Strona 9 z 23 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 221

Wątek: Potoczne rozumienie cropa a rzeczywistość (i co z tego wynika)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Grisha, jesteś pięknie nadęty, ale nie rozumiesz o czym piszesz Bzdury, bzdury, bzdury... Nożyczki są najprostszym narzędziem do zmiany GO . Jeśli przetniesz zdjęcie na cztery równe części i powiększysz wycinek do wielkości całego zdjęcia, to pewne elementy, które wydawały się ostre przed pocięciem, ostrymi już nie będą. Zmniejszy się GO, kąt widzenia i GO będą takie, jak po założeniu TC 2 Z jednym masz rację. Kończ pisanie w tym temacie. Wstydu sobie oszczędź

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta

Masz przekadrowane zdjęcie. Jak dla mnie GO jest ta sama, ok 50cm. To jest jedynie twoje subiektywne odczucie . Proponuje najpierw zapoznać się z Fizyką, a konkretnie dział Optyka

Ja nie będę brał dalej udziału w tej dyskusji bo to tak jak by się kłócić dlaczego 2+2 to 4 a nie 5. Takie są prawa fizyki i jak ich ktoś nie zna to potem tak jest, a mi nie zależy na tym, żeby komuś wypełniać luki z Liceum. Jak dla mnie to możecie sobie traktować cropa jako powiększenie jak przez lupe, albo jako potrawę chińską.

aaa jeszcze jedno. Był przykład kompaktu. Na kompaktach ciężko uzyskać BOKEH czyli mała GO mimo że ewkiwalent jest taki sam jak dla FF (czyli też mamy doczynienia z cropem.) Dlaczego tam nie ma GO mimo że robimy na 50mm dla FF na kompakcie? (a na FF mamy)? Dlatego, że tam ogniskowa rzeczywista dla odpowiednika 50mm wynosi ok 6mm!! To tak samo jak by się zastanawiać dlaczego przy 17mm w KITcie i waląc z metra w cos też jest dużą GO.

Mylicie ODPOWIEDNIK dla FF czyli ogniskową z cropa z RZECZYWISTĄ ogniskową obiektywu. Dlatego właśnie profesjonalny fotograf czy fizyk nie używa pojęcia ogniskowa obiektywu tylko kąt widzenia obiektywu.
    Święte słowa - to jest fizyka z dawnego liceum 2 lub 3 klasa bodajże. Podziwiam heroiczny bój Janusza Body. To co napisaleś, a co obaj myślicie to prawa fizyki - dosyć trudne do obalenia ale nie na tym forum . I czy się to komuś podoba czy nie one ciągle działają, bez wzgledu na wynik forumowych wyborów. Pozostaje problem zrozumienia tych praw, po ukończeniu obecnych programów szkolnych nie każdy może .

Pozdrowienia, swnw.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Święte słowa
    Mniej wiary, więcej wiedzy i logiki. I Janusza do tego nie mieszaj, on nie pisał bredni o GO.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Nożyczki są najprostszym narzędziem do zmiany GO . Jeśli przetniesz zdjęcie na cztery równe części i powiększysz wycinek do wielkości całego zdjęcia, to pewne elementy, które wydawały się ostre przed pocięciem, ostrymi już nie będą. Zmniejszy się GO, kąt widzenia i GO będą takie, jak po założeniu TC 2 Z jednym masz rację. Kończ pisanie w tym temacie. Wstydu sobie oszczędź
    W ten sposób dochodzimy do tego, że powiększalnik, projektor, czy ,,image size'' w fotoszopie to idealne narzędzia do zmiany rozmiaru, zoomowania, oddalania, regulacji GO itp. Wystarczy jeden obiektyw szerokokątny, bo zawsze można sobie wyciąć plasterek i powiększyć.
    Genialne rozumowanie.

Dla ścisłości: kąt widzenia danego obiektywu i jego ogniskowa _SĄ_WARTOŚCIAMI_STAŁYMI_ Zmienić je można tylko młotkiem lub bardzo wysoką temperaturą. Wtedy też spada jakość.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    ...Podziwiam heroiczny bój Janusza Body. ....
    Przecież ja nie walczyłem Naprawdę nie widziałeś mnie w akcji

Powiedziałem, narysowałem swoje - wydawało mi się, że pismo obrazkowe ma łatwość przekazu. Chyba się myliłem. . Na temat GO się nie wypowiadam bo się na tym nie znam . Moja wiedza z fizyki pochodzi sprzed lat 40 a teraz widać czegoś nowego nauczają w szkołach. Dziwne to trochę bo Giertych zaczął w programach mieszać dopiero z rok temu a tu efekty już po paru dniach...

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    .... Zmienić je można tylko młotkiem lub bardzo wysoką temperaturą. Wtedy też spada jakość.
    eee..... noooo... jest jeszcze prasa hydrauliczna, walec drogowy i pewnie parę innych podobnych metod ale fakt - jakość wygląda paskudnie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-10-2007 o 20:07

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Janusz Body...Mam nadzieje że bedziesz ciagle rysowal i pisal dla tych co na ogół cierpią w milczeniu czytajac niektóre posty.Wytrwaj proszę, bardzo by Ciebie brakowało.Sorry za ot.Ale trudno czasem wytrzymac.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Mniej wiary, więcej wiedzy i logiki. I Janusza do tego nie mieszaj, on nie pisał bredni o GO.
    Moja wiara w prawa fizyki jest niezmniejszalna . Odniosłem sie bardziej do rysunkowych wywodów Janusza ale trochę niezręcznie zacytowałem słuszną wypowiedź o GO łącząc przez to te dwie sprawy. Gwoli wyjaśnienia.

Pozdrowienia, swnw

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Janusz Body...Mam nadzieje że bedziesz ciagle rysowal i pisal dla tych co na ogół cierpią w milczeniu czytajac niektóre posty.Wytrwaj proszę, bardzo by Ciebie brakowało.Sorry za ot.Ale trudno czasem wytrzymac.
    Dzięki za ciepłe słowo dobry człowieku

Właśnie wyjeżdżam w miejsce gdzie nie ma internetu i nie będzie mnie kolejne cztery miesiące.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Dzięki za ciepłe słowo dobry człowieku

Właśnie wyjeżdżam w miejsce gdzie nie ma internetu i nie będzie mnie kolejne cztery miesiące.
    uuu... Januszu jest nas więcej - tych co cierpią w milczeniu czytając niektóre wypowiedzi ludzi którzy nawet obrazka nie potrafią zinterpretować, na szczęście zawsze po 4 miesiącach wracasz . Marku - wybierasz się do Krakowa?
    [OT]
    BTW - dzisiaj widziałem w jakimś podpisie coś takiego:

Przeczytałeś ?? Zrozumiałeś ?? Ty WYKSZTAŁCIUCHU !!
    [/OT]

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Tak powinno byc jesli ma to jakis sens(jakosc pada ale co poradzic):

ff:
    corp:
    Corp z innego miejsca:

Ja takze dziekuje Panu Januszowi za dzielenie sie wiedza, nareszcie jakis konkret.

Strona 9 z 23 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów