Strona 10 z 23 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 221

Wątek: Potoczne rozumienie cropa a rzeczywistość (i co z tego wynika)

Domyślnie

No i... GO jak dla mnie dalej na ok 0,5 m

Panie Januszu - zazdroszczę wyjazdu i odpoczynku i pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    W ten sposób dochodzimy do tego, że powiększalnik, projektor, czy ,,image size'' w fotoszopie to idealne narzędzia do zmiany rozmiaru, zoomowania, oddalania, regulacji GO itp. Wystarczy jeden obiektyw szerokokątny, bo zawsze można sobie wyciąć plasterek i powiększyć.
    Genialne rozumowanie.
    Jakbyś miał matrycę z nieskończoną ilością pikseli i superostry obiektyw to by właśnie tak było A 40d ma większą gęstość pikseli niż 5d. Ponadto podejrzewam, że 40d nie wykorzystuje pełnej rozdzielczości najlepszych L-ek.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Marku - wybierasz się do Krakowa?

Wybierałem się .Niestety dwa tygodnie temu wróciłem z plenerku w Norwegii w bardzo złej formie.Troche sobie połamałem istotne częsci mojego drobnego ciała a konkretnie kręgosłup.Nie jest najgorzej ale na jakis czas jestem totalnie załatwiony.mam nadzieję ze za kilka tygodni będę w normalnej formie .
    Tak że zobaczymy sie mam nadzieję przy nastepnej okazji.Pozdrawiam .

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Tak powinno byc jesli ma to jakis sens(jakosc pada ale co poradzic):
    Nie powinno. To nie crop ale crop + powiększenie.

A dodatkowo, miałem napisać wcześniej, ale mnie coś wygoniło od komputera, to spróbuję kilka mądrych słów w inny sposób.

Skala odwzorowania i głębia ostrości są to wielkości _nie_zależne_ od nośnika. Te wielkości istnieją i można je zmierzyć przed utrwaleniem. Głębia ostrości oraz skala odwzorowania jest widoczna na obrazie na matówce, niezależnie od wielkości tej matówki się nie zmienia. Przekłada się to na realne odległości, które mogą wyrażone w znanych nam jednostkach (np metrach), właśnie przy pomocy skali odwzorowania.
    Skala odwzorowania mówi, jaka będzie wielkość obrazu przedmiotu w stosunku do rzeczywistych wymiarów tego przedmiotu. Obraz nie jest wydrukowanym zdjęciem, jest tym co widać na matówce, jest to obraz rzeczywisty odwrócony.
    Zupełnie nie istotne jest, że później to zostanie zapisane jako informacja o obrazie czy jako obraz, czy zostanie powiększone czy zapomniane na strychu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Jakbyś miał matrycę z nieskończoną ilością pikseli i superostry obiektyw to by właśnie tak było
    I to są prawdziwie swięte słowa. Dokładnie o to chodzi.

Zamieszczony tu przez minka przykład obrazkowy nie ilustruje zbyt dobrze zależności GO od kadru, bo brakuje rozdzielczości. Gdyby kadrowanie było robione na pełnej rozdzielczości obrazka, a następnie zmniejszone na potrzeby internetu, byłoby wyraźnie widać różnicę.

Pozostałe wywody minka wołają jednak o pomstę do nieba . Kąt widzenia nie jest cechą obiektywu, lecz cechą układu obiektyw-matrca/klatka filmu. Gołym okiem widać, że 80mm w średnim formacie jest standardem, na FF lekkim tele, a gdyby ktoś to podpiął jakimś cudem do kompaktu, to miałby supertele . Kwestię GO przemilczę, bo już dużo o tym pisałem. Niedowiarkom proponuję rezygnację z filozoficznych wywodów, tylko wykonanie prostych obliczeń w programach do wyznaczania GO. No chyba, że ktoś woli się nadymać, niż chwilę pomyśleć
    Ostatnio edytowane przez fret ; 05-10-2007 o 07:30

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    ....No chyba, że ktoś woli się nadymać, niż chwilę pomyśleć
    Myślę, że nie chcesz wiedzieć kto tu jest "nadymany"

Paru rzeczy w tej dyskusji nie rozumiem. Ja wiem, że głupi jestem ale skala odwzorowania dla danego obiektywu jest stała. Kropka. Nie da się tego zmienić inaczej jak młotkiem albo czymś podobnym. Obraz rzutowany na nośnik (film czy matryca) NIE ZALEŻY od rozmiaru tegoż nośnika. Może być co najwyżej obcięty - cropowany. Gęstość upakowania sensorów mówi o tym jak duże powiększenie można uzyskać z danego nośnika. Powiększenie wykonuje powiększalnik i wszystko jedno czy jest nim Photoshop czy powiększalnik w ciemni. Gęstość upakowania ma swoje granice bo są granice rozdzielczości optycznej obiektywu. Poza tą granicą i tak nie da się zarejestrować szczegółow.

Crop to wycinek większej całości - takie jest zresztą znaczenie tego słowa w języku angielskim. Wycinek a nie powiększenie. Kropka. Crop nie zmienia skali odwzorowania obiektywu.

Mieszanie do tych prawd GO i kalkulatorów GO to chyba przesada. Tematem dyskusji było czym jest crop a nie czym jest GO.

TC zmienia ogniskową - to jest fizycznie inny obiektyw i odnoszenie tego do cropa jakoś mało sensowne jest. Howgh.

Teraz to się już zamykam - zresztą i tak wyjeżdżam.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-10-2007 o 09:14

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kurcze, jeszcze wódz indian się odezwal Chodzi tylko o to, że cropowanie wplywa na GO i na kąt widzenia obiektywu.
    Ostatnie podejście do tematu:
    Zalożenia: mamy FF i cropa, robimy zdjęcia tym samym obiektywem z tego samego miejsca. Celem jest uzyskanie odbitek w formacie 15x10. Pytanie: czy GO na obu zdjęciach bedzie jednakowa? Odpowiedź: NIE.
    Dowód: rozdzielczość oka, to okolo 8 linii/mm. Czyli ostry punkt na odbitce ma średnicę ok 1/8mm. FF powiększamy ok 4x. 1/8 = 0,125mm, 0,125mm/4 = 0,03mm. W zakresie gębi ostrości znajdą się wszystkie punkty o krążku rozmycia na matrycy mniejszym niż 0,03mm (wartość typowo przyjmowana do wyznaczania GO dla malego obrazka). Kadr z cropa musi być powiekszony 4x1,6=6,4x. 0,125/6,4= 0,018mm. Czyli na zdjęciu z cropa w zakresie glębi ostrości znajdą się wszystkie punkty, których krążek rozproszenia będzie na matrycy mniejszy niż 0,018mm. Czyli GO z cropa będzie mniejsza niż GO z FF.
    Gdybyśmy chcieli uzyskać na zdjęciu ten sam kąt widzenia musielibyśmy się oddalić z cropem od fotografowanego obiektu i wtedy sytuacja byaby odwrotna. GO z cropa bylaby większa niż z FF.
    KONIEC
    Jeśli ktoś dalej nie wierzy, to trudno. Niech sobie myśli, że GO, to chińska zupka i nie wiadomo, co tam w środku jest .

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Problem tylko z tym, że Ty ciągle piszesz co się dzieje z cropem już po wycropowaniu i powiększeniu, a wiele osób pisze co jest przed. Po prostu samo wycięcięcie kawałka obrazu - cropowanie niczego w tym obrazie nie zmienia. Ten poprzedni przykład obrazkowy bardzo dobrze to pokazywał. To że po powiększeniu tego wycinka coś się na obrazie zmienia (choćby rozdzielczość) to jasne i tego nikt nie neguje.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    ....
    Dowód: rozdzielczość oka, to okolo 8 linii/mm. Czyli ostry punkt na odbitce ma średnicę ok 1/8mm. FF powiększamy ok 4x. 1/8 = 0,125mm, 0,125mm/4 = 0,03mm. W zakresie gębi ostrości znajdą się wszystkie punkty o krążku rozmycia na matrycy mniejszym niż 0,03mm (wartość typowo przyjmowana do wyznaczania GO dla malego obrazka). Kadr z cropa musi być powiekszony 4x1,6=6,4x. 0,125/6,4= 0,018mm. Czyli na zdjęciu z cropa w zakresie glębi ostrości znajdą się wszystkie punkty, których krążek rozproszenia będzie na matrycy mniejszy niż 0,018mm. Czyli GO z cropa będzie mniejsza niż GO z FF....
    Miałem się nie odzywać ale... powyższy dowód zawiera błąd logiczny. To nie crop wpływa na GO ale powiększenie (właściwie jego wielkość) zmienia warunki wymaganej ostrości (wymagany krążek rozproszenia). Końcowy obraz różni się powiększeniem - 4x albo 6.4x Tak mi wychodzi śledząc ten dowód. Jak cropa powiększysz 4 x to... ? chyba to samo co na FF wyjdzie

Ja się tam na GO nie znam - ostrość albo jest albo jej nie ma
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-10-2007 o 16:11

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale crop wymusza większe powiększenie . Dla mnie liczy się końcowy efekt w postaci odbitki lub obrazka na monitorze. Co mnie obchodzi z jakiej to jest klatki lub matrycy? Chcę mieć portret Zochy w formacie 30x45cm i basta, nie interesuje mnie jakim aparatem był zrobiony. Wiem tylko, że gość z cropem będzie musiał wyłożyć kasę na jaśniejsze szkiełka, żeby uzyskać taką GO na portrecie i taki bokeeh jak z FF . Będzie musiał mieć szkiełka 1,6x jasniejsze . Żeby uzyskać kat widzenia i GO zbliżone do 135/2 na FF do cropa trzeba podpiąć 85/1,2. Zamiast 85/1,8 na FF do cropa trzeba podpiąć 50/1,2. Dla uzyskania na cropie GO podobnej do 85/1,2 na FF do cropa trzebaby podpiąć 50/0,75 Stąd bierze się ta cudowna plastyka 5D w porównaniu z cropem i cudowna plastyka średniego formatu w porównaniu z FF
    Dla mniej kumatych w rachunkach: wybierzcie się na giełdę albo do komisu i porównajcie skalę GO na obiektywach do małego obrazka i średniego formatu. TE SKALE SĄ RÓŻNE DLA TEJ SAMEJ OGNISKOWEJ .
    Sorki, ja też miałem się nie odzywać...
    Ostatnio edytowane przez fret ; 05-10-2007 o 17:09

Strona 10 z 23 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów