Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
Tu bym się z szanownym przedpiścą nie zgodził, gdyż dla naszych rozważań nie jest istotne ustalenie bezwzględnej wartości rozdzielczości definiującej granicę GO, bo ta z pewnością bedzie zależała od wielu czynników, w tym głównie od wielkości odbitki, lub wydruku. (...) Dla na s istotna jest zależność między GO FF i cropa. (...)
Niby tak, ale w świetle rozrzutu pojęć pojawiających się wcześniej w wątku IMO ma to jednak sens. A ja taki ogólny wkład postanowiłem zrobić z braku równie prostej analogii jak ta z latarką ;-)

Tu rozsądnie jest przyjąć, że krążek rozproszena cropa = krążek rozproszenia FF/ 1,6 i niezależnie od przyjętych konkretnych wartości krążka przy danej wielkości odbitki i danym kadrze GO cropa będzie zawsze większa od GO FF
A co jeśli rozmiary pikseli matrycy crop'a i FF są takie same/zbliżone (rozmiar i rozmieszczenie) i taka sama/zbliżona ich ilość przypada na analizowany obszar obrazu, a porównujemy "ten sam kadr" uzyskany przez przycięcie klatki FF? Zaczynają się schody Pisanie o takich rzeczach w kategoriach bezwzględnych, to sprawa niebezpieczna bez odpowiednich uściśleń, tak jak w tym zdaniu (jak widać częsć założeń jest niejednoznaczna) - do tego m.in. zmierzałem.
Dam upust upierdliwości i zaznaczę też, że nie wspomniałeś o rozdzielczości odbitki i całej reszcie "za nią", a tylko o jej rozmiarze ;-) Słowo "zawsze" niebezpieczne jest ;-)