bo to odrebna kwestia a nie mam w pracy az tyle czasu na zastanawianie sie Tak wiec podstawa jest chyba jasne przekazanie tego, o co Wam chodzi. Gdy jedni rozprawiaja o optyce, a inni uwzgledniaja tez siedzaca w puszcze elektronike, to porozumienia nie uzyskamy

Jesli rozwazania takie jak moje juz byly, to z gory przepraszam, nie mialem sily przebijac sie przez calosc tej jalowej dyskusji

pozdrawiam!

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ok fret. Powiem szczerze: mam inne sprawy na glowie niz czytanie artykulow, ktore mi podeslales. Jak kiedys znajde czas to zajrze. W kazdym razie dziekuje za linki. Nie sadze aby nasze rozbieznosci w rozumieniu GO byly na tyle duze, zeby mialy w ogole jakies znaczenie praktyczne, i zeby rozwodzic sie nad tym dluzej niz pogawedka przy jednym piwku.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Praktyczne znaczenie to akurat mają. Odnajdź na forum wątek "40D vs 5D", albo jakoś podobnie (może odwrotnie?). Wątek jeszcze bardziej zachwaszczony niż ten, ale jedno jest w nim szczególnie ciekawe. Jest tam kilka osób mających cropa i FF. Wszyscy są zgodni, że FF umożliwia uzyskanie mniejszej GO niż crop. Między innymi doszli do wniosku, że tak cienkiej GO jak z 85/1,2 podpiętego do FF na cropie nie da się uzyskać. Moje wnioski z analizy GO tłumaczą to w b. prosty i praktyczny sposób. Żeby uzyskać taki kąt widzenia i taką GO, do cropa trzeba by podłączyć 50/0,75

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a sprawdzales to w realu na podpietym do FF 85/1.2 a na cropa 50/1.2?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Panowie, przyznać się, który się poskarżył?
    http://www.digitaljournalist.org/iss...tech-tips.html
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Heh, nie słyszał o krążku rozpraszania
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    a sprawdzales to w realu na podpietym do FF 85/1.2 a na cropa 50/1.2?
    Nie i nawet nie czuję takiej potrzeby Wystarczą mi zeznania posiadaczy obu formatów potwierdzające to, co piszę. Jeśli masz wątpliwości, to wystarczy dogadać się z kimś, kto ma cropa, FF, 50/1,4 i 85/1,8, a takich stopek chyba kilka tu widziałem. Potrzebne będą 3 zdjęcia 3 zdjęcia. Crop + 50/1,4 przy f2, FF + 85/1,8 przy f2 i f 3,2. 50/2 i 85/3,2 powinny dać taką samą GO. GO 85/2 powinna być zauważalnie mniejsza.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No dobra. Ja mam cropa, 50/1.4 i 85/1.8. Mam tez FF ale na film wiec moze sobie darujmy. Czekam na propozycje kogos z FF cyfrowym zeby zrobic taki pomiar.

EDIT:
    Nie no znowu beda linijki albo bateryjki... ale to dla dobra sprawy, zeby raz na zawsze rozstrzygnac wazkie zagadnienie
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 14-10-2007 o 22:52

Domyślnie

jednym słowem, żeby dobrze zrozumieć:
    obiektyw o ogniskowej 50mm x 1,6(crop canona) = odpowiednik KĄTA WIDZENIA obiektywu o ogniskowej 80mm na FF.
    Czy tak?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Nie wiem czy te linki były w tym wątku; nie chce mi się sprawdzać, ale przypomnieć nie zaszkodzi :-)

http://www.fotografuj.pl/Article/Wsp...niskowej/id/32
    http://www.fotografuj.pl/Article/Gle.../id/38#content

Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 22 z 23 PierwszyPierwszy ... 1220212223 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów