Pokaż wyniki od 191 do 200 z 221

Wątek: Potoczne rozumienie cropa a rzeczywistość (i co z tego wynika)

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja wlasnie tej umowy o nieskalowaniu krazka nie rozumiem. Bo z tej umowy wynika, ze wszystkie obiekty na wielkoformatowych odbitkach (np. billboardowe) sa poza GO. I co ty na to fret?
    Co to znaczy powiedziec, ze cos jest w GO? Kiedy ogladam wielki billboard z odleglosci 2m to nic nie jest w GO (zgodnie z definicja granicznego rozmiaru plamki na odbitce), bo piksele w takiej odbitce sa "makroskopowe". No ale kiedy odejde na 20m to juz wiem co jest w GO a co nie jest. Wyczuwam (intuicyjnie), ze aby mowic co jest w GO a co nie, to trzeba definowac nie przez odleglosci i rozmiary ale katy. Chodzi mi o to, ze niewazne jaka powierzchnie ma odbitka, wazne jest w jakim kacie brylowym sie miesci (w jakim kacie brylowym ja obserwujemy). Odbitka 15m x 10m bedzie z odpowiedniej odleglosci zajmowala taki sam kat jak odbitka 15cm x 10cm z odleglosci metra. Wowczas mozna zapytac: a jaki kat brylowy zajmuje plamka "ostra"? I jak tak zapytamy, to mozemy powiedziec: jesli plamka zajmuje kat brylowy wiekszy od X, to uznajemy ze obraz ktory tworzy ta plamka jest juz poza GO. Oczywiscie w sensie rozmiarow bezwzglednych ta plamka bedzie ogromna na odbitce 15m x 10m a bardzo malutka na 15cm x 10cm, ale przeciez jasne jest, ze obydwie odbitki charakteryzuja sie ta sama "glebokoscia GO".
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 09-10-2007 o 07:46
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uprawnienia umieszczania postów